VINNEREN: Kaja Johannessen fra Nordland vant Rørlegger-NM 2024.

AKTULET

Kaja (19) vant thriller i rørlegger-NM

LILLESTRØM: Norgesmesteren i rørlegging for lærlinger er igjen kåret, med minst mulige margin denne gang. Og også i år stakk en kvinne av med seieren.

Publisert Sist oppdatert

Det var Kaja Huka Johannessen fra Nordland som stakk av med seieren i Rørlegger-NM 2024, som ble arrangert på VVS-dagene på Lillestrøm.

Dette var andre gangen på rad at en kvinne vant mesterskapet. I fjor var det Julie Forseth (19) fra Trøndelag som stakk av med seieren.

Juryen advarte i år rett før offentliggjøringen av vinneren om at det var ekstremt jevnt. Bare ett poeng skilte førsteplassen og andreplassen. Det endte altså med at Kaja vant foran Oslo-representanten Marcus Angermo Bjertnæs.

Sterkt lag

Vinneren så nærmest sjokkert ut da hun fikk dommen, og da hun kom til Nemitek rett etterpå var hun fortsatt litt forvirret.

– Det var en vanskelig jobb og knapt med tid, så dette var ikke lett i det hele tatt. Jeg hadde aldri trodd jeg skulle vinne, sa Johannessen.

Fagsjef Are Skaar Nilsen fra arrangøren Rørentreprenørene Norge var full av lovord om alle de fem representantene før rørfaget.

– Dette var fem helt strålende kandidater og dette svennebrevet de nå har fått er inngangsbilletten til et godt og innholdsrikt liv i VVS-bransjen, sa Nilsen.

Fire dagers svennebrev

Men selve overekkelsen fredag ettermiddag var bare slutten på Rørlegger-NM. I tre dager – fra onsdag til fredag - hadde messedeltakerne kunnet følge med de fem deltakerne på scenen. Men selv jobbet deltakerne praktisk allerede fra tirsdag, dagen før VVS-dagene åpnet og altså helt fram til fredag ettermiddag.

Dokumentasjon og rapportskriving ble gjort før den praktiske delen og også rett før bedømmingen fredag.

Men aller viktigst denne uka var gjennomføringen av svenneprøven, slik at alle de fem i teorien kan begynne som ferdig utdannede rørleggere over jul.

Årets NM-deltakere kom fra lokale uttakningskonkurranser fra Telemark, Trøndelag, Nordland og Østfold. I tillegg er en representant fra Oslo med hver gang.

DELTAKERNE: Endelig var det over for de fem deltakerne i årets Rørlegger-NM. Her er de med både svennebrev og pokaler. Fra venstre Christoffer Rømhild Ødegaard, Even Strøm Hammer, Marcus Angermo Bjertnæs, vinneren Kaja Huka Johannessen og Ken Mothes.
JUBEL: Kaja Huka Johannessen fra Nordland var blid, rørt og stolt vinner av rørlegger-NM.
OPPMØTE: Det var mye folk på standen til RørNorge under VVS-dagene når vinneren av rørlegger-NM skulle kåres.
FAGSJEFEN: Fagsjef Are Skaar Nilsen fra arrangøren Rørentreprenørene Norge var stolte over årets deltakere.
OPPMØTE: Det var mye folk på standen til RørNorge under VVS-dagene når vinneren av rørlegger-NM skulle kåres.
CHRISTOFFER: Dette bildet av Christoffer Ødegaard fra Telemark ble tatt fredag formiddag kl 11.36, altså 24 minutter før fristen. Her ble det jobbet fram til siste stund.
KEN: Ken Mothes fra Østfold gjør siste finpuss fredag formiddag.
EVEN: Even Strøm Hammer fra Trøndelag så ikke ut til å la seg stresse av noe som helst under Rørlegger-NM.
MARCUS: Deltaker Marcus Angermo Bjertnæs hadde jobben med å forsvare Oslos ære under Rørlegger-NM. Han endte ett fattig poeng unna seieren.
KAJA: Her er vinneren Kaja Johannessen midt i sin svenneprøve.
OPPMØTE: Det var mye folk på standen til RørNorge under VVS-dagene når vinneren av rørlegger-NM skulle kåres.
Kaja Johannessen fra Nordland vant Rørlegger-NM 2024.
EMOSJONELT: Midt i all viraken etter kåringen ble det nesten litt for for vinneren Kaja Huka Johannessen.
VINNEREN: Kaja Johannessen fra Nordland vant Rørlegger-NM 2024.

Her er deltakerne som var med:

  • Christoffer Rømhild Ødegaard (20) er lærling i Telerør og representerer Telemark.
  • Even Strøm Hammer (19) er lærling i Caverion Norge avd. Levanger og representerer Trøndelag.
  • Vinneren Kaja Huka Johannessen (19) er lærling i Haaland Mo, og representerer Nordland.
  • Ken Mothes (20) er lærling i GK Norge, avd. Moss Rør, og representerer Østfold.
  • Marcus Angermo Bjertnæs (20) er lærling i Andenæs VVS, og representerer Oslo.

– Lukker meg ut av verden

Allerede på onsdag hadde vi en liten runde med deltakerne, blant dem vinneren fra Nordland. Hun innrømmet at hun var litt nervøs for deltakelsen.

– Det er en litt spesiell måte å ta svenneprøve på, men jeg tror det kommer til å gå fint, smilte Kaja Johannessen.

Even fra Trøndelag virket på sin side meget avslappet i forhold til jobben han var midt inne i.

– Det var nesten mest forstyrrende på tirsdag, før messen åpnet. Nå har jeg egentlig et avslappet forhold til det. Jeg tar bare på meg hodetelefonene og lukker meg ut av verden, ler Even.

Ingen utrykning etter deler – i år

Arrangøren Rørentreprenørene Norge har for øvrig et velutstyrt lager med seg til VVS-dagene, slik at ikke deltakerne plutselig skal være i manko på en viktig del.

– De kjører og henter deler hvis vi mangler noe. Men jeg har ikke manglet noen, fortalte Kaja oss.

Ifølge arrangøren vi pratet med, «har det skjedd» at de har vært nødt til å hente deler underveis. Men ikke ofte, ikke i år og mindre og mindre med årene. Erfaring med konkurransen er nøkkelordet, ifølge arrangørene.

Til slutt må vi også kunne si at Rørlegger-NM har vært en publikumssuksess, og spesielt på torsdagen under VVS-dagene og ved selve kåringen fredag var det mange interesserte publikummere på RørNorges stand.

Powered by Labrador CMS