FØLGER MED: Håvard Bungum og Mittanbud holder KK Rør under oppsikt, men peker på at bedriften har fått over 40 evalueringer og at alle er positive.

– Skurker dropper Mittanbud

– Basert på mediesakene i sommer virker det som skurkene nå reiser rundt for å banke på dører, sier Mittanbud-sjef Håvard Bungum. Han fastslår at det ikke er mulig å garantere at alle jobber går som de skal, men har lansert oppussingsforsikring slik at risikoen for kunden blir mindre.

Published

Anbudstjenesten har sjekket opp KK Rør etter at Nemitek.no tok kontakt og spurte om når et firma blir stengt ute. Ville det vært aktuelt å si nei til et firma der en ansatt faglig leder har en historie med reklamasjoner, oppslag om misfornøyde kunder og konkurser?

Svartelistet med tidligere firma

– Det vi ikke visste, var at Marius Koldre var kommet tilbake etter at han ble svartelistet hos oss med det forrige firmaet sitt på grunn av uheldige saker. Bedrifter som blir svartelistet av Mittanbud, kan ikke komme tilbake i tjenesten, forteller Bungum.

– Vi vil definitivt følge med på bedriften videre og ha den på obs-listen vår.

Håvard Bungum, Mittanbud

– Så har vi ikke fanget opp at han er tilbake som ansatt i et firma som er registrert på en helt annen person. Etter at dere gjorde oss oppmerksomme på det, har vi sjekket tre ting: At evalueringene er ekte, hvem som faktisk driver firmaet og om vi har grunnlag for å kaste ut firmaet basert på våre vilkår. Vi ville definitivt gjort det hvis misfornøyde kunder hadde fortalt om dårlig utført arbeid eller om det hadde vært om skatteunndragelser, moms eller svart arbeid, for eksempel, men her er jo ikke de situasjonen, sier han.

Vanskelig etter konkurs

Konkurskarantene er en gråsone i Norge, konstaterer Bungum. Også for myndighetene er det vanskelig å finne ut av realitetene når noen som har konkurskarantene, jobber i et annet firma. Men Marius Koldre er foreløpig ikke ilagt noen konkurskarantene.

– Vi vil definitivt følge med på bedriften videre og ha den på obs-listen vår. Kommer det informasjon som vi nå ikke kjenner til, har vi veldig lav terskel for å gjøre noe. Men når vi har over 40 evalueringer der alle kundene er positive, taler det til fordel for firmaet, understreker han.

Dørvakter

Generelt føler Håvard Bungum at Mittanbud har god kontroll på å kaste ut bedrifter av tjenesten når det trengs. Han sammenligner det som skjer, med en nattklubb: De har flinke dørvakter, men det er både viktigere og enklere å luke ut dem som er kommet inn og ikke oppfører seg som de skal.

– Så er vi avhengige av samarbeid med andre dørvakter. Politi og skattemyndigheter, for eksempel. Du kan finne enkelttilfeller der det går galt på Mittanbud, også, men vi skal være tryggere enn alt annet. Det er ingen som kontrollerer dem som reiser fra dør til dør, annonserer på Gule sider eller Aftenposten – eller på Nemitek.no, for den saks skyld. Vi gjør mye, og så er spørsmålet hva vi kan gjøre enda bedre, sier Bungum.

Andre plattformer

Han mener at medieoppslagene i sommer om såkalte håndverkere som reiser rundt og banker på dører, tyder på at skurkene har flyttet seg.

– Vi har ikke hatt noen store saker på lenge. Det er mye som kan tyde på at de som har onde hensikter, flytter over til andre plattformer og andre måter å gjøre det på fordi de blir avslørt på Mittanbud og den typen tjenester, sier han.

Oppussingsforsikring

Noen garanti er det likevel aldri mulig å gi. Derfor har Mittanbud slått seg sammen med Tryg og lansert oppussingsforsikring for brukerne.

– Det er første gang noen har gjort dette i Norge. Dette er jo en tjeneste som kundene må betale for, men det viktigste er at hvis bedriften går konkurs under arbeidet, tar Tryg ansvaret slik at jobben blir gjort ferdig. For å tegne forsikringen må du dessuten inngå en skriftlig avtale. Det er et av de største problemene i håndverksbransjen – at det ikke inngår skriftlige avtaler, sier Håvard Bungum.

Powered by Labrador CMS