GODE: Lærlingene skal gjøres gode, og det gjelder å ivareta miljøet slik at de ikke tenker på noe annet enn å fortsette i bedriften, konstaterer Runar Lid i Telerør.

Slik får du gode rørleggere

SKIEN: Å lære dem opp fra bunnen av. Det er den letteste måten å få gode rørleggere på, har Telerør funnet ut.

Published

Det gode ryktet til grenlandsbedriften strekker seg langt utenfor Vestfold og Telemark. De er ganske enkelt flinke på lærlinger og rekruttering.

Letteste måte

– Vi har vært veldig på for å få lærlinger. Vi vil ha gode rørleggere, og den letteste måten å få gode rørleggere på, er å lære dem opp fra bunnen av, sier Runar Lid.

Han er tilbake der han begynte som lærling, hos Telerør-eierfamilien Brog, etter å ha arbeidet andre steder en stund. Senest som avdelingsleder hos GK.

– Jeg har vært bare på service siden jeg begynte i 1978. Det jeg har likt, er å være ute hos kunder, bedrifter og skoler i tillegg til å arbeide inne. Stort sett møter vi bare blide og hyggelige mennesker. Det gjør at det er en trivelig hverdag, konstaterer Lid.

Rett i servicebilen

Tilbake til rekrutteringen:

– Det er ikke så lett å få tak i dyktige rørleggere med fagbrev, og de beste går ut og starter for seg selv. Derfor har vi valgt å ta inn mange lærlinger for å jobbe med dem og få dem til å bli gode. Da kan de hoppe rett i servicebilen og være dyktige rørleggere, sier han.

Telerør har 13 lærlinger – en andel på over 20 prosent. Totalt er det over 140 ansatte i Telerør-selskapene; 29 av dem er lærlinger. Telerørgruppen arbeider med rørentrepriser, ventilasjon, automasjon, elektro og sprinkler.

Gruppen består av Telerør, Teleklima, Larvik Rørhandel, Telerør Elektro, Olsen & Wallum og Norsk Sprinklerteknikk. Gruppen er medlem i Konekta, som har over fire milliarder i omsetning og passerer en milliard i materiellinnkjøp i år.

Hopper ikke av

– Lærlingene har en periode på anlegg så de blir gode der, og så skal de over på service. De lærer begge deler og ser hva de vil til slutt. Noen vil være på anlegg, og noen vil være på service. Hvis de skal holde på med dette i en del år, er det viktig at de finner ut hva de liker best, sier Runar Lid.

De skal helst bli i en del år, nemlig, og det er uhyre sjelden at noen hopper av når læretiden er slutt og de står der med svennebrevet:

– De finner som regel en vei innenfor Telerørgruppen. Her er miljøet veldig godt, og de vil merke når de kommer hit at de blir ivaretatt både faglig og miljømessig. Vi får dem til å glemme at de skal tenke på noe annet enn å fortsette her. Det er derfor miljøet er så viktig å ivareta, slik at de ikke begynner å tenke i de baner i det hele tatt, smiler han.

Prosjekter og service

Nå har Telerør nytt sykehjem i Skien som et stort prosjekt, og masse leilighetsprosjekter, ifølge Lid. På servicesiden forteller han om faste avtaler med både Statsbygg, mange bedrifter og en rekke borettslag.

– Det er plenty å gjøre hele tiden. Det er ikke rørleggere inne her i lokalene, konstaterer Runar Lid.

Powered by Labrador CMS