AKTUELT
Leverer ulovlige produkter for milliarder
TRONDHEIM: Staten jakter på kriminelle på byggeplassen, men ikke blant leverandørene. Minst ti prosent av omsetningen i byggenæringen er svart, ifølge NTNU-forsker Jardar Lohne.
Kampen mot kriminalitet skjer på byggeplassen. Forsyningskjeden for materialer og produkter, derimot, slipper unna.
Sagt med andre ord: Hvis du bruker en svart rørlegger til å montere en armatur, så kan det hende du blir tatt. Hvis du bytter ut armaturen med et kinesisk billigprodukt med falsk logo, derimot, da er det mye mer sannsynlig at du slipper unna.
Lavt i verdikjeden
– Regjeringen har listet opp 43 ulike tiltak mot arbeidskriminalitet. De konsentrerer nesten all innsatsen på én del av byggeplassen, sier Jardar Lohne.
Han er forsker ved Institutt for bygg- og miljøteknikk på NTNU i Trondheim. Sammen med kollegene Ole Jonny Klakegg og Ola Lædre har han oppsummert innsatsen mot kriminalitet i byggenæringen.
– Dagens kamp mot kriminell aktivitet retter seg for det meste mot de laveste nivåene av de kriminelle verdikjedene. Lite oppmerksomhet ser ut til å bli gitt til forsyningskjeden for materialer, ifølge Lohne.
Forskerne mener at kampen mot kriminaliteten ikke tar nok hensyn til hvordan næringen faktisk fungerer.
Tar ikke skurkene
– Fokuset er ikke bredt nok, og det er feil. Vi tar ikke dem som vi skulle tatt, konstaterte Lohne da han presenterte noen av funnene sine på årskonferansen til Fair Play Bygg.
Det er snakk om materialer som er stjålet. Det handler om kvalitetsprodukter som er byttet ut med billige piratkopier. Og det dreier seg om brukte produkter som gjenbrukes ulovlig. Hvor ofte det skjer, vet vi fremdeles lite om.
Men de tre forskerne har hatt med seg nesten 30 masterstudenter og tre doktorgradskandidater til å intervjue bransjefolk.
– Vi går ut og spør folk hva de har opplevd, forteller Lohne.
Ti prosent kriminelt
Det de har opplevd, er ofte kriminelt. Mye kriminelt. Til Klassekampen forteller Jardar Lohne at minst ti prosent av omsetningen i bransjen er kriminell virksomhet. Det vil si flere titalls milliarder kroner.
Statssekretær Per Olav Skurdal Hopsø (Ap) i Arbeidsdepartementet mener at det har skjedd mye i arbeidet mot sosial dumping og arbeidskriminalitet de siste 15 årene. Men han snakker også mest om sosial dumping og arbeidslivskriminalitet.
– Godt i gang
– Statusen på de 35 tiltakene i handlingsplanen mot sosial dumping og arbeidslivskriminalitet er at det er fem som vi ikke har kommet i gang med ennå. 17 er satt i gang, mens 13 er mer eller mindre gjennomført. Jeg er en utålmodig sjel, men her er vi et godt stykke på vei, sier han.
Fair Play Bygg, derimot, mister støtte.
– Det er synd, for det er stort behov for sånne aktører, sier Hopsø.
Han forteller om møter mellom statssekretærene i alle departementene som er med i arbeidet mot arbeidskriminaliteten.
– Vi ønsker å følge opp videre. Men vi skal være ærlige: Politiet er presset på ressurser. Vi trenger å ta en god diskusjon internt i regjeringen på det, sier Per Olav Skurdal Hopsø.