VALF: Dennis Kristensen arbeider med valf – vann, avløp, lekkasjesøkning og fukt – for å utbedre mer lokalt og rive mindre.

NORGE LEKKER: TAKST OG TVIL

Skal gjøre lokale utbedringer enklere

BÅLSTA: De arbeider for å spre løsningene som gjør lokal utbedring enklere. Nå snakker svenske Sluta Riv også med de norske spesialistene i M-Tett.

Han kaller seg «valf-ortoped». Dennis Kristensen er viseadministrerende direktør i Sluta Riv, og han er også sjef i datterselskapet Valf & Ops. «Valf» er en forkortelse for vann, avløp, lekkasjesøkning, fukt, mens Ops står for «operation pipeline systems».

Omstridt reparasjon

Sluta Riv kaller seg for bygge- og eiendomsbransjens eneste reparasjonskjede. Men de arbeider på en måte som er temmelig omstridt i Norge. Når det blir en lekkasje eller skade, er hele poenget at det skal repareres; det skal ikke ikke rives og bygges nytt.

Det er den løsningen som ikke minst flere advokater kritiserer sterkt. Seriøse håndverkere mener at det ikke går an å delutbedre badet på en skikkelig måte, ifølge forbrukeradvokat Ola Fæhn

– Her er det store og alvorlige rettssikkerhetsmangler, mener advokat Faizan Mahmud.

Sluta Riv bygger hele virksomheten på at de utbedringskritiske advokatene som oftest tar feil. Selvsagt blir bransjen mer bærekraftig ved å reparere mer og rive mindre, ifølge det svenske selskapet.

Produkter mot riving

På årets nordiske vannskadeseminar stilte valf-ortoped Dennis Kristensen opp med en rekke produkter for å gjøre det enklere å finne og utbedre lekkasjene. Her er slukmansjetten med sensor som svarer på om det er lekkasje uten at det er nødvendig å gå løs på gulvet og bryte tettesjiktet. Og ikke minst: Her er sonden som går inn i varmesystemet og finner ut akkurat hvor det lekker.

– Om du mister trykk i varmesystemet, kan rørleggeren se hvilken sløyfe som lekker. Men så har du problemer med å finne ut hvor lekkasjen er på den sløyfen. Alternativet for å finne det, er å rive baderomsgulvet, sier Kristensen.

Fikser hullet lokalt

I stedet går han inn i sløyfen med en sonde som fyller slangen helt ut til veggene og som sjekker trykket. Når sonden kommer forbi hullet, endrer trykket seg. Så finner du ut hvor sonden er og kan ta opp akkurat den ene flisen for å tette hullet. 

– Du kan også gå inn med kamera i slangen, forklarer Dennis Kristensen.

Neste skritt blir å kutte slangen, sette den sammen igjen og legge inn en sensor. 

– Hvis du da får en lekkasje igjen om to år, kan du først skanne den sensoren og sjekke om lekkasjen er på samme sted. Sensoren forteller om relativ fuktighet. Er den våt, er det der lekkasjen sitter, sier han.

– Når det er gjort, reparerer vi tettesjiktet og setter en fuktsensor i hvert hjørne.

Rotter og rørfornyelse

Kristensen sitter også med reparasjonsverktøy for dusjbrønner som rotter har gnagd hull i – en støpemal for å støpe ny bunn inni den eksisterende. 

– Og nå har Wavin godkjent løsningen for å rehabilitere plastrør innvendig. Det har aldri gått an å rørfornye dem, men i dag kan vi gjøre det med ti års garanti, ifølge Kristensen.

Nå er Sluta Riv på vei inn på samarbeid i Norge, også. 

– Vi har dialog med M-Tett, som vil jobbe med sensorer, forteller Dennis Kristensen.

NORGE LEKKER: TAKST OG TVIL

Powered by Labrador CMS