SANITÆR
Flere lærlinger enn noen gang
BODØ: Aldri har så mange hatt lærekontrakt. For noen år siden ville ingen bli rørlegger. Nå setter rekrutteringen den ene rekorden etter den andre.
2.187 løpende lærekontrakter. Det var status for rørleggerfaget ved årsskiftet. Det er nesten en femdobling siden 2008. Dessuten søker flere enn noen gang rørleggerlinjen på videregående skole, kunne du lese på nemitek.no i mars.
Bransjen sammen
– For sju–åtte år siden var det helt svart. Ingen ville bli rørlegger. Det var trist, og søkertallene ble dårligere og dårligere, sier fagsjef Eli Hermine Heyerdahl Eide i Rørnorge.
Hun roser et handlekraftig styre i organisasjonen for å kjøre på for rekrutteringen.
– Søkertallene til rørleggerlinjen har økt fra 636 i 2012 til 867 i år. Dette er det ingen andre fag som har fått til. Det handler om hva dere gjør, sa hun til deltagerne på Rørnorges årlige samling for små og mellomstore bedrifter.
– Det handler om hva vi som bransje gjør sammen, sier Eide og peker på nye tiltak som Blirørlegger, Ingeborg-nettverket og rørambassadørene.
18.157 rørleggere
– De unge rørambassadørene snakker bedre med folk som går på ungdomsskolen enn det vi som begynner å få grått hår eller høyt hårfeste, gjør, mener hun.
Også det totale antallet rørleggere har økt: Til nyttår hadde Norge 18.157 rørleggere i arbeid.
Vegard Mageli hos Haaland VVS i Bodø og Magnus Hatlebrekke i Bodø Rørservice er to av de 2.187 lærlingene.
– Jeg gikk kontorfag, forteller Mageli. Han fant ut at det ville bli kjedelig å sitte på et kontor i kommunen.
– Jeg fikk tilbud om å prøve meg som taktekker. Det var gøy å holde på med noe fysisk. Mange kjenninger er rørleggere, og så fikk jeg utplassering hos Haaland, sier han. Ønsket er å gå fagskole, bli prosjektleder og kanskje starte eget etter hvert.
Flinkere enn sjefen
Hatlebrekke, på sin side, har allerede sagt til kollegene at han skal bli bedre enn dem.
– Jeg gikk ferdig studieforberedende, men det var ikke gøy, og å sitte på kontor var ikke noe jeg skulle gjøre. Jeg hadde lyst til å bruke kroppen litt, begynte på vg1 bygg og anlegg og fant ut at rørlegger var artig, sier han.
Rørnorge-styreleder Torkild Korsnes understreker at behovet for folk blir stort i tiårene som kommer:
– Norge får 700.000 flere innbyggere innen 2060. 500.000 av dem kommer til å være 80 år. Bare behovet for helsepersonell er større enn antall mennesker tilgjengelig, sier han.
Etterlyser krav
Administrerende direktør Marianne W. Røiseland i Rørentreprenørene Norge etterlyser krav til hvem som kan kalle seg rørlegger.
– Nå kan hvem som helst kalle seg det. Markedet for rehabilitering, ombygg og tilbygg er cirka 95 milliarder kroner. Det er lett å være useriøs: Det er få kontroller og de billigste får jobbene foran de kvalifiserte. Det skjer samtidig som de tekniske anleggene blir mer avanserte, sier hun.