RÅDGIVERSAMARBEID: Mads A. Kjærås håper at rådgiverne tar ham med på råd tidligere.

SANITÆR

Prefab-leverandør vil inn samtidig med rådgiveren

LILLESTRØM: De kommer inn for sent til å gjøre anleggene best mulig. Preftek-sjef Mads A. Kjærås vil inn i prosjektene samtidig med rådgiveren.

Publisert

Han vil slett ikke ta over jobben til rådgiveren. Men prefab-leverandøren mener at anleggene kommer til å bli mye bedre hvis han får mulighet til å være med tidligere.

Ofte bare kravspekk

– Kommer vi inn på forprosjektet, så kan vi bidra med system, skjema og komponenter. Men ofte får vi en kravspekk og tilgang til en modell, sier Kjærås. 

– Jo tidligere vi kommer inn, jo mer optimalt.

Kjærås er sjef for Preftek i Norge. Produksjonen ligger i Litauen, men selskapet har egne folk både i Norge, Sverige og Danmark. Kjærås har jobben med å få inn de prefabrikkerte løsningene på norske prosjekter. Noen trenger snøsmelting, noen trenger bare en manifold, mange vil ha et helt teknisk rom med alt av rørføring prefabrikkert, beskriver han.

Sterke rådgivere

Jo mer omfattende anlegg kunden vil ha, jo mer har det å bety å komme inn tidlig:

– I Norge står konsulenten ganske sterkt. Det første byggherren gjør, er å hyre konsulenten. Det er kjempebra å ha en konsulent som har hovedansvar. Men vi vil gjerne i dialog for å finne bedre og mer praktiske løsninger, sier Kjærås.

– Vi er mye ute i teknisk rom. Det er ikke alltid konsulenten eller byggherren er det. Vi opplever jevnt over veldig god dialog med rådgivere, og de er interesserte i å høre hva vi har å si. Målet vårt er at konsulenten kan beskrive at de vil ha for eksempel en prefabrikkert samlestokk – at prefabrikkering kommer inn i spekken til konsulenten, forteller han.

– Kvalitet

Preftek hadde det første hele året sitt på det norske markedet i 2021. Ikke uventet snakker Mads A. Kjærås varmt for prefabrikkering fremfor plassbygging:

– Grunnen til at vi kan selge, er at vi får mye høyere grad av kvalitet når vi står i et beskyttet verksted og produserer, sier han.

– Når vi fjerner timer på byggeplass, er det bedre for både HMS og kvalitet. Du får leveransen ferdig merket med ferdig FDV-pakke. For en prosjektleder i en rørleggerbedrift er dette en gavepakke, ifølge den norske Preftek-sjefen.

Hel container

Preftek tegner uansett det som skal leveres. 

– Dermed trenger dere ikke å bruke penger på at konsulenten skal gjøre det. Hvis prosjektene funker, blir vi mer som en prosjektpartner, sier Kjærås.

I Norge forteller han om flere store prosjekter. – Til Statkraft på Gardermoen leverte vi en hel container. Vi prefabrikkerte sjakter til livsvitenskapsbygget på Universitetet i Oslo. Og til batterifabrikken til Morrow leverte vi en åtte megawatts pilot, forteller Mads A. Kjærås.

Powered by Labrador CMS