Regjeringen gjør endringer i energimerkeforskriften for bygninger.
Shutterstock
Ny energimerkeordning: Bedre uttelling for fjernvarme og energieffektivisering
Regjeringen gjør endringer i energimerkeforskriften for bygninger. Endringene gjør energimerkeordningen mer relevant for eksisterende bygninger og legger bedre til rette for oppvarmingsløsninger som samspiller med kraftsystemet.
– Endringene vi nå fastsetter vil premiere oppvarmingsløsninger som avlaster kraftsystemet, legge til rette for at ordningen kan samspille bedre med øvrige virkemidler som Enova og taksonomiregelverket, og gjøre energimerkeordningen mer relevant for eksisterende bygg, sier energiminister Terje Aasland i en pressemelding.
Styrket informasjon om energitilstand
Energimerkeordningen for bygninger bidrar med informasjon om boliger og bygningers energitilstand til byggeiere, leietakere og boligkjøpere. I tillegg er energimerket viktig for finansinstitusjoner som benytter merket ved klassifisering av grønne lån. Ordningen forvaltes av Enova.
Dette er de viktigste endringene:
- Bedre uttelling til bygg med oppvarmingsløsninger som samspiller godt med kraftsystemet, for eksempel fjernvarme.
- Justering av energikarakterskalaen gjør ordningen mer relevant for hele bygningsmassen.
- Forenkling av energimerket. Energimerket vil kun bestå av en bokstavkarakter på en skala fra A til G på linje med energimerking av for eksempel hvitevarer, uten en oppvarmingskarakter i form av en fargeskala slik som i dag.
Bedre vilkår for fjernvarme
Energidepartementet fastsetter endringer i beregningsmetoden for energikarakteren i energimerkeordningen. Sammenlignet med dagens ordning vil bygg som benytter oppvarmingsløsninger som avlaster kraftsystemet komme bedre ut, slik som f.eks. fjernvarme. Fjernvarme likestilles med effektive oppvarmingsløsninger basert på strøm gjennom en innføring av vektingsfaktorer. Vektingsfaktoren for fjernvarme er satt til 0,45. Vektingsfaktorene er beregningstekniske justeringer som energibærere i beregning av energimerket.
– Vi ønsker å legge bedre til rette for energiløsninger som avlaster kraftsystemet. Det er bra for samfunnet å benytte overskuddsvarme og fjernvarme til oppvarming der det er mulig, slik at strøm frigjøres til andre formål, sier Aasland.
Energikarakterskalaen blir også justert for å gjøre ordningen mer relevant for eksisterende bygg. Slik dagens skala er utformet ligger 77 prosent av merkede bygninger innenfor de fire nederste karaktertrinnene (D til G) og kun 3 prosent har karakter A. Med endringene som nå gjennomføres vil flere bygg kunne oppnå energikarakter A, og bygningsmassen vil fordeles jevnere mellom de ulike energikarakterene. Dette vil gjøre det lettere å bevege seg mellom karakterer, og forhåpentligvis motivere til gjennomføring av energitiltak.
I regjeringens handlingsplan for energieffektivisering ble det varslet at energimerkeordningen for bygg skulle oppdateres. Endringene følger opp handlingsplanen for energieffektivisering.
Forskriftsendringene trer i kraft fra 1. januar 2026.
Her kan du lese den oppdaterte forskriftsteksten.