MULIGHETER: Martine Kristiansen (26) er på vei til å bli rørlegger. Hun har ikke angret en eneste dag.

ARBEIDSLIV

Trakk gullkortet – Martine (26) gikk fra gullsmed til rørlegger

Kvinneandelen i rørleggerbransjen er sakte, men sikkert på vei opp. Martine Kristiansen (26) hoppet av en lovende gullsmedkarriere og er nå én av 169 kvinnelige rørleggerlærlinger i Norge.

– Jeg trivdes godt som gullsmed, men trengte noe mer. Jeg ville ut og snakke med folk, sier Martine Kristiansen som nå er lærling på andre året hos Comfort Råholt.

Hun forteller at hun en stund lekte med tanken om å bli blikkenslager, siden hun tenkte at overføringsverdien fra gullsmed ville være stor. Etter hvert falt imidlertid valget på rørleggerfaget.

– Jeg leste meg opp og fant ut at rørleggerfaget er så innmari stort. Det byr på en enorm bredde og store valgmuligheter. Jeg har ikke angret en eneste dag, sier Martine Kristiansen.

– Sakte, men sikkert

Kristiansen er én av 169 kvinner som ved utgangen av 2022 var rørleggerlærlinger i Norge. Antallet har vist en positiv utvikling de senere årene, og mye av årsaken er det arbeidet som Ingeborg-nettverket har lagt ned. Siden nettverket ble startet i 2016, har antallet kvinnelige rørleggere økt fra 1,52 prosent til 2,4 prosent.

– Vi ser at det sakte, men sikkert går riktig vei. Rørbransjen har mange karrieremuligheter, og det er en bransje hvor kvinner er hjertelig velkomne, sier Eli Heyerdahl Eide, fagsjef i Rørentreprenørene Norge i en pressemelding.

Heyerdahl Eide er for øvrig også prosjektleder for rørbransjens rekrutteringsprosjekt «Bli Rørlegger» og styreleder i Ingeborg-nettverket.

Økning på 177 prosent

Hun forteller videre i meldingen at det ikke finnes noen offisielle tall på hvor mange kvinner som jobber i rørbransjen som helhet, men at det finnes tall på antall kvinnelige rørleggere, lærlinger og søkere til rørleggerlinjen.

Disse tallene viser alle en positiv utvikling, og i 2022 var 57 av 819 søkere til rørleggerlinjene i Norge jenter. Det tilsvarer cirka sju prosent av søkermassen, noe som er opp fra 3,2 prosent i 2016.

– Det er også stadig flere kvinner som velger å gå inn i rørbransjen som voksenlærlinger, og i utgangen av 2022 var det 169 kvinnelige rørleggerlærlinger. I 2021 var det 119 kvinner som var rørleggerlærlinger, så det er en positiv økning bare på det ene året. Siden 2016 har vi hatt en økning i kvinnelige rørleggerlærlinger på 177 prosent, sier Heyerdahl Eide.

Skal opp til 20 prosent

Ifølge Heyerdahl Eide skyldes mye av økningen at det nå er flere synlige kvinnelige rørleggere i rørbransjen enn det var tidligere, samt at det er flere rørleggerbedrifter som satser på kvinner.

– Det at lærlingene er synlige i lokalmiljøet, til stede i sosiale medier og på besøk på skoler, bidrar til å vise andre jenter at rørbransjen også kan være for dem. Vi har mange flinke rørambassadører som er stolte av den jobben de gjør og som vil oppfordre andre jenter til å velge rørleggeryrket, sier hun.

Hun forteller at målet til Ingeborg-nettverket nå er å få opp andelen kvinner til rundt 20 prosent.

– Det er et mål vi ikke trodde det ville være mulig å sette for et par år siden, sier Heyerdahl Eide.

Lyna Tran, konserndirektør for strategi og forretningsutvikling i VVS Norge, forteller at god kjønnsbalanse er viktig for et godt arbeidsmiljø.

– Mange av våre medlemsbedrifter ser denne verdien og har aktivt gått inn for å rekruttere flere kvinner til rørbransjen. Vi får gode tilbakemeldinger på dette og mange sier at de har fått et bedre arbeidsmiljø etter at de fikk kvinner med på laget, sier Tran.

FREMOVER: Fagsjef i Rørentreprenørene Norge, prosjektleder for rørbransjens rekrutteringsprosjekt «Bli Rørlegger» og styreleder i Ingeborg-nettverket, Eli Heyerdahl Eide, og Lyna Tran, konserndirektør for strategi og forretningsutvikling i VVS Norge

Fortsatt en vei å gå

– Jeg leste meg opp og fant ut at rørleggerfaget er så innmari stort. Det byr på en enorm bredde og store valgmuligheter, sier Martine Kristiansen.

Selv om økningen i antall kvinner i rørbransjen beveger seg i positiv retning, har bransjen fortsatt en vei å gå på noen områder, mener Heyerdahl Eide og Tran. De forteller at dette blant annet gjelder arbeidsplasser hvor man ikke tenker på eller tilrettelegger for at kvinnelige og mannlige arbeidstakere kan ha ulike behov.

– Vi jobbet i lang tid med å få omkledningsrom på byggeplasser inn i alle tariffestede bedrifter, slik at fasilitetene var tilrettelagt også for kvinner, og fikk gjennom dette i 2021. Det er små ting som faktisk har mye å si, og mange ledere var ikke klar over at dette var et problem. Men det er et lederansvar å sørge for gode arbeidsforhold for dine ansatte, og da må man også ta ulike behov hos ulike arbeidstakere med i betraktningen, sier Heyerdahl Eide.

Har blitt tryggere i valget

Martine Kristiansen hadde ikke hørt om Ingeborg-nettverket og det arbeidet de gjør da hun valgte å bli rørlegger.

– Men det gikk bare én uke før jeg ble gjort oppmerksom på nettverket. De påvirket ikke valget mitt, men arbeidet de gjør har gjort meg endra tryggere på at det valget jeg tok var riktig, sier Kristiansen.

Hun mener alle kan jobbe som rørlegger, selv om det fortsatt er et mannsdominert yrke.

– Vil man jobbe som håndverker, så havner man jo nesten uansett i et mannsdominert yrke. Jeg trodde jeg skulle bli møtt av fordommer, men det har ikke vært noe som helst. Dette er et yrke for alle, sier Kristansen, som forteller at de etter at hun begynte som lærling hos Comfort Råholt, så har selskapet doblet antallet kvinnelige lærlinger.

– Nå er jeg ikke lenger alene, nå er vi to, ler Kristiansen.

Powered by Labrador CMS