ENERGI OG MILJØ
Veidekke vil vekke tekniske fag
GRIMSTAD: Veidekke bruker gjerne massivtreelementer, men det krever en annen mentalitet hos de tekniske entreprenørene. – Her må de våkne tidligere, sier bim-ansvarlig Ruben Myreng.
Sammen med anleggsleder Johan Brommeland Selmar oppsummerer han erfaringene fra Wilds Minne skole og Lund studentboliger i Kristiansand. Her var det mye tid, penger og plass å hente både på samspill og elementer.
Bedre plass
– Med samspill som gjennomføringsmodell fikk vi til en utrolig god dialog med alle, sier Selmar. Da snakker han om Wilds Minne skole, som ble bygd sammen med en flerbrukshall.
– En av de tingene du har god tid til når du bruker et år på å utvikle et prosjekt, er å få god kjennskap til hva kunden ønsker. Vi brukte tid til å arealeffektivisere, og vi bygde bygget digitalt fire–fem ganger, sier han.
Digital bygging ga bedre plass i studentboligene, også:
– Ved at vi brukte tid og fikk bygd byggene digitalt, har vi klart å optimalisere prosjektet. Vi fikk inn 16 ekstra sengeplasser, som betyr ekstra leieinntekter. Så flyttet vi teknisk rom inn i bygget, fikk det mer arealeffektivt og fikk mer attraktive næringsarealer, beskriver Ruben Myreng.
Må våkne
Samtidig sparte Veidekke tid og penger på å bygge med elementer av massivtre. På Wilds Minne har flerbrukshallen gulv i betong, siden den er i andreetasjen og det trengs lyddemping.
– All betongen som er plassbygd, tok 17 uker. Resten av betongen tok fem uker, mens alt i massivtre tok ti uker, forteller han.
Men elementer i massivtre gjør at de tekniske underentreprenørene må tenke helt annerledes. Det er krevende, men Veidekke-karene mener at det gjør resultatet mye bedre:
– Her må de tekniske fagene våkne tidligere! Med massivtre tar vi alle utsparingene fra 40 millimeter og oppover, på fabrikk. Det krever en helt annen detaljeringsgrad av de tekniske fagene sammenlignet med å ta det hullet på byggeplass, ifølge Myreng.
6.737 utsparinger
– Det er vanvittig mye å spare. Det er en suksessfaktor å få endret mentalitetene til de tekniske, sier han.
– I studentboligene fikk vi prefabrikkert 6.737 utsparinger i massivtre. For de tekniske utførende var det bare å tre seg gjennom. Når vi gjør dette på fabrikk, oppnår vi mye større fleksibilitet, mener han.
På Wilds Minne har Veidekke lagt sensorer i vegger og tak for å ha kontroll på fukten. Erfaringene var så gode at løsningen ble med over til Lund.
Noen av fordelene med massivtre er at du kommer tidligere inn og kan lukke fortere.
– HMS-messig kan vi jobbe i etasjen under et ferdiglagt massivtredekke, mens med betong kan vi hare jobbe tre etasjer under. Det er mindre støv, mindre støy og ekstrem ryddighet, ifølge Selmar og Myreng.