RÅDGIVERENS ROLLE: VEIEN TIL BEDRE VVS-PROSJEKTER
Bravida nekter å jobbe for rådgivere som Statsbygg bruker
OSLO SENTRUM: Bravida sier nei takk til å arbeide sammen med frittstående konsulenter som blant annet tar oppdrag for Statsbygg. – Vi er veldig godtroende i bransjen vår, sier Tore Bakke i Bravida.
Livet er for kort til å holde på med disse konfliktene. Det mener administrerende direktør Knut Gaaserud i Caverion. Tidligere har han kritisert det høye konfliktnivået på byggeprosjektene og hvordan advokatene kommer på banen rett etter oppstartmøtet.
Til slutt bestemte Caverion Norge seg for å trekke seg helt ut av store og komplekse prosjekter.
Konsulent-nei
Konkurrenten Bravida takker også nei til mange prosjekter.
– Vi er blitt mye mer selektive på hvem vi gjør jobbene for, sier administrerende direktør Tore Bakke.
Han trekker spesielt frem rådgiverne:
– Det er veldig mange frittstående konsulenter som blant andre Statsbygg benytter seg av, som vi ikke vil jobbe for. Vi sier «Nei takk, her er vi ikke med». Vi er veldig godtroende i bransjen og tror at det går bra. Men nå har vi vært mye mer restriktive på hva vi går inn i, forteller Bakke.
Han har tro på prosjektmarkedet, men for Bravida gjelder det å være mer forsiktige på hvilke prosjekter konsernet skal gå inn i.
Greit å gi opp
– Vi sitter ofte nederst i verdikjeden med fastpris, og det er ikke noe bra sted å sitte, sier Knut Gaaserud. Han mener at Caverion har prøvd det meste for å bli i prosjektmarkedet.
– Nå ga vi rett og slett opp, og jeg står veldig greit med det. Det er mye morsommere å jobbe med det som har god lønnsomhet, der vi ser at vi kan bygge en kjempebra kultur med de flinke folkene våre. I mange av de prosjektene som vi har vært med på, har det vært bare krangel og kjeft å få, ifølge Gaaserud.
Slutter i bransjen
Han forteller at bråk har ført til at mange av fagfolkene i Caverion har sluttet i jobben.
– De som slutter hos oss, går ikke til Oneco eller Bravida. De går ofte ut av bransjen. Dette er ikke bærekraftig. Vi mister folkene våre, sier Gaaserud og forteller at dette gjelder de samme byggeplassene der det har kommet flest varslingssaker og trakasseringssaker.
På årskonferansen til NHO Elektro svarte Statsbyggs byggherredirektør Marius Tunstad med å uttrykke respekt for innspillene fra Bravida og Caverion.
– Dette er kloke ord, og vi har respekt for det dere sier. De beste folkene må jobbe med de beste folkene, sier han.
– De prosjektene som lykkes best, er de der du har mennesker som har arbeidet sammen før, ifølge Marius Tunstad.
RÅDGIVERENS ROLLE: VEIEN TIL BEDRE VVS-PROSJEKTER
-
Derfor sprekker de store prosjektene
OSLO SENTRUM: Målpris og samspill er det som skal til for å dempe konfliktnivået, ifølge Oneco-direktør Stine Undrum. Milliardbyggeprosjekter sprekker i snitt med 60 prosent.
-
Kritiske til advokatbruk
KLØFTA: Nyfusjonerte Assemblin Caverion er kritiske til det høye konfliktnivået på byggeprosjektene. – Advokaten kommer på banen rett etter oppstartmøtet, sier Knut Gaaserud.
-
– Rådgivere lar seg kjøpe
Noen rådgivere og konsulenter lar seg kjøpe, ifølge Mads Mysen. GK-direktøren kritiserer rådgivere for å være tendensiøse og produsere advokatmat.
-
Rådløs etter rådgiverhjelp
Han vet ikke hva han skulle gjort annerledes. Paul Ingvar Dekkerhus er egentlig sjef for et verft, men bedriften hans fikk også ansvaret da ventilasjonsanlegget ikke virket som det skulle.
-
Byggherren og rådgiverne fikk skylden
Hvilket ansvar har egentlig rådgiveren? Advokater og bransje er uenige etter en dom fra i vår. Ventilasjonsanlegget gjorde ikke den jobben som byggherren ønsket. Skylden fikk byggherren selv og rådgiverne.