MULIG Å FIKSE: Det er flere tilfeller når lokal utbedring kan være en bedre løsning enn full renovering.
Chera Westman/ifi.no
Ny løsning for delreparasjon i våtrom
Må det være nødvendig å rive og bygge om et helt bad, fordi vinylbelegget på gulvet har fått en liten skade? Nei, mener gulvbransjen, som nå har utarbeidet anbefalinger for partiell utbedring. Løsningen ivaretar funksjonalitet, sparer tid, penger, og miljø.
– Vinylbelegg i våtrom har en dobbel funksjon: det fungerer både som dekorativt overflatemateriale og som tettesjikt, sier Chera Westman, teknisk rådgiver i IFI – Informasjonskontoret for farge og interiør.
Hun er redaktør for nettstedet gulvfakta.no: en kunnskapsdatabase om gulv, utviklet av Forum for Gulvbransjen (FFG) som er en del av IFI.
– Hvis gulvbelegget skades av perforeringer fra vaskemaskin eller gardintrapp, det oppdages sprekker ved gjennomføringer, avvik i fall mot sluk, eller et brudd på en varmekabel må fikses, kan hele rommets vanntetthet bli kompromittert, legger hun til.
I mange tilfeller kan skaden lokaliseres til et avgrenset område, og en lokal utbedring, også kalt partiell utbedring, kan sikre at tettheten opprettholdes uten behov for en total utskiftning av gulvbelegget, der også veggene påvirkes.
– Vi får ukentlig henvendelser fra gulvleggere om dette. Ved riktig utførelse er lokal utbedring et fullgodt alternativ. Dette regner jeg med vil bli svært godt mottatt, sier Espen Josten, teknisk sjef hos Tarkett.
Sparer tid, penger og miljøet
Å kun utbedre det som er nødvendig kan være en god løsning for alle parter: entreprenører, håndverkere, huseiere og forsikringsbransjen. Gulvbransjens leverandører har derfor i lengre tid arbeidet med å utforme råd og anbefalinger om når og på hvilken måte lokal utbedring kan erstatte full renovering.
– Vi har tatt utgangspunkt i gode anvisninger fra vår svenske søsterorganisasjon. Der er delreparasjoner en innarbeidet og akseptert metode. Metoden er tilpasset norske forhold og vil være tilfredsstillende i de fleste tilfeller der det brukes vinylbelegg på gulvet og våtromsplater, belegg eller våtromssystem for malte flater på veggen, sier Jan Åge Iversen, teknisk sjef hos Polyflor i både Sverige og Norge.
I arbeidet med anvisningen har også Fagrådet for våtrom deltatt som rådgiver og observatør.
Flere fordeler
Fordelene med delreparasjon er mange: den sikrer rommets tetthet, opprettholder rengjøringsvennligheten og kan utføres raskt uten store inngrep. Det kan også spare betydelige kostnader, samtidig som det er et bærekraftig valg ved å redusere mengden materialer som må rives og kastes.
– I eldre prosjekter er det ikke alltid hensiktsmessig å utføre lokal utbedring, men ved nyere installasjoner vil en delreparasjon som utføres etter disse anbefalingene gjøre at levetiden for våtrommet blir den samme som før skaden oppsto, sier Thomas Kjølleberg Svendsen, distriktssjef Vestlandet hos Bostik.
Metoden som nå beskrives på gulvfakta.no gir et like godt resultat som en full utskifting – forutsatt at det utføres riktig og av kvalifisert personell. En lokal utbedring kan utføres både i våt og tørr sone.