OSOPPFANGING: 108 kubikkmeter luft i timen er ikke nok til å fange opp all osen fra matlagingen.
Shutterstock
VENTILASJON
Resirkulert luft funker dårlig på kjøkkenet
SKØYEN: Det er fremdeles ikke tvil om at kjøkkenet får best luft med avtrekk til det fri. Resirkulering er ikke bra nok, og kullfiltre fanger ikke opp partikler, viser forskning.
Nedtrekksventilasjon – «downdraft» på kjøkkenet. Det ser ut til å være like bra som klassiske kjøkkenhetter. Men ellers er det det kjente, tradisjonelle som virker for å få bort forurensningen når det lages mat:
– Avtrekk til det fri er fortsatt den foretrukne løsningen. Dette er det beste! fastslår seniorforsker Kari Thunshelle hos Sintef.
Stekte 50 kilo laks
«Sporene etter laksemiddagen» var overskriften da hun fortalte på fagmøte i Norsk Innemiljøorganisasjon om resultatene fra forskningsprosjektet Urban Ventilation. Forskerne har stekt 50 kilo laks sammen med wokede grønnsaker på laboratoriet. Funnene skal vise hvordan du bør tenke på boligventilasjon i moderne boliger.
Ordinært medlemskap
1.560,-
Pr. per år
Bestill
Studentmedlemskap
0,-
Pris pr. år
Bestill
Pensjonistmedlemskap
800,-
Pris pr. år
Bestill