PROFFVENTILASJON: Benkeventilasjon kommer mer og mer inn på profesjonelle kjøkken, forteller Eva Hannisdahl, som har verdensmester Ørjan Johannessen og kokkelandslagsmanager Odd Ivar Solvold som ambassadører.

Vokser med benkeventilasjon

De unngår hette og trekker luften nedover i stedet. Ventilasjon bygd inn i koketoppen har gitt en ny vår for 119 år gamle Morten Engebretsen AS.

Published

– Vi er et gammelt firma, men vi føler at vi jobber og tenker nytt – at vi er en gründervirksomhet, sier Eva Hannisdahl.

Hun er daglig leder i Morten Engebretsen AS, 119 år etter at oldefaren hennes startet selskapet.

De åtte siste årene har nemlig hovedvirksomheten dreid seg om helt nye produkter.

Ventilasjon uten hette

I 2007 startet Willi Bruckbauer Bora.
– Han hadde en stor kjøkkenbutikk og solgte eksklusive kjøkken. Så var han opptatt av hvordan benkeventilasjon kunne forbedres – han så fordelen med å slippe hetta som henger i veien, forteller Hannisdahl.

Det endte med noen nye patenter. Da produsenten ikke ville bruke patentene hans fordi de solgte så lite benkeventilasjon, begynte Bruckbauer sin egen produksjon i stedet. 13 år senere har Bora over 70 patenter, eksporterer til over 60 land og Hannisdahl anslår omsetningen til to milliarder kroner.

Bacon uten lukt

Selv kom hun over benkeventilasjonen på Salone del Mobile-messen i Milano i 2012. Hun fikk de norske rettighetene, og den første kunden var en butikkinnehaver som bestemte seg for å prøve på sin egen hytte.

– Hun sa at hvis hun kunne steke egg og bacon på hytta uten at det luktet, da ville hun forhandle produktet. Ingen av gjestene hennes luktet at de fikk egg og bacon før de satte seg til bords.

Øker med 40 millioner

– Så kom det bare flere og flere. De første årene nesten doblet vi salget fra år til år. I år er målet litt over 40 prosent vekst, forteller Eva Hannisdahl.

Morten Engebretsen hadde en omsetning på 86 millioner kroner i fjor, og i år er budsjettet 125 millioner, melder hun. Da er rundt 80 prosent av omsetningen Bora-salg i Norge, Sverige og Danmark.

– Vi har nylig gjort en spørreundersøkelse blant kjøkkenforhandlerne om hva som er viktigst for dem – høy margin, fornøyde kunder eller lite reklamasjoner. Fornøyde kunder scorer høyest, for det bidrar til mer salg, sier hun og bedyrer at Bora gir fornøyde kunder.

Lufthastighet

De viktigste patentene til Bora handler om hvordan luften skal trekkes av i riktig hastighet. Hvis den fettholdige luften trekkes for fort gjennom fettfilteret, så fanges ikke fettet opp og det blir avleiringer i kanalene. Trekkes den for sakte, har ikke avtrekket nok effekt, forklarer hun. Samtidig klarer ventilatoren å trekke av parallelle luftlag. Så har leverandøren patenter på kullfilteret og fettfilteret, ramser Hannisdahl opp.

FILTERPATENT: Kullfilterløsningen er patentert, og filtrene er enkle å skifte, viser Hannisdahl.

Aluminiumsfettfiltre kan korrodere i oppvaskmaskinen, og kullfiltre som regenereres, taper mye effekt, sier hun.

Hun forteller også om egne filterlag som tar aminosyrer, løklukt og fiskelukt:
– Det er mye gasser som oppstår i matlaging. Vi har fem forskjellige filterlag i kullfiltrene som tar de forskjellige matgassene.

For montørene er det snakk om å tenke «ned og ut» i stedet for «opp og ut».
– Dette er de letteste produktene å integrere. Det er bare å skjære ut på mål, «plug and play». Kanalene er som et byggesett, og vi er det eneste systemet som har egne rørkanaler. De er også mer effektive, med buer inne i rørene som hjelper luften enda mer effektivt ut, sier Eva Hannisdahl.

Restriktiv tek

Hun ser hvordan også kunder som ikke synes det er veldig mye vits i å legge penger i dyre skrog på kjøkkenet, koster på seg benkeventilasjon. Nå håper hun at ny forskning skal gjøre at teknisk forskrift tilpasses bedre til denne ventilasjonen.

– Tek17 er veldig restriktiv til kullfilter. Vi tror at funnene vil vise at benkeventilasjon med kullfilter er energieffektivt fordi du får tilbake resirkulert varmluft i rommet, at det er mye tryggere mot brann og at det er en mer effektiv måte å rense luften på, sier Hannisdahl.

Powered by Labrador CMS