ADVOKATMAT: Knut Gaaserud (til høyre) og Torkil Skancke Hansen kritiserer at advokatene kommer tidlig inn og at forholdet til hovedentreprenøren blir mer og mer formelt.

RÅDGIVERENS ROLLE: VEIEN TIL BEDRE VVS-PROSJEKTER

Kritiske til advokatbruk

KLØFTA: Nyfusjonerte Assemblin Caverion er kritiske til det høye konfliktnivået på byggeprosjektene. – Advokaten kommer på banen rett etter oppstartmøtet, sier Knut Gaaserud.

Publisert Sist oppdatert

Vi blir urettferdig behandlet av mange byggentreprenører.

Knut Gaaserud

Han er administrerende direktør i Caverion i Norge, mens Torkil Skancke Hansen er norgessjef for nyfusjonerte Assemblin Caverion. Det største problemet i markedet er altfor skjeve kontraktsvilkår, mener Gaaserud.

– Urettferdig

– Vi blir urettferdig behandlet av mange byggentreprenører. Det opplever jeg som den største utfordringen. Det er dét som har gitt meg mest grå hår.

Ikke minst kritiserer Caverion-sjefen iveren etter å dra inn advokatene. Ofte og tidlig.

– Det blir mer og mer formelt. Det kommer advokat på banen rett etter oppstartmøtet, sier han.

Mer konflikt

Ifølge Torkil Skancke Hansen har konfliktnivået vært lavt tidligere. Slik er det ikke lenger:

– Det var lavt konfliktnivå. Nå har det strammet seg opp. Skanska, Veidekke og de andre fighter om jobbene, og sluttoppgjørene blir harde. Det merker vi nå, sier han.

– Det er hardere miljø og tøffere å få jobber, sier han. I tillegg, altså, til at det blir mer krangling når prosjektet kommer så langt som til sluttoppgjøret.

Ønsker seg samhandling

Mer samhandling er et av ønskene Torkil Skancke Hansnen har for å bli kvitt noen av konfliktene.

– De prosjektene der vi får samhandlet i en tidlig fase, de blir bra. Assemblin har fått store kontrakter der vi sitter et år og utvikler prosjektet sammen. Det er en bra start, mener han.

– Vi utvikler, så setter vi en pris. Enten blir vi enige, eller så går vi fra hverandre. Det lykkes godt, sier Hansen.

Assemblin Caverion arbeider i flere land. 

– På partnerprosjekter, der er Norge i bakevja, mener norgessjefen.

– Enklere for rørleggeren

Konsernet ser forskjeller mellom de forskjellige fagene. Knut Gaaserud mener det er enklere for rørleggeren og vanskeligere for elektrikeren:

– Det er forskjeller for fagene, og rør er enklest å lykkes med. Rørleggeren er tidlig inne på bygget. Det er vanskeligere for elektrikeren som kommer inn når snekker og maler er der og kanskje ikke har gjort det de skulle. Avhengigheten mellom fagene gjør det vanskeligere, sier Gaaserud.

Nå er det vanskelig å få nye jobber. 

– Men forhåpentligvis vil det bedre seg når markedet blir bedre, sier Torkil Skancke Hansen.

Powered by Labrador CMS