ROT: Slik så det ut etter rørleggerbedriften. Rørleggeren er dømt til fengsel, men slipper deler av fengselsstraffen.
ROT: Slik så det ut etter rørleggerbedriften. Rørleggeren er dømt til fengsel, men slipper deler av fengselsstraffen.

KOLDRE-SAKEN

Politiet gjorde ingenting på 13 måneder

Det tok over et år fra rørleggeren ble anmeldt til politiet gjorde noe som helst med saken. Brudd på menneskerettighetene, slår domstolen fast.

Published

De skulle sikte og dømme en rørlegger som ikke hadde sendt inn regnskapene og rapportene sine som han skulle. Det gjorde politiet ved å la være å behandle saken som de skulle.

Nesten halvert straff

Resultatet var at rørleggeren som hadde unndratt skatt og underslått penger fra firmaet sitt, fikk straffen nesten halvert.

I går fortalte nemitek.no hvordan Marius Koldre ble dømt for manglende regnskap, skatte- og avgiftsunndragelser og underslag.

Alle forholdene var alvorlige, konstaterte Vestre Innlandet tingrett.

Tilsto og fikk rabatt

Aktor Richard Røed mente at alle lovbruddene sammenlagt skulle tilsi at Koldre fikk tre år og to måneder i fengsel. Det samme mente sorenskriver Elisabeth B. Løvold, som var dommer i saken. «Retten kan være enig i det», som det heter på advokatsk.

Til slutt endte straffen likevel på «bare» ett år og åtte måneder i fengsel. Det skyldtes delvis at Koldre tilsto uforbeholdent. En siktet som gjør det, får gjerne lavere straff, blant annet fordi saken kan avgjøres raskere og enklere. I Koldre-saken utgjorde den strafferabatten tolv måneder.

Menneskerettighetsrabatt

I tillegg slipper rørleggeren et halvt år billigere rett og slett fordi politiet har brutt menneskerettighetene når de har behandlet saken hans.

Allerede i august 2020 fortalte nemitek.no hvordan bostyrer Aslak Runde anmeldte Koldre da selskapet hans, VVS Partner, ble tvangsavviklet.

13 måneder uten å gjøre noe

Politiet, på sin side, gjorde ingenting. Fra saken ble anmeldt i august 2020, gikk det 13 måneder til Koldre ble avhørt, i september 2020. I rettssaken bekreftet aktor Richard Røed at det ikke ble «utført etterforskningsskritt» i denne perioden – oversatt til klart språk vil det si at politiet ikke gjorde noen ting.

Dette er et brudd på Den europeiske menneskerettskonvensjon, slår Vestre Innlandet tingrett fast. Artikkel 6 i konvensjonen fastslår at den som er siktet i en straffesak, har rett til «en rettferdig og offentlig rettergang innen rimelig tid».

Det fikk ikke Koldre. Derfor fikk han ekstra rabatt på straffen og endte med en dom på ett år og åtte måneder i fengsel.

Dette er saken

Her er de tidligere sakene om firmaene til Marius Koldre:

4. mars 2019: Varslet søksmål mot populær Mittanbud-rørlegger. Kunden valgte rørlegger ut fra de gode anmeldelsene på Mittanbud, men endte med å varsle søksmål mot bedriften for dårlig arbeid. Anders Larmerud i Rørentreprenørene Norge, Oslo & Omegn, hadde vært på befaring og brukte ord som «uforståelig» og «uryddig» om løsningene som var valgt.

15. mai 2019: Reidun (71) rundlurt av falsk rørleggermester. Rørleggeren ble kastet ut av Mittanbud og saksøkt for amatørmessig arbeid, men startet ny bedrift. Flere privatkunder fortalte om tap i millionklassen etter like dårlig arbeid fra den nye bedriften.

22. mai 2019: Omstridt rørfirma mangler godkjennelse. Bygg & VVS Garanti reklamerte med at den var godkjent våtromsbedrift for utførelse. – Nei, det har de ikke sertifisering for, sa daværende FFV-sjef Cato Ove Karlsen.

17. august 2020: Omstridt rørlegger stakk av fra enda en regning. Kunden fortalte at han måtte ut med 650 000 kroner for å rette opp dårlig rørleggerarbeid. I forliksrådet godtok han 195 000, nærmest som plaster på såret. Men rørleggeren betalte ikke det, heller.

18. august 2020: Seks konkurser – bostyrer anmelder: Knusende kritikk av Koldre-firmaer. Bygg & VVS Garanti- og VVS Partner-eierne Tormod Kronstad og Marius Koldre var oppe i elleve konkurser og tvangsoppløste selskaper. I de to siste konkursene trakk bostyrerne frem en rekke mulige straffbare forhold.

19. august 2020: Koldre tilbake med nytt firma. De forrige firmaene til Marius Koldre gikk konkurs og fikk slakt for elendig arbeid. Nå var han tilbake som faglig ansvarlig i nytt firma. Koldre selv truet Nemitek.no med søksmål fordi omtalen svertet firmaet som han hevdet at tilhørte faren hans.

20. august 2020: Stjernekarakterer til nytt Koldre-firma. Forrige gang gikk han konkurs, blant annet på grunn av dyre reklamasjoner fra misfornøyde kunder. Nå fikk det nye firmaet til Marius Koldre skamros på Mittanbud. Nemitek.no snakket med fire av de 46 kundene som hadde rost firmaet, og de bekreftet at de var storfornøyde.

24. september 2020: Omstridt rørlegger betalte etter forlik. Han hadde fått knusende kritikk av både bostyrere og kunder, og en av de siste konkursene hans skyldtes dyre reklamasjoner. Nå gjorde den omstridte rørleggeren opp for seg etter en sak i forliksrådet.

25. januar 2021: Rørlegger tilsto underslag og skattesvindel – dømt til fengsel. Kundene har anklaget ham for å rundlure dem; bostyreren har anmeldt ham for juks med både lønn og skatt. Nå er den omstridte rørleggeren dømt til ett år og åtte måneder i fengsel for underslag og skattefusk.

Powered by Labrador CMS