Hver tredje våtromsbedrift får ikke gi tilbud på Mittanbud
Mittanbud har skjerpet seriøsitetskravene. Mer enn hver tredje bedrift som tidligere hadde lov til å gi pris på å helrenovere bad, har mistet muligheten.
– Vi ser på svartarbeid som idretten ser på doping, sier daglig leder Håvard Bungum i Mittanbud. Skal anbudstjenesten nå de ambisiøse målene sine, så kan den ikke ha noe rykte for å formidle svart arbeid eller håndverkere som ikke holder mål.
Mva- og AS-krav
Derfor har Mittanbud skjerpet kravene til de bedriftene som vil gi tilbud på å renovere våtrom. Endringene kommer blant annet etter flere oppslag på Nemitek.no der kunder og bransjefolk har fortalt om useriøse rørleggere som har gjort grove feil.
Alle som skal svare på slike jobber, må være mva-registrert, aksjeselskap og ha vært i drift i minst to år. De bedriftene som har sentral godkjenning for ansvarsrett, som er godkjente våtromsbedrifter eller som er mesterbedrifter, får unntak fra aksjeselskaps- og toårskravene – den som allerede har en slik godkjennelse på plass, skal ha anledning til å begynne nytt firma uten å få karantene hos Mittanbud.
Trenger fornøyde kunder
– Det er ikke noe nytt at det er en god del konflikter i forbindelse med oppussingsprosjekter. Det har alltid vært der, og er ikke noe som er kommet med Mittanbud. Vi har ambisjon om å være den tjenesten som hele Norge bruker når de skal pusse opp og som alle håndverkere bruker iblant for å skaffe seg og sine ansatte noe å gjøre, sier Bungum.
Han konstaterer at det ikke er mulig å få til uten å lykkes med to ting: At kundene er fornøyde og får jobben fagmessig utført slik at den svarer til forventningene, og at håndverkerne konkurrerer på like vilkår. Det betyr at de skal betale skatt og mva, men også at de kan faget sitt.
Like vilkår
Det er ikke først og fremst på Mittanbud at svartarbeidet formidles. Det skjer oftere gjennom venner og kjente. Svart arbeid finnes her, også, men andelen er mindre.
– Konkurranse på like vilkår handler også om konkurranse mellom aktører som leverer forsvarlige løsninger. Vi må luke ut useriøse aktører når vi får tilbakemeldinger om dem fra brukerne våre, og vi må stille krav til bedriftene, sier sjefen.
Fra før er det krav om at bilverksteder, elektrikere og renholdere skal være godkjent. Nå kommer kravene til rørleggerne, også. Det har ført til mannefall.
1569 ble 1018
– I databasen vår hadde vi 1569 bedrifter med aktivt abonnement som hadde adgang til helrenovering av bad. 561 har mistet tilgangen til å utføre slike jobber, forteller prosjektansvarlig Sandra Erdal.
– Gjennom dette håper vi at forbruker blir fornøyd når jobben er gjort og badet er bra. Så håper vi at bedriftene føler at Mittanbud i større grad lar dem konkurrere på like vilkår, sier hun.
Nå lover Mittanbud å samarbeide med bransjen for å videreutvikle reglene sine. Rørentreprenørene har vært med på å utforme kravene som er innført nå, og ifølge Erdal har bedriftene i bransjen vært positive.
Samtidig med at anbudstjenesten kaster ut dem som ikke oppfyller kravene, vil den gjerne hjelpe flere å komme inn igjen. De som mister muligheten til å helrenovere bad, får råd for eksempel om å søke om sentral godkjenning eller mesterbrev. I et annet prosjekt jobbes det med å få alle som har vunnet et visst antall jobber, til å mva-registrere seg.
– Men vi skal ikke bli Skatteetaten. Vi vil være en ryddig og seriøs tjeneste til glede for norske forbrukere, sier Håvard Bungum.