– Trenger du befukter i en leilighet, har du bomma
– Må du installere befukter for å redde parketten, vil du «tømme» huset for strøm, poengterer Odd Olav Fosso i F-Tech.
Etter en uvanlig tidlig kuldeperiode kommer nå stormen av klager og reklamasjoner på grunn av parkett som krymper eller sprekker.
F-Tech på sin side blir nedringt av entreprenørkunder som trenger befukter.
– Det kan de få, men det er dyrt å installere og strømregningen kommer til å gå i været. Vi er 100 prosent enige med Jon Viking Thunes i at befukting ikke skal brukes når det ikke er nødvendig, understreker Fosso, og viser til NemiTek sin sak om temaet.
Tenker ikke på fuktighet
Når parketten krymper og sprekker i vinterkulda, får ventilasjonen gjerne skylda - feilaktig.
– Det er uteklimaet som gjør at det blir tørt inne, og det kan vi ikke styre, påpeker Fosso.
Derimot er det mulig å styre unna problemet – hvis byggentreprenøren er bevisst til rett tid.
– Mange har ikke tenkt på at de skulle hatt kontroll på fuktighet under bygging. De har bare flaks om det går bra, mener Fosso.
40 til 45 prosent RF når parketten legges
– En del har hørt at det er smart å lufte parketten litt før legging, men har ofte ikke peiling på hva de lufter den til, sier Fosso.
Han forteller at relativ luftfuktighet bør ligge mellom den høyeste luftfuktigheten om sommeren og laveste luftfuktigheten om vinteren. I praksis vil 40 til 45 prosent relativ fuktighet gi god kontroll de fleste steder i Norge.
– Du må måle for å sikre at luftfuktigheten i rommet holder seg jevn en ukes tid. Og før legging må du måle trefuktigheten i parketten. Den bør ligge på 8 til 9 prosent ved 20°C, opplyser Fosso.
Da vil parketten både tåle å krympe om vinteren og utvide seg om sommeren, uten at den sprekker opp eller buler ut.
Mer fra F-Tech
-
Slik skal omluft spare energi for milliarder
TRONDHEIM: Norske bygninger sløser med energien fordi de ikke får bruke omluft. Et nytt forskningsprosjekt skal finne ut hvordan det går an å resirkulere luft og spare energi og kanskje milliarder av kroner.
-
Ekstrem luftbehandling
Tre-trinns avfukting oppfyller kravet til 0,2 % relativ luftfuktighet i prototype-produksjon av batterier. Løsningen fra F-Tech er fleksibel: ca. 90 °C er nok til å regenerere avfukterne.
-
Har du virkelig bruk for så mye luft?
– Tenk hvilke behov du skal løse, og tenk mengde behandlet luft framfor friskluft, oppfordrer fuktekspert Odd Olav Fosso i F-Tech. Spar energi og trøbbel på kjøpet!
-
"Det Gylne Spjeld"
Ny hederspris gis fra lokallaget i Oslo til ildsjelene i bransjen.
-
Enkel vei til fossilfri byggeplass
Slik får du kontroll på tørkeprosessen.