SANITÆR
Rørleggeren i Antarktis må klare alt selv
Han driver både vannsmelting, renseanlegg og flyplass. Kjetil Rasmussen har overvintret i Antarktis for å holde Troll forskningsstasjon i drift.
Eventyrlyst etter 36 år på samme arbeidsplass. Det førte Kjetil Rasmussen så langt unna Sauda som det er mulig å komme for en rørleggermester i full jobb og vel så det.
Han har snart et år bak seg i Antarktis, som en av de seks som har overvintret på den norske forskningsstasjonen Troll.
Jeg drifter smelteanlegget, pumpeanlegget og renseanlegget.
Kjetil Rasmussen
Måtte si fra hjemme
– Jeg så på Facebook at Norsk Polarinstitutt søkte etter rørlegger på Troll. Jeg sendte bare inn en søknad for å være morsom, sa ingenting til noen og hørte ingenting, forteller han.
Det gikk et år. Så kom påminnelsen fra Jobbnorge om at stillingen var lyst ut på nytt. Han klikket på at han fortsatt var interessert, og dermed ble han innkalt til intervju.
– Da måtte jeg fortelle det til kjerringa, sier Kjetil Rasmussen. Han beroliger: Han er fremdeles gift.
– Dette var en sjanse jeg ikke fikk igjen. Jeg har jobbet i Sauda Rørhandel siden jeg begynte der som lærling for 36 år siden, og etter at faren min ga seg, har jeg vært daglig leder, forteller han.
Broren og sønnen stilte opp for bedriften. Dermed kunne sjefen reise inn i polarnatten.
Smelter vann
På Troll tar han seg av vann, sanitæranlegg, varmeanlegg og ventilasjon.
– Jeg er generell vaktmester. For å lage vann freser vi blåis som vi smelter. Jeg drifter smelteanlegget, pumpeanlegget og renseanlegget, forteller han.
Vi må jo være helt selvberget. Siste fly før vinteren går 1. mars. Det neste kommer igjen midt i oktober. Mellom der er det ingenting; bare hvis det er et nødstilfelle. Flyplassen blir stengt.
Kjetil Rasmussen
Miljøkravene er strenge. Renseanlegget bruker membraner og UV-filter før vannet slipper ut på isen igjen. Mesteparten av det fordamper i løpet av sommerhalvåret.
– Det faste avfallet frakter vi ut til Cape Town, sier Rasmussen.
Selvberget i sju måneder
Rørleggerjobben på forskningsstasjonen er noe helt annet enn hjemme i Sauda. Her er arbeidsoppgavene mye mer omfattende, og ikke minst er det ingen mulighet til å ta en tur bort til grossisten hvis det er noe som mangler.
LES OGSÅ
NemiTek besøkte verdens nordligste rørleggerbedrift: Bruker elbilen som varmestue
Boikott påvirker
En del av jobben til rørleggeren er nettopp å lage flyplass. Norges nest største, med en rullebane som er tre kilometer lang og 60 meter bred.
– I år blir det litt spesielt. Tidligere er det den russiske basen 30–35 mil herfra som har tatt imot interkontinentale fly. Men der er det jo boikott, så nå må vi på Troll overta. Det blir mye flyaktivitet i sommer – jeg vet ikke hvordan vi skal klare å huse alle, sier Rasmussen.
Videre til andre steder på kontinentet fraktes folk og utstyr med gamle DC-3-fly fra 1940-tallet. De er de eneste som kan lande og ta av uten rullebaner.
I tillegg til maskinkjøring og hjullastere har rørleggeren også ansvaret for brannberedskapen med brannbil og utstyr. En del av jobben er å «fuele» – fylle drivstoff på flyene.
Godt å komme hjem
Kjetil Rasmussen innrømmer at han begynner å bli litt lei nå. De fem kollegene som han har overvintret sammen med fungerer godt i lag, understreker han.
Her er det bare solfaktor 50 som gjelder, og du må dekke deg til
Kjetil Rasmussen
– Det går veldig bra, men det skal bli godt å komme hjem. Jeg kunne tenke meg å komme ned igjen som sommerjobb, men vinteren ville jeg ikke ta en gang til, sier han. Noen uker sommerjobb blir det faktisk allerede nå i januar og februar – altså når det er sommer i Antarktis og vinter i Norge.
Alt arbeidet er nøye planlagt. Da han overtok i november, var det første han måtte gjøre, å planlegge hva som skal gjøres både sommer og vinter. Så må utstyret bestilles og fraktes med båt til iskanten og slede de rundt 25 milene derfra.
LES OGSÅ Trøbbel når ny rørlegger overtar
Frost og sol
– Mest mulig av utejobben prøver vi å gjøre i sommerhalvåret. Etter april begynner det å bli kaldt, så vi prøver å spare innejobbene til da, forteller Rasmussen.
Sommerhalvåret kan temperaturen komme helt opp i null, mens det er målt under minus femti i vinter. I tillegg til kulde er det solen det er viktigst å passe seg for:
– Vi har UV-indeks opp i 13. Det er ekstremt: Hjemme på påskefjellet er 6 det sterkeste du kan få. Her er det bare solfaktor 50 som gjelder, og du må dekke deg til, forklarer han.
LES OGSÅ Slik får du gode rørleggere
Erfaring er viktig
Faglig sett setter han pris på å være 52 år og ha arbeidet som rørlegger i 36 av dem:
– Det er ikke så mye jeg har lært rent faglig, men det er en stor fordel å ha litt erfaring. Du må kunne litt renseanlegg, litt varmeanlegg, litt sanitær og litt ventilasjon. Det som er her, er ikke avansert, men du må skjønne ting og være i stand til å fikse og improvisere, sier Kjetil Rasmussen fra Antarktis.