AKTUELT
Assemblin og Caverion – rockebandet og symfoniorkesteret
KLØFTA: Alle planene er slett ikke klare, og det blir ikke nytt navn for sammenslåtte Assemblin og Caverion. Selskapene forteller om forskjellige kulturer – et rockeband møter et symfoniorkester.
Det er slett ikke slik at alt er bestemt. Ikke engang det fremtidige navnet.
– Når vi slår sammen to store selskaper, er det klart det er uro. Det er klart vi kunne tatt beslutninger med én gang som kunne dempet uroen, og perioden nå er litt usikker for mange. Men vi bruker tiden godt, lover Knut Gaaserud.
Han er administrerende direktør for Caverion Norge. Gaaserud stilte opp for å snakke om fusjonen da Rørnorge holdt samling for små og mellomstore bedrifter. Dit kom han sammen med Torkil Skancke Hansen, som i tillegg til sjefsjobben i Assemblin også leder det nye Assemblin Caverion Norge.
Tar det rolig
– Det er ikke bare «big bang» å slå sammen. Vi ønsker å gjøre det litt rolig. Skal vi gjøre prosesser, må vi kjenne hverandre, sier Hansen.
De to sjefene kom til Rørnorge-samlingen rett fra en hel dags strategisamling.
– Vi planlegger strategiprosessen. Den veien er ganske åpen videre, slår Torkil Skancke Hansen fast.
Det betyr blant annet at Assemblin og Caverion fortsetter som to merkenavn i overskuelig fremtid.
– Du tror at alt er fastsatt når vi slår oss sammen, men sånn er det faktisk ikke. Vi sitter helt åpent og vurderer hva som er best for oss og menneskene. Vi skal skape et godt «business case». Eierne våre liker at vi tjener penger, og det synes vi er artig, også, konstaterer Hansen.
Konkurrerte lite
De to konstaterer at de gamle selskapene deres konkurrerte svært sjelden om oppdragene. De er forskjellige og utfyller hverandre godt.
– For oss er elektro hovedfaget og utgjør drøyt 50 prosent av omsetningen. Sikkerhet er blitt nummer to, og rør, kjøling og ventilasjon er det neste. 85 prosent av omsetningen vår er det som vi definerer som service, sier Knut Gaaserud.
Han forteller at rørmiljøet i Caverion ser det som utrolig positivt å få jobbe sammen med en av bransjens største og mest profesjonelle.
– Tilsvarende tror jeg elektro i Assemblin opplever det, sier han.
Det nysammenslåtte selskapet mener det finnes store muligheter i markedet.
– Men jeg tror de fleste andre tenker mer på størrelse og volum enn vi gjør selv. I det daglige tenker vi på kvalitet og fag. Vi jobber for å være en god bedrift som vinner kampen om de beste rørleggerne, elektrikerne og ingeniørene, sier Torkil Skancke Hansen.
– Vi er et stort konsern, men businessen er lokal, istemmer Knut Gaaserud.
Vil kjøpe flere
De regner med å vokse videre og kjøpe flere firmaer.
– Vi kommer helt sikkert til å kjøpe firmaer årlig. Det skal være firmaer som passer oss fullt ut. Vi vil være ekstremt varsomme og ikke bruke masse millioner på å kjøpe firmaer som ikke er bra, erklærer Hansen.
Hansen og Gaaserud er godt fornøyde med å ha det svenske investeringsselskapet Triton som eiere. De får høye mål for inntjening, men får utvikle seg selv.
Forskjellige kulturer
Nå blir litt av jobben å bygge sammen to forskjellige kulturer.
– Vi var jo litt ville og rett på. Et rockeband, sier Torkil Skancke Hansen.
– Kulturkonsulenten som analyserte oss, sammenlignet oss med et symfoniorkester. Mange spesialister som jobber sammen, resultatet kan bli knallbra, men det koster litt, forteller Knut Gaaserud.
Rørnorge-sjef Marianne W. Røiseland utfordret de to på hvor de er om ti år. Da antar de at det har skjedd andre store oppkjøp, at det er blitt en annen struktur og sikkert et nytt navn.
Og hvilke band er de om ti år? Det svaret måtte de to skrive ned hver for seg uten å diskutere.
– Band Aid, «We Are The World», mener Knut Gaaserud.
– Som trønder kan jeg ikke unngå dette svaret, mener Torkil Skancke Hansen:
– D.D.E.!