Med Enovas nye energimål og støtte til velprøvd teknologi, ser Norsk Varmepumpeforening frem til økt satsing på energieffektivisering og varmepumper.Shutterstock
Energieffektivisering er igjen en viktig del av Enovas mandat
18. desember 2024 ble det inngått en ny fireårsavtale mellom Enova og regjeringen. Den viktigste endringen er at energieffektivisering igjen er en viktig del av Enovas mandat.
Det er en stor seier for Norsk Varmepumpeforening (NOVAP) at energieffektivisering nå igjen er en del av Enovas mandat, at Enova har fått et energimål i tillegg til mål for kutt i klimagassutslipp. Enova skal nå også skal støtte moden og velprøvd teknologi, heter det i pressemeldingen.
– Vi har fått gjennomslag for de viktigste innspillene våre til ny fireårsavtale, og ser nå frem til at vi sammen med Enova skal få fart i markedet for luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper gjennom gode støtteordninger, sier Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.
Enova har en viktig rolle for å nå 10 TWh målet
I budsjettavtalen med SV var det et punkt om at ny Enova-avtale skulle understøtte målet om 10 TWh redusert strømforbruk i bygg innen 2030. For å komme i nærheten av å nå dette målet er det behov for årlige investeringer på 20 – 30 milliarder i energitiltak i bygg hvor myndighetene gjennom Enova må bidra med om lag fem milliarder kroner årlig. Det er derfor behov for at Enova prioriterer en stor andel av sine frie midler i avtalen til energitiltak i husholdninger, næringsbygg og offentlige bygg.
Vi når ikke våre klimamål uten tilgang på mer kraft
Utbyggingen av ny fornybar energi har bremset kraftig opp. Det vil frem til 2030 bli bygget lite vannkraft og vindkraft på land i Norge. Havvind kommer først etter 2030 og høye kostnader gjør det usikkert hvor mye som vil bli bygget ut.
Energieffektivisering er avgjørende både for å frigjøre kraft raskt, og for å legitimere ny utbygging av kraft. SINTEF og Skanska peker på at energieffektivisering, varmepumper og solkraft på bygg kan bidra til å kutte strømforbruket med så mye som 13 TWh innen 2030, og hele 42 TWh innen 2050. Energieffektivisering kan kutte både strømforbruk og klimagassutslipp, og ikke minst kutte strømregningene for husholdninger og bedrifter.
– Vi håper at den nye Enova-avtalen sammen med andre virkemidler i regjeringens plan for energieffektivisering vil være et taktskifte for satsingen på energieffektivisering i Norge, sier Hagemoen.
Store gevinster for husholdninger og næringsliv
THEMA Consulting har på oppdrag fra Norsk Varmepumpeforening sammen med syv andre foreninger beregnet gevinsten for norske strømkunder hvis vi når målet om 10 TWh strømsparing i bygg innen 2030 hvor den nye Enova-avtalen vil være et viktig virkemiddel:
Den totale årlige gevinsten i 2030 ved å nå dette målet for alle strømkunder vil være 22 – 23 milliarder kroner. Besparelsen som tilfaller husholdningene er 11 milliarder kroner, tjenesteytende virksomheter sparer seks milliarder og industrien vil også spare seks milliarder kroner fordi lavere etterspørsel etter kraft gir lavere strømpris, ifølge beregningene til THEMA Consulting.