Bård Moen er produktsjef i Pipelife Norge, og leder forskningsprosjektet som utreder bruk av resirkulert plast i rør.
Pipelife
Pipelife utreder bruk av resirkulert plast i rør
Sammen med SINTEF og Norner skal Pipelife finne den riktige oppskriften for å sikre at rør med resirkulert plast også oppfyller de strenge kravene til kvalitet, styrke og levetid. Resultatene vil bli delt med resten av bransjen.
— Plast egner seg godt for sirkulærøkonomi. Materialene kan resirkuleres et utall ganger. Og rør er volumprodukter som kan ta hånd om store mengder resirkulert plast på en enkel og trygg måte.
Det sier produktsjef i Pipelife Norge, Bård Moen, som leder forskningsprosjektet med deltakere fra SINTEF, Norner og Pipelife.
Stiller ikke uforberedt
De første produktstandardene som åpner for bruk av resirkulert plast er allerede på plass, og sertifiseringsordningene følger etter. Først i løypa ligger kabelrør og dobbelveggede drensrør.
Moen påpeker samtidig at rørledningene må ha god kvalitet og levetiden må være lang. Derfor er det strenge krav man som rørprodusent må oppfylle.
— Vi stiller ikke uforberedt. Vi vet hvor lista ligger og vi har trent ei stund. Plastrørbransjen i Norge, Norden og Europa har satt i gang og gjennomført flere forsknings- og utviklingsprosjekter for å skaffe den nødvendige kunnskapen.
Kompromissløs holdning
I Norge er Pipelife med på å utrede innsamlingsordninger og sammen med eksperter fra SINTEF og Norner gjennomføres det nå analyser av resirkulerte materialer og produkter. Dette skal munne ut i tiltak som gjør produsentene i stand til å produsere produkter som tilfredsstiller alle krav. Disse prosjektene er støttet av Handelens Miljøfond.
— Resirkulering er både bra og nødvendig. Som bransje må vi unngå fallgruvene og finne de riktige metodene å gjøre dette på, slik at vi ikke går på kompromiss med kravene til produktkvalitet og levetid, avslutter produktsjefen i Pipelife.