TØRRE SKIPSTANKER: Fuktekspert Odd Olav Fosso i F-Tech jobbet tidligere med skipsventilasjon og store kjemikalieskip som trengte å tørke tankene.

Har du virkelig bruk for så mye luft?

– Tenk hvilke behov du skal løse, og tenk mengde behandlet luft framfor friskluft, oppfordrer fuktekspert Odd Olav Fosso i F-Tech. Spar energi og trøbbel på kjøpet!

Published

Når ventilasjonsbransjen tyr til ryggmargsrefleksen og lar den dimensjonere luftmengder, kan det framfor alt koste unødvendig mye energi i drift.

– Den diskusjonen kommer vi opp i hver eneste dag. Det ligger enorme besparelser i å tenke luftmengder og bruken av luft, understreker Fosso.

Fosso understreker at fukthåndtering har blitt mer vanlig del av ventilasjonsløsninger, i takt med strengere byggeregler og større interesse for å ta vare på bygninger. Men tanken om at mye friskluft er løsningen, er gjenstridig.

– Framfor å tenke kubikkmeter friskluft i et prosjekt, gjelder det å tenke kubikkmeter behandlet luft, mener Fosso.

Mye friskluft kan være både unødvendig og skadelig:

  • Henter du mye friskluft som må varmes opp til et område med lite folk, som i et kommunalt arkiv? Dårlig nytt for andre kommunale tilbud.
  • Setter du vifter i fuktige boder eller garasjer for å få inn mer luft? Som å helle bensin på bålet.
  • Velger du store friskluftmengder til matindustri-bedrifter med store lokaler og skyhøy luftfuktighet? På linje med å planlegge produksjonsstans.
  • Tar du inn store mengder uteluft for å tørke et bygg? Enorm energiregning og lite kontroll på luftfuktigheten.

– Kan vi resirkulere behandlet luft i et bygg og ta inn bare det vi trenger av friskluft, senker vi energibruken drastisk samtidig som vi har kontroll på luftfuktigheten. Da kan vi faktisk løse behovet, påpeker Fosso.

Tenk hvilke behov du skal løse

I år fyller F-Tech 20 år, og vekten på å løse behov har vært den samme siden starten – og vel så det. Fosso jobbet tidligere med skipsventilasjon og store kjemikalieskip som trengte å tørke tankene.

– I stedet for å sende mannskap med svamper ned, fant vi ut at vi kunne sende ned tørr luft, forteller Fosso.

Han utviklet derfor avfukterløsninger sammen med danske Cotes, og fikk etter hvert Cotes-agenturet som ble startskuddet for F-Tech. Siden ble det også kondensavfuktere og befuktere, men både Fosso og daglig leder Hilde Brønlund er mer opptatt av å løse behov enn å levere utstyr.

– Mesteparten av dagen vår går til å snakke med folk om løsninger, ikke så mye dingser. Når vi har funnet en løsning, kommer de andre tingene av seg sjøl, poengterer Brønlund.

Løser automatikken selv

For å gjøre det enklere å tilby løsninger har F-Tech etter hvert bygget seg opp til totalleverandør på klimasystemer som gir kontroll på luftfuktighet.

Ved å utvikle egen programvare kan F-Tech levere en ekstra boks med styring som leverandør av SD-anlegg kobler seg til med en nettkabel.
– Vi bruker veldig mye mindre tid på oppstart og innregulering, fastslår Fosso.

Stadig nye industrier

F-Tech har nå 12 ansatte som hjelper kunder med gode løsninger landet over. Kundelista er mildt sagt variert: Fiskerier, borettslag og privatpersoner med fuktige garasjer, curlinghaller med behov for ruglete is, kalde, fuktige lakseslakterier, batterifabrikk med behov for ekstremt tørr luft. For å nevne noen.

– Stadig nye industrier dukker opp – og stadig gjelder det å tenke riktige mengder behandlet luft, poengterer Brønlund.

Powered by Labrador CMS