DIGITALISERT: Klarer morgendagens nyutdannede bransjefolk å henge med på den digitale utviklingen? spør Bjørn-Osvald Skandsen.

Bekymret for digital kunnskap i bransjen

Systemair-sjef Bjørn-Osvald Skandsen er bekymret for rekrutteringen til bransjen. – Hvis ventilasjonsbransjen skal beholde posisjonen, må vi være mer enn et håndverk, sier han.

Publisert Sist oppdatert

Det er digitalkunnskapen som bekymrer Skandsen.

– Før sendte vi dem på skolen og lærte dem forskjell på lydeffekt og lydtrykk. Men de som kommer ut fra VVS-teknisk utdanning – har de den digitale kompetansen som vi trenger i dag og om ti år? spør han.

Han skjønner at det kan være en brannfakkel å si at han ikke er fornøyd med rekrutteringen. Ventilasjon må være mer enn et håndverk, mener han.

Selv kommer Systemair-sjefen til å rekruttere de folkene han trenger uansett. Det er bare ikke sikkert at han kan rekruttere dem fra den samme gruppen som han normalt har gjort i de jobbene han har hatt i bransjen.

Lett å integrere

Det neste slaget, slik han ser det, blir å få alle anleggene til å fungere optimalt. De skal gå når de skal, ikke ellers; de skal ikke jobbe mot hverandre; de skal vedlikeholdes når det er behov, og ikke før. Det er mye mer å vinne på dette enn å tyne ut noen flere tideler i effekt på gjenvinner og SFP, mener han.

– Før snakket vi om at det skulle være lett å installere. Nå snakker vi om at det skal være lett å integrere. Kostnaden for en installasjon er mye mer enn prisen for produktet alene.

– Et billig produkt kan fort bli dyrt hvis man tar med kostnaden for logistikk og montasje, igangkjøring og integrering mot annen automatikk i bygget. Vinninga går opp i spinninga, sier han, og trekker frem byggautomasjon som en viktig kostnadsdriver i moderne prosjekter.

Automasjon er flaskehals

– Det er der det alltid kniper når bygget skal åpnes. Byggautomasjon er flaskehalsen. Derfor må vi ikke knytte oss opp i proprietære systemer, men stille krav til integrerbarhet og styring. Ikke bare at det er billig, oppfordrer Skandsen.

Og det bringer ham tilbake til utdannelsen. De fleste klarer å vedlikeholde produktene og bytte filter og slitedeler. Å få det til å fungere optimalt og være konfigurert riktig er noe annet.

Samtidig ligger det en positiv ting her. Digitaliseringen gjør at bransjen blir mer attraktiv enn noen gang før. Den tiltrekker seg folk med andre fagbakgrunner som kan IT-løsninger og forstår hvordan bygget skal brukes, også digitalt. Dessuten kommer det aldri til å gå av moten å jobbe med inneklima og energisparing.

Gjøre bransjen attraktiv

– Når du jobber med ventilasjon i Norge, jobber du på verdens tøffeste marked. Ingen land har tøffere krav til inneklima eller energibruk. Bransjen er moden, og marginene er presset ned i mange år. Det gjør at man ofte går for minimumsløsninger. Jeg er ikke sikker på om det å bare gå for akkurat det som er innenfor forskriftene, er det som kommer til å vinne i det lange løp, sier Bjørn-Osvald Skandsen.

– Vi har et felles ansvar for å gjøre bransjen attraktiv. Du blir ikke attraktiv hvis du bare skal fortsette i det samme sporet. Andre bransjer vil komme til å utfordre oss på våre områder. Vi må tenke på det hele tiden: Produktene våre skal installeres, men de skal også fungere godt i 30 år, sier han.

Powered by Labrador CMS