Foto:
Shutterstock/Sweco
- Sirkulærøkonomi på full fart inn i bransjen som et løpsk lokomotiv
Det mener en tydelig dedikert og engasjert Kine Abbott Solberg, BIM-utvikler i Sweco. Hun er ansvarlig for fagprogrammet på Solstrandkonferansen 2022.
- Byggenæringen står for omtrent 40 % av energibruken og klimagassutslippene i verden. Dette er sikkert et tall mange begynner å bli lei av å høre, men det er viktig å minne om det. Det handler ikke bare om å velge de mest energibesparende løsningene slik at bygget kan driftes optimalt. Det handler vel så mye om den energien som benyttes for å bygge, og for å planlegge. Vi har et vanvittig potensial og mulighet i byggenæringen til å tenke mer sirkulært, forteller Solberg.
Hun mener at ett av de viktigste aspektene med sirkulærøkonomi handler om å prosjektere og bygge med kvalitet og fleksibilitet, slik at vi minimerer behovet for å rive, pusse opp og reparere i fremtiden.
Det handler også om å gjenbruke bygningsmaterialer fra bygget som skal rehabiliteres, og dernest benytte materialer fra andre bygg som har blitt rehabilitert eller revet.
- Det er klart at vi må ha mange systemer på plass for å lykkes med sirkulærøkonomi. Et byggeprosjekt må planlegges til fingerspissene på helt nye områder. Det er mye som skal til før vi kan snakke om lønnsom sirkulærøkonomi, og ikke bare som et stunt i et pilotprosjekt. Hvordan sikre fleksibilitet og kvalitet når de involverte er avhengige av å presse prisene på materialer, og tidsbruk i planleggingsprosessen? Hvor skal brukte materialer lagres? Hvordan skal vi få informasjon om tilgjengelige ombruksvarer i prosjekteringsfasen? Hva med logistikken når en skal bruke både nytt og gammelt? Hva med garantier, standarder og lovverk?
Hun sier videre at det mye som ikke er på plass enda, men vi finner ikke ut av disse tingene ved å sitte på hver vår tue.
- Du har aldri en for liten rolle i et prosjekt til å gjøre en forskjell. Spør et åpent spørsmål. Ikke anta at noen har tenkt for deg, eller gjort det som kan gjøre. Det finnes alltid mer, fortsetter Solberg.
Hvordan mener du at man som deltager/fagperson kan omsette denne informasjonen for å utvikle seg?
- Jeg tror mange står litt med luen i hånden og ikke vet helt hvor de skal begynne. På Solstrand vil en få en innføring i hva sirkulærøkonomi faktisk innebærer, og hvorfor det er umulig å overse det faktum at det kommer. I tillegg vil en få høre om prosjekter som har forsøkt seg på sirkulærøkonomi, og få innsikt i hvor utfordringene ligger.
Og hun fremhever at kanskje det viktigst av alt er at man vil treffe kolleger fra alle deler av byggebransjen, og skape gode relasjoner og diskusjoner rundt hvordan vi skal få til dette sammen.
- Vi har utrolig lyst til å høre nettopp dine tanker og perspektiver på hva som er mulighetene og utfordringene med sirkulærøkonomi i din del av bransjen, understreker Solberg.
Er det noe annet du syns det er viktig at vi setter søkelys på i denne sammenheng?
- Vi står ofte i ring og peker på hverandre, mens vi hevder at «de må begynne før jeg kan begynne» eller «jeg trenger ditten for å få til datten». Dette er sikkert riktig i mange tilfeller, men ingenting har noen gang forandret seg over natten, vi må alle begynne ett sted. Vi må utfordre hverandre på hva vi kan gjøre bedre neste gang. Selv om det definitivt er en lang vei å gå, må vi ikke falle for fristelsen til å benytte ordet «umulig». Hver gang det er noe vi ikke får til, kommer vi i det minste ett steg nærmere å få det til neste gang.
Hun presiserer til slutt at alle feil vi gjør, og alle mislykkede forsøk er helt essensielle for å lykkes til slutt, slik er det med de fleste ting her i verden.
- Vi må begynne nå, og vi må begynne sammen, og det er DET vi skal gjøre på Solstrand!
Kine Abbott Solberg, BIM-utvikler i Sweco er ansvarlig for fagprogrammet og en av foredragsholderne på Solstrandkonferansen 17. - 18. februar 2022 i Bergen. I år skal vi snakke om sirkulærøkonomi i byggebransjen, og vi har i tillegg til Kine Solberg fått med oss en rekke spennende foredragsholdere for å diskutere temaet.
Les mer og se hele fagprogrammet til Solstrand konferansen her