Trøbbel når ny rørlegger overtar
LILLESTRØM: Når serviceavtalen er ute og kommunen bytter rørlegger, står den nye på bar bakke og vet ikke hva som er gjort med varmebehandlingen. Det har manglet en stafettpinne, ifølge Ove Gudding i Canes.
Gudding er produktansvarlig for vannbehandling. Han mener flere må være mer opptatt nettopp av vannbehandlingen. Altfor ofte har han møtt holdningen «her er det mye som har gått galt – dette skal ikke vi rote med».
Overtar uten å vite
Ifølge Gudding er det en rød tråd i rørleggerbransjen at når en rammeavtale med kommunesektoren er ute og nye rørleggere overtar, så vet de ingenting.
– La oss si at rørleggeren har solgt inn en vannbehandlingsløsning. Så kommer det en ny. Den nye rørleggeren står der og lurer på «hvor begynner vi?». Han vet ikke hva som er solgt inn. Bransjen har manglet en stafettpinne, sier han.
Nå mener han at en slik overleveringsordning har kommet på plass.
– Det er fint at vi har fått Kompa til å følge opp. Da kan i hvert fall drifteren få oppfølging og varslinger. Det har manglet før. Vi må bli flinkere til å få fulgt opp investeringer, sier Ove Gudding. Canes samarbeider med Kompa om faglig støtte og kontroller.
Store skader
Gudding viser frem eksempler fra både sør og nord på hvordan det kan gå når anlegget ikke passes på. Bitte små feil blir til ødeleggelser og lekkasjer.
– Her har rørleggerens innsikt vært totalt fraværende, sier han.
– Bransjen trenger den veilederen som Kompa arbeider med nå.
Han er opptatt av å få inn folk som kan vannbehandling, få på plass serviceavtaler og få kontroll.
Vakuumavgassere
Björn Lennartsson, på sin side, trekker frem vakuumavgasserne som han leverer i Norge gjennom Canes. Lennartsson er sjef for svenske HL Hydronics.
Han sammenligner den oppløste luften i anlegget med en boks med kullsyreholdig vann. Når boksen er lukket, er vannet klart og under trykk.
– Men vi vet at det er gasser i væsken. Når vi åpner korken og endrer trykket, så ser vi gassen som stiger ut av væsken, sier han.
Vannet som svamp
Vakuumavgasseren trekker ut gassen av vannet. Når det er gjort, er vannet klart til å ta opp ny gass. Det blir som en svamp – den drar med seg mer luft.
– Når den prosessen får gå, minsker gassmengden i anlegget. Vi har brukt forskningsinstituttet Rise til å dokumentere det vi gjør, sier han.
Ove Gudding, på sin side, beskriver vakuumavgasseren som en støvsuger.
– Den fjerner luft fra anlegget, og da stopper også korrosjonen, sier han. Kombinert med et magnetfilter holder den luft og partikler ute av vannet slik at det ikke blir rust og i neste omgang sedimentering på innsiden av røret.