Modulprodusent på rørleggerjakt
HJELLUM: Plassbygde bad får hardere konkurranse. Nå kan Moelven konkurrere på lønnsbetingelsene til rørleggerne, også, ifølge produksjonsleder Knut Brukstuen.
De skal bygge flere bad og kjøkken på fabrikk, og de er ute etter flere rørleggere for å få det til. Bare et par måneder etter at modulbad-debatten tok av på Nemitek.no, ansetter Moelven Byggmodul flere rørleggere.
Tre nye
– Bad, kjøkken og alt blir gjort ferdig i fabrikken, med flislagte bad og vannbåren varme, sier Knut Brukstuen.
Han er produksjonsleder for tekniske fag på Moelven Byggmodul. Fabrikken ligger på Hjellum utenfor Hamar, og det er også fra Hedmarken at Brukstuen henter et ferskt eksempel på modulprosjekt: De 48 leilighetene i Mjøskanten, som bygges i Brumunddal akkurat nå som nærmeste nabo til Mjøstårnet.
Han forteller om en løsning der alt samles i sjakter og nedfôrede himlinger. Ute på byggeplassen når modulene skal settes sammen, blir jobben å skjøte sammen vann, sprinkling og avløp. Ofte er en leilighet to moduler.
Økte lønna
Nå er han i gang med å ansette tre nye rørleggere. – Jeg kunne klart ha tenkt meg større søkning, sier han. Men Moelven har tro på at det skal gå an å konkurrere om rørleggerne i tiden som kommer:
– Nå har vi klart å få et konkurransefornuftig lønnssystem som tilsier at vi kan konkurrere med rørleggere og elektrikere ute på byggeplass. Lønna har kommet på et akseptabelt nivå. Ellers har den ligget litt under slik at vi har slitt litt med å få tak i riktige fagfolk, sier Brukstuen.
55 kvadratmeter
– De største modulene er 13 meter lange og 4,00 eller 4,20 brede. Vi bygger bare rekkehus og leiligheter, forteller Brukstuen. Hvert år lager Moelven fem–seks hundre moduler på fabrikken på Hjellum.
– I tillegg har vi en fabrikk i Moelv der vi lager moduler til andre prosjekter, som for eksempel skolebygg, forteller han.
Hittil har Moelven Byggmodul leid inn rørleggere. Fabrikken på Hjellum skal ha seks rørleggere fast ansatt.
– Det blir billigere, og du får mer eierforhold til produktet du bygger, sier Knut Brukstuen.
Mer om: Modulbad
-
Prefab-leverandør vil inn samtidig med rådgiveren
LILLESTRØM: De kommer inn for sent til å gjøre anleggene best mulig. Preftek-sjef Mads A. Kjærås vil inn i prosjektene samtidig med rådgiveren.
-
Så mye sparte de på prefabrikkering
KLØFTA: De brukte 60 prosent mindre materialer og sparte 30 prosent av monteringstiden. Og det var på første forsøk. – Prefabrikkering er neste steg på byggeplassen, sier Erik Antonisen i Egeland Rør.
-
Vil varme boliger med sjøvann
LEVANGER: De vil varme både næringsbygg og boliger med sjøvann. Etter at Pipelife overtok, satser QPS på prefabrikkerte pumpestasjoner til både oppvarming, vann og avløp.
-
Millionkrangel om baderomskabiner
Entreprenøren mente at det ikke gikk an å bruke baderomskabiner på det nye sykehjemmet. Nå har tingretten sagt nei til ekstraregningen på 11,8 millioner for å plassbygge bad.
-
Tung prefab-satsing
Bergen Rørteknikk har investert millioner i egne produksjonsfasiliteter for prefabrikasjon. Det nye Fylkesbygget i Bergen var deres første testprosjekt.
-
Ser stort potensial for prefabrikkerte sjakter
Er prefabrikkerte sjakter en del av løsningen for en mer bærekraftig byggebransje? Ja, mener Allier Gruppen i Bergen som nylig har gjennomført et pilotprosjekt hvor deres nyutviklede, prefabrikkerte sjaktløsning, har blitt testet ut i praksis.
-
Henter hjem modulbad fra Italia til Norge
KRISTIANSAND: Teknobad i Tvedestrand dobler produksjonen av modulbad. Brødrene Dahl henter hjem produksjon fra Italia.
-
Fagrådet vil sjekke prefabrikkerte bad
LILLESTRØM: Har prefabrikkerte bad bedre klimaavtrykk enn plassbygde? Det vil den nye fagrådssjefen Vidar Hellstrand finne ut.
-
Strupte salget - endte med rekordomsetning
Kraftig vekst gikk ut over kvaliteten. Badekabinprodusenten Boxen bestemte seg derfor for å strupe produksjonen.
-
Snakker varmt for betongkabiner
Du behøver ikke å fôre ut eller fôre ned. Det er argumentet fra Bjørn Width for å satse på badekabiner i betong i stedet for lettvekt.