BREEAM-EKSPERT: Audun Hammerseth er avdelingsleder for energi og bærekraft i Itech.

ENERGI OG MILJØ

– Ufortjent kritikk av Breeam

Breeam er slett ikke dyr konsulentmat – det er et godt styringsverktøy for den som ønsker å bygge et bærekraftig bygg. Det mener Audun Hammerseth i Itech, som protesterer mot Breeam-kritikken fra Fredensborg.

Publisert

Fredensborg Bolig har bestemt seg for å droppe Breeam fordi det ikke lønner seg. 

– Bransjen bruker millioner på ting som ikke gjør prosjektet grønnere, ifølge Stian Eide Myhre, som er leder for forretningsutvikling og bærekraft hos Fredensborg.

– Ufortjent

Nå møter han motbør. 

– Et ufortjent rykte, protesterer Audun Hammerseth. 

Han er avdelingsleder energi og bærekraft i Itech. Der har han arbeidet med energi og Breeam de siste ni årene og er fast kursholder og rådgiver i Breeam-Nor.

– Breeam er et fantastisk godt styringsverktøy for å sikre gode kvaliteter inn i bygg. Det Fredensborg sier, er at de ikke ser verdien av å fokusere på noe annet enn CO₂ og energi, mener Hammerseth.

– Breeam gir eiendomsutviklere et styringsverktøy for å bestille bærekraftige kvaliteter innen helse, innemiljø, ledelse, transport, forurensning og flere andre felt som er viktige for bærekraft.

– Vi anbefaler ikke Breeam i alle boligprosjekter, vi heller. Men da er det fordi det ikke betaler seg å spesifisere for ambisiøse miljøkrav. Det er tross alt noe markedet p.t. ikke betaler ekstra for i privatmarkedet. Forskjellen er å legge skylden på at Breeam er for dyrt, sier han.

Pass passer bra

Hammerseth mener at det er flere kvaliteter som bør være viktige for en eiendomsutvikler. For eksempel at materialene innendørs ikke slipper ut skadelige stoffer – spesielt når du har et lite barn som skal krabbe rundt på gulvet.

– Det er noe Fredensborg bør legge vekt på og selge som en god kvalitet. Her er Breeam et styringsverktøy. Det belønner prosjekter som har dokumentert lav emisjon fra de store materialgruppene innendørs, sier han.

– Når noen sier at Breeam er dyrt, så er det litt fordi vi nordmenn skal være best i alt. Vi skal alltid ha Breeam Excellent eller Breeam Very Good. Vi nøyer oss ikke med Pass eller Good. Alle ønsker å være Excellent, men de vil ikke betale for det. Det du bestiller, er en rekke gode kvaliteter, og så er det prisforskjell mellom Ferrari og Lada, sammenligner Audun Hammerseth.

Bedre enn reglene

Ja, du må kanskje betale litt ekstra for å spare energi, for betong som reduserer klimagassutslippene eller for lavemitterende materialer innvendig. 

– Men det handler mye om å bruke dette systemet til det formålet det er lagd for. Det er ikke om å gjøre å skrive flotte rapporter, men å følge metodikken og bruke det som styringsverktøy for å gjøre det du har sagt du skal gjøre, sier Hammerseth.

Han er en forkjemper for det første Breeam-nivået: Pass. Selv dette nivået at du er godt over norske lover og forskrifter.

– Hele filosofien med Breeam er at du ikke får belønningspoeng for å ivareta norske lover og forskrifter. Det er ytelser ut over dem som blir belønnet, fastslår han.

Betaler ikke

Dette dekker Breeam:

Breeam-Nor dekker bærekraft innenfor ni kategorier:

Ledelse, helse og innemiljø, energi, transport, vann, materialer, avfall, arealbruk og økologi, forurensning.

Stian Eide Myhre i Fredensborg Bolig forteller at selskapet ikke får mer betalt av boligkjøperne selv om håndverkerne leverer bedre. 

– Nei, det stemmer. Men det er ikke Breeam som er dyrt. Det handler om at Fredensborg ikke ønsker å betale mer for andre bærekraftige kvaliteter, sier Audun Hammerseth.

Han anbefaler å i hvert fall bruke Breeam In-Use. 

– Det gir dem et raskt og kostnadseffektivt bilde på hva de gjør bra og mindre bra. Dette kan være et utgangspunkt for en tiltaksliste for nye og eksisterende bygg, mener han.

Powered by Labrador CMS