RESTAURANTSMITTE: Det er ikke bare avstanden som teller – smittefaren avhenger også av hvilken vei luften går, viser rapporten fra en restaurant der ni ble koronasmittet.

Kina: Kjøling spredte virus på restaurant ville ikke skjedd i Norge

Retningen på luft fra air condition-anlegget avgjorde hvem som ble koronasmittet. En koronasyk smittet ni andre på en restaurant i Kina. I Norge ville ikke det samme skjedd – god ventilasjon er løsningen.

Published Last updated

73 spisegjester og åtte ansatte unngikk smitte. Men én koronasyk smittet i alt ni andre gjester på en restaurant i den kinesiske storbyen Guangzhou.

Nå har kinesiske forskere funnet ut hvordan. Generelt er det gode nyheter i artikkelen deres, men det betyr også at restauranter og andre lokaler som samler flere, må være sikre på at ventilasjonsanlegget er skikkelig.

Kompleks luftflyt

– Retningen på luftstrømmen fra air condition-anlegget er nøkkelfaktoren bak det som antas å være smitte gjennom små dråper. Forskerne gir restauranter råd om å øke avstanden mellom bordene, oppsummerer avisen South China Morning Post.

– Utbruddet illustrerer noen av utfordringene som restauranter kommer til å møte når de åpner igjen. Ventilasjonssystemer kan skape komplekse mønstre i måten luften flyter på og holde virus svevende, skriver The New York Times, som har sett på den kinesiske studien.

Det betyr at hvis kjølingen er bygd opp som den ofte er for eksempel i Kina, med air condition-løsninger som i praksis blåser kald luft rundt i lokalene i stedet for å skifte den ut, så er det ikke nok å holde to meters avstand.

Hjem fra Wuhan

Den første pasienten i den nye studien kom hjem til Guangzhou fra Wuhan 23. januar. Da var viruset kjent etter at kinesiske myndigheter ikke klarte å skjule utbruddet lenger, men det var få kjente tilfeller utenfor Wuhan.

Pasienten hadde ingen symptomer da hun kom hjem. Hun spiste lunsj med tre familiemedlemmer i en restaurant uten vinduer, men med air condition i alle de fem etasjene. På nabobordene satt to andre familier. Mellom bordene var det rundt en meter. Rommet er rundt 140 kvadratmeter stort, og de tre familiene var der sammen henholdsvis litt over og litt under en time.

Ti på to uker

Senere på dagen fikk den første pasienten feber og hoste og dro på sykehuset. I løpet av to uker hadde fire andre familiemedlemmer, tre medlemmer av familien på det ene nabobordet og to medlemmer av familien på det andre nabobordet også blitt syke av Covid-19. Den eneste kjente smittekilden som det var mulig å finne, var restaurantgjesten som hadde vært i Wuhan.

LUFTSTRØM: Illustrasjonen fra rapporten viser hvor de smittede satt og hvor luften gikk. Pasient A1 er den første, som ser ut til å ha spredt smitten. De to i familie C har trolig fått smitten gjennom luft som har blåst tilbake fra veggen på motsatt side av rommet.

Forskerne konkluderer med at det er sannsynlig at viruset smittet gjennom dråper i luften. – I dette utbruddet var overføringen forårsaket av luftavkjølt ventilasjon. Nøkkelfaktoren for infeksjonen var retningen på luftstrømmen, sier de.

Bedre ventilasjon og UV

– For å forebygge spredning av viruset i restauranter anbefaler vi å øke avstanden mellom bordene og forbedre ventilasjonen, skriver Jianyun Lu og kollegene ved to sentre for smittekontroll og -forebygging i Guangzhou i rapporten. De understreker at funnene deres ikke er så sikre som de burde ha vært, siden de ikke har kunnet simulere ventilasjonen eller teste andre gjester i restauranten.

GÅR RUNDT: Slik har luftstrømmene gått i hele etasjen. På den øverste delen av illustrasjonen er de samme bordene som på skissen som viser hvor de tre familiene satt.

Overfor The New York Times beskriver Harvey V. Fineberg rapporten som provoserende. Fineberg leder komiteen for nye smittsomme sykdommer på det nasjonale akademiet for vitenskap og medisin i USA. Han råder restauranter til å passe på luftretningen når de plasserer bordene, og han anbefaler også ultrafiolett lys for å drepe viruset.

Må ikke stoppe ventilasjon

– Konklusjonen fra Kina er veldig tydelig: Vi må forbedre ventilasjonen, ikke stoppe den, sier Thor E. Lexow i VKE – Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi.

VKE gikk ut med den samme anbefalingen tidlig i koronautbruddet: Hold ventilasjonen i gang, og sørg for riktig drift og vedlikehold.

– Problemet her er at restauranten blåser inn luft med høy hastighet og i tillegg resirkulerer luften. Derfor blir det smitte. Først til bordet som ligger medstrøms, og så bordet helt i begynnelsen av luftstrømmen, forklarer han. Skissene og forskningsartikkelen viser hvordan luften har slått tilbake fra veggen i motsatt ende av lokalet og smittet ved bordene på begge sider av den første pasienten.

Ikke i Norge

Lexow understreker at det samme ikke ville skjedd på en norsk restaurant:
– Sånn som vi dimensjonerer og utfører ventilasjon i Norge, ser jeg ikke dette som et realistisk scenario. Her er det air condition som har hengt på veggen og ikke vært koblet til ventilasjonen i det hele tatt. Den bare sirkulerer luften. Norge har krav til maksimal hastighet for å unngå trekk – 0,15 meter i sekundet om vinteren og 0,25 meter i sekundet sommerstid, sier han.

Dermed er budskapet det samme som det som kommer fra de kinesiske forskerne: God ventilasjon er et tiltak for å hindre smitte.
– Dette viser hvor viktig det er både å prosjektere og å drifte ventilasjonsanlegg godt. Gjennom norske byggeforskrifter og krav til ventilasjon, luftmengder og inneklima blir dette ivaretatt, sier Thor E. Lexow.

Powered by Labrador CMS