ENØK-TALSMANN: Under NHOs årskonferanse, midt i den store enigheten om å bygge ut ny, grønn kraft ble NVE-sjef Kjetil Lund alene om å minne om muligheten til å utnytte kraft mer effektivt. Her med Birgitte Ringstad Vartdal, konserndirektør Norden, Statkraft, Susanne M. Nævermo-Sand, leder for bærekraft og strategi, Celsa Nordic og Anders Opedal, konsernsjef, Equinor.

ENERGI OG MILJØ

Energisparing drukner i byggeplaner

Equinor skal bygge hydrogenklare gasskraftverk, og Statkraft utvikler et nytt kraftverk hver niende dag: – Men det handler også om å bruke mer effektivt den kraften vi allerede har bygd ut, sier vassdrags- og energidirektør Kjetil Lund.

Published Last updated

De vil bygge nytt, men tenker ikke så mye på å utnytte gammelt. Torsdag møttes toppene i politikk og næringsliv på NHOs årskonferanse. Energiproblemene ble et viktig tema, og løsningen er altså å bygge ut mer produksjon.

At det går an å spare mye ved å gjøre gamle og nye bygninger mer energigjerrige, derimot, er de ikke like opptatt av.

Velstand og miljø

Regjeringene i Norge og Tyskland brukte dagen til å inngå samarbeidsavtale om hydrogen, batterier, havvind, karbonfangst og karbonlagring.

– Fossile brennstoff nærmer seg slutten, sier Robert Habeck.

Han er visekansler i Tyskland og også klima- og næringsminister.

– Det er ingen motsetning mellom å bevare velstanden og å beskytte miljøet, ifølge Habeck.

Samtidig er Equinor og tyske RWE enige om å samarbeide om nye gasskraftverk for å erstatte kullkraftverkene i Tyskland.

De nye kraftverkene skal være klare for hydrogen, som i første omgang skal lages på norske anlegg som bruker naturgass med karbonfangst og karbonlagring. I fremtiden skal de to samarbeidspartnerne bygge ut havvindparker.

Mange flere kraftverk

Også konserndirektør Birgitte Ringstad Vartdal i Statkraft bygger ut mer kraftproduksjon. Mye mer, forteller hun:

– Ambisjonen er å utvikle et nytt kraftverk hver niende dag i Europa, sier hun og forteller også om store planer for ny produksjon i Norge. I første omgang skal produksjonen i Mauranger i Kvinnherad tredobles.

– Skal vi lykkes med det grønne skiftet, er tilstrekkelig tilgang på fornybar kraft avgjørende, sier bærekraft- og energileder Susanne M. Nævermo-Sand i Celsa Nordic.

Celsa har planer om å produsere armeringsstål med energi fra hydrogen allerede i 2025.

Fornybar-kritikk

NHO-president og Yara-konsernsjef Svein Tore Holsether kommer med skarp kritikk av den manglende satsingen på fornybar energi i Norge:

– Investeringene i fornybar energi går for tregt. Realiteten er at mens verden går på høygir mot et energiskifte, så lunter Norge etter, sier han.

Mer effektivt

På storkonferansen til NHO ble Kjetil Lund i NVE ganske alene om å minne om muligheten for å utnytte energien bedre, og ikke bare snakke om å bygge ut nye kraftverk.

– I Norge legger vi stor vekt på miljø- og naturhensyn, og det er bra. Vi har vernet nesten 400 vassdrag og mye natur, sier han og tar til orde for å styrke kraftbalansen.

– Så handler det ikke bare om å bygge ut mer kraft. Det handler om å bruke mer effektivt den kraften vi allerede har bygd ut. Her er det et stort potensial, ikke minst fordi det ikke fører til naturinngrep, sier Kjetil Lund.

Birgitte Ringstad Vartdal i Statkraft, derimot, vil heller snakke om ny energi:

– Vi er opptatt av at de tiltakene vi gjør, ikke skal forverre krisen, som i realiteten er for liten tilgang på energi. Det som hjelper, er å bygge ut ny energi. Hvis vi lykkes, kan vi komme ut med et grønnere og mer konkurransedyktig energisystem, sier hun.

Powered by Labrador CMS