RØRLEGGERYRKET
Nye lærlinger nesten hver dag
SKEDSMOKORSET: Markedet skriker etter nye rørleggere hele tiden. På Romerike får opplæringskontoret henvendelser nesten hver dag fra folk som vil bli lærling.
– Vi har pluss minus 120 lærlinger, og det er en økning inn hele tiden. Vi har 70 lærebedrifter inne, og vi har nesten daglige henvendelser fra folk som vil bli rørleggerlærlinger, forteller Ragnhild Berg Mehus.
Hun er daglig leder for ROR – Rørleggerbedriftenes opplæringskontor Romerike. Sammen med faglig leder Eirik Hjellnes står hun på for å dekke behovet for nye fagfolk.
Bred bakgrunn
– Veldig mange vil bytte yrke og ønsker å bli voksenlærlinger, mens noen også kommer rett ut fra ungdomsskolen. Det er et ganske bredt spekter på alderen. Vi skreddersyr et løp for hver og en, forteller de.
Rørleggerlærlingene kommer med mange slags bakgrunner.
– Alt fra hudpleier, gullsmed eller kokk til tømrere, bilmekanikere og platearbeidere, og andre fag og linjer. Flere og flere har fått øynene opp for rørleggerfaget. Det er fristende for veldig mange, sier Mehus.
Hjellnes og Mehus har mye pent å si om faget: Det er mange veier å velge etter at svennebrevet er på plass, faget er så bredt at det er mange arbeidsoppgaver å velge mellom, det er lønn under utdannelsen.
– Du vokser mye på de årene du tar svennebrev, sier Hjellnes.
Annonserer aldri
Mehus forteller at mange av dem som ønsker å bli lærlinger, er usikre på hvor de skal starte. Bedriftene annonserer nesten aldri etter lærlinger – pågangen er så stor at de ikke trenger det.
– Mange har utplassert skoleelever fra vg2 som de tar inn som lærlinger etterpå. Noen søkere tar kontakt med bedrifter, og veldig mange tar kontakt med opplæringskontoret vårt for å få tips og råd om hvordan de best kan nå ut til bedriftene, sier hun.
– Ofte sender jeg da ut en åpen søknad og CV for dem som ønsker det, til mange bedrifter samtidig, og så tar bedriftene kontakt med aktuelle søkere. Bedriftene er veldig flinke til å ta inn lærlinger og gir dem god oppfølging og opplæring i læreperioden.
Slaget er ikke tapt
– Vi samarbeider godt med blant andre Eidsvoll og Skedsmo videregående skoler, sier Mehus. Det er de to skolene på Romerike som har vg2.
– Vi er også ute og presenterer på de andre skolene, og vi formidler at de kan gå rett ut i lære etter vg1 byggfag. Vi er også på ungdomsskolene. Når de skal ta et valg der, er det vanskelig å vite hva de skal gjøre, og da er det ypperlig å snakke positivt om rørfaget, sier Hjellnes.
– Dessuten trenger du høye karakterer for å komme inn på vg2 rørlegger. Vi må opplyse om at det ikke er tapt hvis du ikke kommer inn der. Du kan komme ut i lære.
Over til dagtid
De to forteller om stor trivsel blant lærlingene og at undervisningen i lokalene til opplæringskontoret gir god kontakt også mellom dem som går i lære i forskjellige bedrifter. Mange er flinke til å lage sosiale kvelder og bli bedre kjent.
– Undervisningen har vi kjørt litt på dagtid og litt på kveldstid. Fra februar blir den hovedsakelig på dagtid, i og med at lærlingtallet har økt såpass mye, forteller Mehus.
Nå får lærlingene mulighet for å utvide praksisen sin ved å bruke det nye kompetansesenteret på 600 kvadratmeter, vegg i vegg med opplæringskontoret. Der kan de lære seg arbeid i grøfter, legging av bunnledninger og anboring på hovedvannledning under trykk.
Begge de to på ROR er relativt ferske i jobben: De begynte 1. september 2021.
– Kontakten med lærlingene er kjempeflott, og det er en fantastisk mulighet å jobbe så tett på lærlingene og følge dem hele veien, sier Ragnhild Berg Mehus.