NORGE LEKKER
Nordisk kamp mot vannskadene
Vannfeilbrytere, inspeksjoner og trykkprøving. Er det løsningen for å få bort noen av alle vannskadene? Vannskadeekspertene samler seg i august for å finne mulige svar.
– Vannfeilbrytere gir færre skader! Det er skadesjef Robert Knahpe i det ålandske forsikringsselskapet Ömsen som er så kategorisk.
I Norge har vannstoppventilene skapt debatt i år, og en samlet bransje krever endringer i veiledningen til tek17. Men på Åland, den selvstyrte øygruppen i Østersjøen, er erfaringene med vannfeilbrytere langt bedre.
Det mener i hvert fall Knahpe, som skal fortelle om erfaringene når vannskadeeksperter og bransjefolk møtes til nordisk vannskadeseminar. Det skjer i slutten av august, og Lars-Erik Fiskum i Sintef håper å få med seg mange norske deltagere til seminaret i Bålsta utenfor Stockholm.
Forsikring og prosjektering
Der blir forsikringer tema for både åpning og avslutning. Olafur Wallevik på Reykjavík-universitetet tar for seg den lettforståelige oppfordringen «Bygg riktig første gangen», mens Karin Brogren på det svenske forsikringsselskapet LF Östgöta snakker om inspeksjon av nyproduserte hus. Lars Angell i Tryg Forsikring tar for seg forsikringsselskapenes arbeid for å redusere vannskadene.
Det temaet skal seniorrådgiver Anders Kirkhus hos Sintef følge opp. Han snakker om ansvarsfordeling ved prosjektering og utførelse. Kollegene Bjørn-Roar Krog og Sondre Aasbø skal fortelle hvordan prosjekteringen kan stoppe vannskader.
Rør-i-rør-testing
Sintef stiller også sterkt når det blir snakk om våtrom og kjøkken: Seniorforsker Thale Plesser oppsummerer hvilke effekter våtromsnormen har hatt gjennom 30 år. Det gjør hun sammen med Bjørnar Hansen i Fagrådet for våtrom. Og Lars-Erik Fiskum, også han seniorforsker, snakker om våte og tørre soner. I tillegg skal Pierre Lundborg i svenske Säker Vatten fortelle om hvordan kjøkkenet kan sikres mot vannskader.
Hva vet du om den nye nordiske testmetoden av rør-i-rør-systemer? Sintef-rådgiver Fredrik Nedberg forteller om den sammen med Fredrik Runius i svenske Säker Vatten. Og Martina Engblom fra Viega forteller om tetthets- og trykkprøving av tappevanninstallasjoner sammen med Leon S. Buhl på Teknologisk Institut i Danmark.
Legionella og KI
Drikkevann og legionella blir også tema på det nordiske vannskadeseminaret. Det er nok en gang Sintef på talerlisten: Karolina Stråby og Michael Waak går gjennom effektiv forebygging av legionellatilvekst.
Samtidig kommer Viegas Martina Engblom tilbake, denne gangen for å snakke om riktig håndtering av installasjonsmaterialer i drift. Installasjonsmaterialer skal også Kristina Mjörnell på det svenske forskningsinstituttet Rise snakke om, nærmere bestemt gjenbruk av bygge- og installasjonsmaterialer.
Og endelig er det vanskelig å arrangere en todagerskonferanse uten å snakke om kunstig intelligens. Det er Jan Kohvakk i det svenske klima- og energikonsulentfirmaet Incoord som skal lære vannskadeekspertene om KI i byggeprosessen og i fremtidig vedlikehold.
NORGE LEKKER
-
Varsler vannlekkasjer i 5.000 leiligheter
LILLESTRØM: De måtte tilby lekkasjestoppere for å gi kundene billigere forsikring. Sfty har tatt skrittet ut i verden med lekkasjevarslingen sin.
-
Ga bort lekkasjestoppere – unngikk to av tre vannskader
BÅLSTA: De gikk fra 60 tappevannskader i året til 20. Grunnen? Forsikringsselskapet ga alle kundene sine en vannfeilbryter, helt gratis.
-
Vannskaderekord, men færre skyldes håndverkerfeil
Forsikringsselskapene fikk inn 110.000 meldinger om vannskader i fjor. Det er flere enn noen gang, men tallet på håndverkerfeil og produktfeil går ned.
-
Falske lekkasjealarmer: Nå kan Waterguard finne svaret
En ny Waterguard skal finne svar på hvor mange av lekkasjealarmene som er falske. Fell Tech-direktør Cato Sandstrand vil gjerne arbeide sammen med bransjen for å finne bedre løsninger.
-
DiBK: Endrer ikke anbefalingene om lekkasjestoppere – innrømmer at reglene er kompliserte
Det er ingen planer om å endre bestemmelsene eller veiledningen om vannstoppventiler eller andre vanninstallasjoner. Det forteller Caroline Kongerud i DiBK, som også innrømmer at reglene er kompliserte.
-
Samlet bransje krever vannskadeendringer
Enhver vannskade kan bety at du har brutt teknisk forskrift. Nå har bransjen samlet seg om å forlange endringer i en veiledning som skaper problemer.
-
Oppfordrer til å snakke sammen om vannstoppventiler
Flere vannstoppventiler har ikke ført til færre vannskader. Thorn Fredrik Hemsen oppfordrer bransjen til å snakke sammen, se på tallene og finne ut hva som faktisk virker mot alle vannskadene.
-
Måtte bytte 200 vannstoppventiler
ST. HANSHAUGEN: Rørleggerne drukner i reklamasjoner på vannstoppventiler. Tek-en skaper mer problemer enn den løser, mener Kenneth Skogsrud, som måtte bytte 200 ventiler på det siste storprosjektet.