AKTUELT
Påstår at rørprodukter er slavearbeid
ARENDAL: Billige armaturer og andre Temu-produkter er ikke bare en fare for vannskader og giftstoffer. – Moderne slaveri og folk som jobber som rotter, sier MDG-politiker Margit Martinsen Bye om arbeidsforholdene der produktene lages. Temu avviser anklagene.
Sintef, Forbrukerrådet og DiBK går hardt ut mot den kinesiske nettbutikken. Ikke overraskende er også norske nettbutikker lite glade for praksisen til konkurrentene:
– De kan selge uten å betale toll på varene. De trenger ikke å holde seg til det strenge regelverket for markedsføring. Og vi vet ikke at produktene er lovlige å selge, sier Per Skøien.
Han er daglig leder for Kin Group. Gruppen er inne som eier i en rekke norske nettbutikker, blant dem Bedre Inneklima og filterbutikken Luftig.
Internerte uigurer
Margit Martinsen Bye mener at problemet er mye større enn som så:
– Selv om dette høres ut som en krise for forbrukerrettigheter og illegal markedsføring, er ikke det store problemet innenfor Norges grenser. Det er i de landene disse lages, sier hun. Bye er nestleder i Oslo MDG.
– Hovedproduktene til Temu lages i Xinjiang-regionen i Kina. Der produserer tvangsinternerte uigurer mot sin vilje, sier Bye. Ifølge menneskerettighetsgrupper og journalister har kinesiske myndigheter satt rundt en million uigurer og andre minoriteter i interneringsleirer de siste årene.
– Moderne slaveri
– Det er moderne slaveri. De jobber som rotter. Hvis det er noen som protesterer og som kanskje prøver å organisere seg for å få bedre arbeidsforhold, blir de svartelistet slik at de heller ikke får jobb andre steder. Hadde noen av disse selskapene ligget i Norge, hadde de ikke bare blitt stengt ned på dagen, men lederne hadde antageligvis blitt kastet i fengsel, mener hun.
– Det er ikke noen naturlov at kinesiske selskaper, som står for noen av de verste menneskerettighetsbruddene som finnes i 2024, skal få ta seg inn i Norge, sier Margit Martinsen Bye.
Granskes for tvangsarbeid
Den amerikanske kongressen gransker både Temu og den kinesiske mote-nettbutikken Shein for angivelig å bruke tvangsarbeid i Xinjiang. Ifølge kongresskomitéen som tar for seg det kinesiske kommunistpartiet, er det en ekstremt stor risiko for at produktene som selges gjennom Temu, er produsert ved hjelp av tvangsarbeid.
Ap-stortingsrepresentant Frode Jacobsen og Høyre-politiker Lars Berge tok til orde for internasjonalt samarbeid da de møtte Margit Martinsen Bye til debatt om Temu.
– Norge er et lite land i en stor verden, og internasjonalt samarbeid er en del av hovedløsningen, mener Jacobsen.
– Vi må ha spilleregler som funker slik at ikke kinesiske nettbutikker sniker seg inn bakveien, sier Berge.
Ulovlige produkter
Direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet reagerer også på ulovlige produkter hos Temu:
– Vi har dokumentasjon på at det som selges der, er i strid med regelverket. Derfor har Forbrukerrådet og flere av søsterorganisasjonene våre i Europa fremmet en klage på Temu til EU-kommisjonen. Dersom klagen blir fulgt opp og håndhevet, så må Temu legge om praksis, sier hun.
– Jeg tror de kommer til å måtte legge om hele forretningsmodellen sin, sier Blyverket.
– Helt uten grunn
Michael Falk avviser påstandene om tvangsarbeid og barnearbeid. Falk leder Agera PR, som uttaler seg på vegne av Temu til skandinaviske medier.
– Anklagene om at de konkurransedyktige prisene våre oppnår gjennom å utnytte arbeidere, er helt uten grunn, sier han.
Falk oppfordrer til å granske forretningsmodellen nøyere. Ifølge ham bygger den helt enkelt på å ta bort unødvendige utgifter – det vil si å unngå mellommenn som skal ha sin del av marginene – og å gjøre logistikken mer effektiv.
– Retningslinjene våre for leverandører forbyr alle former for tvangsarbeid, barnearbeid og straffarbeid. Den krever også at alle lokale lover om arbeidsvilkår følges. Vi forbeholder oss retten til å slutte å samarbeide med alle som bryter med oppførselskoden vår eller loven, sier Falk.
Når det gjelder tvangsarbeid, sier han at standardene og praksisen i Temu er de samme som andre e-handelsplattformer, slik som Amazon, Ebay og Etsy bruker. Og om Xinjiang:
– Det kan være greit å vite at det står på plattformen vår hvem som produserer hva, sier Mikael Falk.