ARBEIDSLIV
Mener at innleieforbudet er bra for rekrutteringen
Innleieforbudet har gjort det som regjeringen ønsket: Bidratt til at flere blir fast ansatt. Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø mener også at forbudet styrker rekrutteringen.
I Sandefjord gir Slagen Rør & Sveiseservice innleieforbudet skylden for at bedriften gikk konkurs. I Bærum advarer Bærum Rørleggerbedrift mot at konkurrenter utenfor forbudssonen sender de fast ansatte til prosjekter i Oslo-området og leier inn rørleggere til oppdrag utenfor sonen. LO-nestleder Steinar Krogstad, derimot, mener at rørleggerne svartmaler ordningen.
– Behov for å endre
Ikke overraskende er regjeringen mer enig med LO enn med rørleggerbedriftene:
– Det var behov for å endre regelverket slik at flere ble fast ansatt. Foreløpige tall tyder på at endringene bidrar til det, sier statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.
Han viser til Statistisk sentralbyrå, som forteller at flere arbeidstagere har gått fra ansettelse i bemanningsforetak til ordinære jobber i virksomheter i byggenæringen etter at de nye innleiereglene ble innført.
– Opplysninger fra partene i arbeidslivet tyder også på økende organisering blant arbeidsgivere og arbeidstakere, kommenterer Hopsø.
Produktivt
Han mener at faste ansettelser direkte hos arbeidsgiveren gjør det norske arbeidslivet veldig produktivt:
– Det gir mer engasjerte arbeidstagere, større lojalitet til bedriften og trygghet og forutsigbarhet for den enkelte, sier han.
– Så tror jeg det er en styrke for rekrutteringen til bransjen at ungdommen vet at de går inn i et arbeidsliv der det er faste ansettelser.
Per Olav Skurdal Hopsø kommer med uttalelsene sine skriftlig gjennom kommunikasjonsavdelingen i departementet. Det betyr at nemitek.no ikke har fått anledning til å snakke med ham. Dermed har vi ikke kunnet stille oppfølgingsspørsmål.
– Så følger vi nøye med på utviklingen. Resultater fra ulike kartlegginger og den følgeevalueringen som departementet har satt i gang, vil inngå i et arbeid med å evaluere tiltakene, uttaler Hopsø i eposten fra kommunikasjonsavdelingen.
Rapport: – Positiv utvikling
Arbeidsdepartementet viser ellers til en rapport som De Facto laget i fjor med støtte fra fire fagforeninger i byggenæringen i Oslo.
– Kartleggingen fra 39 byggeplasser i Oslo og i Follo i august og september 2023 vitner om en i hovedsak veldig positiv utvikling, skriver Idar Helle i De Facto. De Facto er en stiftelse som utreder og forsker for fagbevegelsen, og det er organisasjonsarbeidere i fagforeningene som har gjort kartleggingen som rapporten bygger på.
Tidligere rapporter har dokumentert mellom 17 og 38 prosent innleie fra bemanningsforetak, og helt oppe i 44 prosent i elektrobransjen. Nå, derimot, er innleie blitt rene unntakstilfeller.
Omregistrerer seg
– Kartleggingen tyder på at det nå samarbeides mer og bedre mellom produksjonsbedriftene i byggenæringen for å dekke mannskapsbehovet på den enkelte byggeplassen. Oftere enn tidligere ser en at anbud blir delt opp i flere entrepriser til to eller flere produksjonsbedrifter, ifølge rapporten.
Byggebransjen er likevel langt fra noen ren idyll. Ikke minst er det bemanningsforetak som seiler under falskt flagg. De har endret registreringen sin i Brønnøysund og omregistrert seg til produksjonsbedrift, men uten å oppfylle de kravene som stilles.
– Samlet sett dokumenterer kartleggingen at det er blitt tatt viktige steg i retning av et mer seriøst arbeidsliv i byggenæringen, ifølge Idar Helle i De Facto.
Ansetter rørleggere
Rapporten trekker frem store bedrifter som HR Rør og CM Mathiesen som eksempler på rørleggerbedrifter som har ansatt mange nye. CM Mathiesen har ansatt om lag 30 rørleggere fast og også doblet antallet lærlinger.
I motsatt retning mener byggfagforeningene at Assemblin bryter regelverket. Assemblin leide inn fra Assemblin ressurs ved fire byggeplasser.
INNLEIEFORBUDET
-
Innleieforbud rammer de små
-
Slik slipper konkurrentene unna innleieforbudet
-
LO: – Rørleggere svartmaler innleieforbud
-
Rørleggerbedrift med 112 ansatte konkurs – sjefen skylder på innleieforbudet
-
Har blitt flinkere til å dele på rørleggerne
-
– Snekret sammen på et bakrom for å vinne valg
-
Nå skjerpes reglene – VVS-bransjen frykter stans i prosjekter
-
– En kollektiv avstraffelse av en hel næring
-
– Bemanningsbransjen hindrer kompetanseutvikling
-
– Innleie bør skje fra egen bransje