NORGE LEKKER
Varsler vannlekkasjer i 5.000 leiligheter
LILLESTRØM: De måtte tilby lekkasjestoppere for å gi kundene billigere forsikring. Sfty har tatt skrittet ut i verden med lekkasjevarslingen sin.
Det begynte med brann. Allerede i 2018 kunne du lese i Byggdrifteren om hvordan Sfty hadde fått internasjonal pris for smart brannvarsling. Røykvarslerne snakker med hverandre og varsler naboene og alarmsentralen.
Varsler naboene
Men det var ikke røykvarsleren som var det viktigste som oslobedriften hadde å by på. Selve hovednyheten var systemet. Kommunikasjonen som gir naboene, borettslaget og vaktmesteren beskjed når alarmen går. Derfor var det bare naturlig å ta skrittet fra felles brannvarsling til felles fuktvarsling:
– Styrene i flere borettslag og sameier kom tilbake og sa at de likte veldig godt varslingen av brann. Så spurte de om vi har noe innenfor vannlekkasje. Det er jo en lekkasje hvert åttende til niende minutt i Norge, sier daglig leder Stein Bakker.
Størst i Europa
Det endte med en dialog med det som da var Honeywell, som nå er Resideo.
– Vi fikk tak i varsleren de hadde, og gjorde den intelligent. Oppstår det en lekkasje i femte etasje, sender den varsling til beboeren. Etter en forsinkelsestid varsler vi så naboen under, og vi kan også varsle direkte til styret og rørlegger, forteller han. Hvor lenge det skal gå uten reaksjon og hvem som skal varsles, avgjør styret og beboerne.
– Vi ble Honeywells største leverandør av vannlekkasjevarsling i Europa. Så prøvde vi å få med forsikringsbransjen. Bransjen sier at «vannlekkasjevarsler er veldig bra, men dere får ikke redusert premie om dere ikke stopper vannet samtidig», forteller Bakker.
Utvidet med stenging
Resultatet er at Sfty har utvidet produktlisten med en stengeventil.
– Varsleren kommuniserer med stengeventilen. I noen bygg kommuniserer de slik at vi får stengt vannet i kjelleren. I andre bygg er det stengeventil for hver enkelt leilighet. Det vi gjør, er å skape trygghet hos kundene våre med brannvarsling, lekkasjevarsling og vannstopper, ifølge Sfty-sjefen.
Erfaringen fra 5.000 leiligheter er at lekkasjevarslingen har slått ut mange steder hvor det ikke har vært noen synlige lekkasjer. Men det er usynlig fukt.
– Mange steder har den gått av fordi det har vært problemer over tid med drypping, uten at de som bor der, er klar over det. Gulvet ser fint ut, men de små dryppene skaper store problemer for leiligheten, sier han.
Tar ansvar for feil
Tidligere i år fikk både produsentene og myndighetene kraftig kritikk for regler og lekkasjestoppere – blant annet fordi rørleggerne drukner i reklamasjoner og må ut og bytte vannstoppventiler.
– Det har vært veldig mange feil på veldig mange av de løsningene som har vært i markedet. Men løsningen som Resideo har, er enormt pålitelige. Vi har ennå ikke hatt noen falske alarmer hvor det ikke faktisk har vært fuktighet, ifølge Stein Bakker.
Han nyter også godt av at dette er varsling for et helt leilighetsbygg, ikke for en enkeltbolig:
– Beboeren henvender seg enten til styret eller oss, ikke til rørleggeren. Kundeansvaret ligger hos oss. Og du trenger ikke å ringe rørleggeren for å få skrudd på vannet igjen – det kan du gjøre selv, slår han fast.
– Stengeventilen koster noen tusen kroner pluss betalingen som rørleggeren skal ha for å montere den. Så gir de aller fleste forsikringsselskapene opptil ti prosent rabatt når du har den. Det dekker installasjonen. Du får stengt vannet, og forsikringsselskapet slipper de enorme kostnadene, sier han.
Storbritannia og USA
Nå arbeider Sfty med de eksisterende kundene sine for å få installert lekkasjestoppere. I dag er 300 borettslag og sameier med 19.000 leiligheter på kundelisten. Rundt 5.000 av dem har vannlekkasjevarsling, og nå er de første 600 i ferd med å få vannstoppere.
Og det er i Norge.
– Sammen med Resideo har vi etablert oss i England med prøveinstallasjoner i London, Bristol og Liverpool. Bygningen i London har hatt tre vannlekkasjer tidligere, og forsikringsselskapet Axa har gått inn og finansiert testen. Og sammen med Resideo har vi en stor pilot i USA der vi også har med smarte termostater for å styre energiforbruket i bygningene, sier sjefen.
Han var klar for den store verden allerede da Sfty fikk pris og hadde møter med konsern som AT&T og Time Warner. Men det lille firmaet klarte det ikke på egne ben.
– Nå er vi der hvor vi håpet å være for noen år siden, sier Stein Bakker.
NORGE LEKKER
-
Ga bort lekkasjestoppere – unngikk to av tre vannskader
-
Nordisk kamp mot vannskadene
-
Vannskaderekord, men færre skyldes håndverkerfeil
-
Falske lekkasjealarmer: Nå kan Waterguard finne svaret
-
DiBK: Endrer ikke anbefalingene om lekkasjestoppere – innrømmer at reglene er kompliserte
-
Samlet bransje krever vannskadeendringer
-
Oppfordrer til å snakke sammen om vannstoppventiler
-
Måtte bytte 200 vannstoppventiler