Leveringspliktig kraft sikrer strømtilgang for kunder uten avtale, men til en høyere pris. Den nye prisingen fra 2024 skal beskytte sårbare kunder og gi insentiv til å inngå ordinære kraftavtaler.

ADVOKATSPALTEN

Ny ordning for prising av leveringspliktig kraft

En ny, permanent ordning for prising av leveringspliktig kraft trådte i kraft 1. juli 2024. Den nye ordningen innebærer at nettselskaper må forholde seg til et fast påslag ved prisingen av leveringspliktige kraftleveranser.

Publisert Sist oppdatert

ADVOKATSPALTEN

Her gir vi deg juridisk innsikt skreddersydd for VVS-bransjen. Erfarne advokater deler verdifull juridisk kunnskap og råd. Følg med for å få bedre forståelse som kan hjelpe deg med å navigere tryggere og mer vellykket i VVS-verdenen.

Hva er leveringspliktig kraft?

Det norske kraftnettet er inndelt i ulike geografiske områder, der ett nettselskap har områdekonsesjon innenfor hvert område. Hvert nettselskap sørger for at nettkundene innenfor sitt område blir tilknyttet kraftnettet og leverer kraft til nettkundene innenfor sitt område, mens den enkelte kunden selv velger hvilken kraftleverandør den ønsker å kjøpe kraften fra.

Nettselskaper skal som den klare hovedregel ikke selge kraft. Et unntak fra dette er når nettselskapene selger og leverer såkalt leveringspliktig kraft.

Leveringspliktig kraft skal være en sikkerhetsmekanisme, som sørger for at kunder ikke mister krafttilgangen. Leveringspliktig kraft kan være aktuelt for kunder som av en eller annen grunn ikke har avtale med en kraftleverandør, for eksempel som følge av flytting, betalingsproblemer eller at kraftleverandøren har gått konkurs. Slike leveringspliktige kraftleveranser er ment å være en midlertidig ordning, og skal derfor være dyrere enn kraft som kjøpes direkte fra kraftleverandørene.

Hvordan har leveringspliktig kraft blitt priset tidligere?

Prisingen av leveringspliktig kraft har variert gjennom årene.

Fra 1. desember 2022 og frem til forskriftsendringen 1. juli 2024 var prisingen av leveringspliktig kraft basert på en midlertidig ordning, som hadde som formål å beskytte sårbare kunder i en periode med unormalt høye kraftpriser. Den midlertidige ordningen gikk ut på prisen ble satt lik områdepris på Nord Pool Spot pluss maksimalt 5 øre per kWh i påslag eksklusivt avgifter, uavhengig av hvor lenge kunden var på leveringspliktig kraft. Nettselskapene kunne selv bestemme påslagets størrelse innenfor det maksimale taket på 5 øre.

Maria Stokseth Hurlen er advokat i CMS Kluge.

Før 1. desember 2022 var også påslaget maksimalt 5 øre per kWh ekskludert avgifter for de seks første ukene på leveringspliktig kraft. Etter dette kunne nettselskapene imidlertid selv fastsette priser og vilkår, slik at kunden ble gitt insentiv til å skaffe seg ordinær kraftavtale. Dette førte til at prisen etter de seks første ukene kunne bli høy.

Hvordan skal leveringspliktig kraft prises nå?

Den nye, permanente ordningen for prising av leveringspliktige kraftleveranser ble innført 1. juli 2024. Ifølge Energidepartementet er formålet å beskytte sårbare kunder mot urimelig høye priser og sørge for at kundene har tilstrekkelige insentiver til å inngå ny avtale med en kraftleverandør.

Ifølge avregningsforskriften § 2-1a skal prisen for de første seks ukene på leveringspliktig kraft settes lik spotprisen pluss 5 øre per kWh i påslag ekskludert avgifter. For perioden etter de første seks ukene, skal påslaget øke til 8 øre per kWh i påslag ekskludert avgifter.

Det innebærer at prisen på leveringspliktig kraft får et fast påslag, slik at nettselskapene ikke selv kan bestemme påslagets størrelse.

ADVOKATSPALTEN

Powered by Labrador CMS