RÅDGIVERENS ROLLE: VEIEN TIL BEDRE VVS-PROSJEKTER
Kritiske til advokatbruk
KLØFTA: Nyfusjonerte Assemblin Caverion er kritiske til det høye konfliktnivået på byggeprosjektene. – Advokaten kommer på banen rett etter oppstartmøtet, sier Knut Gaaserud.
Vi blir urettferdig behandlet av mange byggentreprenører.
Knut Gaaserud
Han er administrerende direktør i Caverion i Norge, mens Torkil Skancke Hansen er norgessjef for nyfusjonerte Assemblin Caverion. Det største problemet i markedet er altfor skjeve kontraktsvilkår, mener Gaaserud.
– Urettferdig
– Vi blir urettferdig behandlet av mange byggentreprenører. Det opplever jeg som den største utfordringen. Det er dét som har gitt meg mest grå hår.
Ikke minst kritiserer Caverion-sjefen iveren etter å dra inn advokatene. Ofte og tidlig.
– Det blir mer og mer formelt. Det kommer advokat på banen rett etter oppstartmøtet, sier han.
Mer konflikt
Ifølge Torkil Skancke Hansen har konfliktnivået vært lavt tidligere. Slik er det ikke lenger:
– Det var lavt konfliktnivå. Nå har det strammet seg opp. Skanska, Veidekke og de andre fighter om jobbene, og sluttoppgjørene blir harde. Det merker vi nå, sier han.
– Det er hardere miljø og tøffere å få jobber, sier han. I tillegg, altså, til at det blir mer krangling når prosjektet kommer så langt som til sluttoppgjøret.
Ønsker seg samhandling
Mer samhandling er et av ønskene Torkil Skancke Hansnen har for å bli kvitt noen av konfliktene.
– De prosjektene der vi får samhandlet i en tidlig fase, de blir bra. Assemblin har fått store kontrakter der vi sitter et år og utvikler prosjektet sammen. Det er en bra start, mener han.
– Vi utvikler, så setter vi en pris. Enten blir vi enige, eller så går vi fra hverandre. Det lykkes godt, sier Hansen.
Assemblin Caverion arbeider i flere land.
– På partnerprosjekter, der er Norge i bakevja, mener norgessjefen.
– Enklere for rørleggeren
Konsernet ser forskjeller mellom de forskjellige fagene. Knut Gaaserud mener det er enklere for rørleggeren og vanskeligere for elektrikeren:
– Det er forskjeller for fagene, og rør er enklest å lykkes med. Rørleggeren er tidlig inne på bygget. Det er vanskeligere for elektrikeren som kommer inn når snekker og maler er der og kanskje ikke har gjort det de skulle. Avhengigheten mellom fagene gjør det vanskeligere, sier Gaaserud.
Nå er det vanskelig å få nye jobber.
– Men forhåpentligvis vil det bedre seg når markedet blir bedre, sier Torkil Skancke Hansen.
RÅDGIVERENS ROLLE: VEIEN TIL BEDRE VVS-PROSJEKTER
-
Bravida nekter å jobbe for rådgivere som Statsbygg bruker
OSLO SENTRUM: Bravida sier nei takk til å arbeide sammen med frittstående konsulenter som blant annet tar oppdrag for Statsbygg. – Vi er veldig godtroende i bransjen vår, sier Tore Bakke i Bravida.
-
Derfor sprekker de store prosjektene
OSLO SENTRUM: Målpris og samspill er det som skal til for å dempe konfliktnivået, ifølge Oneco-direktør Stine Undrum. Milliardbyggeprosjekter sprekker i snitt med 60 prosent.
-
– Rådgivere lar seg kjøpe
Noen rådgivere og konsulenter lar seg kjøpe, ifølge Mads Mysen. GK-direktøren kritiserer rådgivere for å være tendensiøse og produsere advokatmat.
-
Rådløs etter rådgiverhjelp
Han vet ikke hva han skulle gjort annerledes. Paul Ingvar Dekkerhus er egentlig sjef for et verft, men bedriften hans fikk også ansvaret da ventilasjonsanlegget ikke virket som det skulle.
-
Byggherren og rådgiverne fikk skylden
Hvilket ansvar har egentlig rådgiveren? Advokater og bransje er uenige etter en dom fra i vår. Ventilasjonsanlegget gjorde ikke den jobben som byggherren ønsket. Skylden fikk byggherren selv og rådgiverne.