OMSTRIDT: Dokkhallen i Nærøysund fikk ikke det ventilasjonsanlegget den trengte. Det var byggherrens eget ansvar, og byggherren hadde fått innspill fra en rekke rådgivere.

DOM

Byggherren og rådgiverne fikk skylden

Hvilket ansvar har egentlig rådgiveren? Advokater og bransje er uenige etter en dom fra i vår. Ventilasjonsanlegget gjorde ikke den jobben som byggherren ønsket. Skylden fikk byggherren selv og rådgiverne.

Publisert Sist oppdatert

Byggherren har ansvaret for sin egen forprosjektering. Det gjelder uavhengig av om det er inngått en totalentreprisekontrakt.

Tørrdokk i hall

Det fastslår Frostating lagmannsrett etter en lang krangel om mange millioner kroner. Nærøysundet Kystservice skulle bygge en ny dokkhall til Moen Verft på namdalskysten – nærmere bestemt Purkholmen industripark i Nærøysund.

Prosjektet skulle koste rundt 140 millioner kroner. GK fikk ventilasjonsentreprisen, med en kontraktssum på rundt sju millioner kroner.

Inne i hallen skulle det sandblåses, vannblåses, vaskes, sveises, slipes, males og skjæres med gass. Prosjekteringslederen pekte også på at båtene sannsynligvis også skulle teste motorene, slik at det ble eksos i tillegg til bruken av truck og lift på diesel.

Droppet aggregater

Da ga GK et nytt tilbud på 12,2 millioner for de lufttekniske anleggene. Nærøysundet Kystservice bestemte seg for å sløyfe to ventilasjonsaggregater og to avfuktningsaggregater. I hvert fall i første omgang, men kanalnettet skulle legges til rette slik at det var enkelt å knytte til aggregatene senere. Det reviderte tilbudet fra GK var på 8,7 millioner.

VVS-ingeniøren som prosjekteringslederen hadde engasjert, kunne ikke garantere at løsningen var tilfredsstillende, men Nærøysundet Kystservice bekreftet avtalen, og GK bestilte aggregatene.

Tettet filter

Men da arbeidene inne i hallen begynte, viste det seg at ventilasjonsanlegget ikke taklet forholdene. Filtrene ble helt tette, de revnet og ble med inn i avtrekksviftene, og den ene viften måtte skiftes fordi vifteveggen flyttet seg og skovlene røk. Det skjedde da det ble tørrslipt på en båt i dokken og hallen ble vasket ned. Senere ble løsemiddelkonsentrasjonen målt til mer enn fem ganger grenseverdien til Arbeidstilsynet.

Nærøysundet Kystservice reklamerte på anlegget. GK avviste reklamasjonen og ga senere beskjed om at punktavsug ikke var en del av leveransen og at mangelen på punktavsug i alle tilfelle burde ha vært avdekket ved overtagelsen.

Havnet i retten

Det endte med at GK dro byggherren for retten for å få utbetalt sluttoppgjøret, mens Nærøysundet Kystservice svarte med å kreve erstatning. I mellomtiden laget Norconsult en prinsippskisse for en ny løsning som ville koste 4,7 millioner kroner.

I tingretten fikk GK beskjed om å betale over fem millioner kroner i erstatning og saksomkostninger. GK anket, og siden har begge partene fått laget flere sakkyndige rapporter.

– Ivaretok ikke behovet

Nærøysundet Kystservice mente at det var inngått en totalentreprisekontrakt der GK hadde ansvaret for å prosjektere ventilasjonsanlegget:

– GK har ikke ivaretatt byggherrens behov til et ventilasjonsanlegg, fordi de ikke har satt seg godt nok inn i hvilke prosesser som skal foregå i dokken. Prosessene er klart beskrevet i konkurransegrunnlaget og burde dessuten vært selvforklarende for GK. NK har derfor fått et ventilasjonsanlegg som verken håndterer de prosessene som foregår i dokken, eller oppfyller krav til lover, forskrifter eller offentlige vedtak. Dette er GKs ansvar, ifølge byggherren.

Byggherren har risikoen for sin egen prosjektering, og det er ingen tvil om at byggherren har utarbeidet et forprosjekt ved hjelp av sine egne rådgivere.

Frostating lagmannsrett

– Måtte følge beskrivelsen

GK, på sin side, mente at det forelå en detaljert beskrivelse av et ventilasjonsanlegg med byggherrens forprosjekt som grunnlag, og at den beskrivelsen ikke kunne fravikes. 

– I tillegg har byggherren selv tatt et bevisst valg om å redusere kapasiteten på anlegget for å spare penger, i strid med råd fra egne rådgivere, ifølge GK.

Det samme mener Frostating lagmannsrett. Retten viser til Norsk Standard, nærmere bestemt til NS 8407: Byggherren har risikoen for sin egen prosjektering, og det er ingen tvil om at byggherren har utarbeidet et forprosjekt ved hjelp av sine egne rådgivere. Byggherren har også krevd at GK skulle bruke navngitte produkter.

Byggherrestyrt

– Prosessen har vært byggherrestyrt, konstaterer dommerne. Både Cowi, Rambøll, Planconsult Eiendom og Trønderplan har arbeidet for byggherren med skisser, konkurransegrunnlag, beskrivelser og prosjektering. Det er ikke GKs ansvar at prosesser og gjøremål i dokkhallen ikke er godt nok avklart mellom Nærøysundet Kystservice og rådgiverne deres.

Når det ikke er søkt om igangsettingstillatelse for ventilasjonen, er det også ansvaret til Nærøysundet Kystservice: Det er byggherrens rådgiver som er ansvarlig søker. Og det er byggherren som har gjort endringene og bestemt at luftmengden i anlegget er halvert.

Ikke veiledningsplikt

Lagmannsretten mener heller ikke at GK burde ha reagert og gitt byggherren råd om å endre valgene sine. Det er naturlig å se veiledningsplikten opp mot hvor profesjonell byggherren er. Og her har Nærøysundet Kystservice hatt hjelp av en rekke rådgivere, slår dommerne fast.

Dommen fastslår at GK har levert det ventilasjonsanlegget som er avtalt. Dermed må Nærøysundet Kystservice betale resten av oppgjøret, 655.000 kroner, pluss 3,7 millioner kroner i sakskostnader og utgiftene til fagkyndige meddommere.

Powered by Labrador CMS