WEBINAR

Hvor mye kan vi vinne på å gå for 100 prosent ombruk?

Ombruk av VVS-installasjoner er et nøkkeltema i jakten på en mer bærekraftig fremtid i byggsektoren. Men hvor mye kan vi faktisk vinne på å gå for 100 prosent ombruk? 

Publisert Sist oppdatert
Anna Marwig og Anders Liaøy fra Multiconsult er prosjektledere for forskningsprosjektet Grønn VVS.

Gjennom Grønn VVS-prosjektet presenterer Anders Liaøy og Anna Marvig fra Multiconsult sin mest omfattende analyse av klimagassutslipp knyttet til VVS-installasjoner. Så mye som 27 prosent av klimagassutslippene er knyttet til materialer innen VVS. 

Ombruk har vist seg å være et av tiltakene som kan kutte mest i utslipp. Her viser de funn som er gjort med Glyntveien 33 som prøveprosjekt. Se webinaret her

Glynitveien 33

Prosjektet Glynitveien 33 var en oppgradering av et lager- og kontorbygg med et mål om å oppnå 100 % ombruk av VVS-installasjoner.

– Vi ønsket å teste ut verktøyet og metodikken vi har brukt i Grønn VVS i en større case og et høyambisiøst ZEN-prosjekt, sier Anders.

– Her så vi muligheten for å ha en høy ambisjon og sette det her som et forbildeprosjekt innen Grønn VVS, sier Anna.

FAKTA OM GRØNN VVS

  • Prosjektets mål: Bygge kompetanse, utvikle nye tjenester og dele kunnskap. Vise veien til 50 prosent reduksjon av klimagass fra VVS-installasjoner i forbildeprosjekter 
  • Prosjektansvarlig: Multiconsult
  •  Partnere: Armaturjonsson, GK, Höegh Eiendom, KLP Eiendom, OsloMet, Pipelife, Swegon 
  • Varighet: Sep 2021 – Jan 2025 
  • Innovasjonsprosjekt i næringslivet, støttet av Norges forskningsråd (NFR) 
  • Kontakt: Anna Marwig og Anders Liaøy

+ MEDLEM

Innhold merket med «+ MEDLEM» er kun tilgjengelig for medlemmer i NemiTek og krever at du logger deg inn via ditt medlemskap.

Ikke medlem? Les mer om medlemsfordelene og meld deg inn her.

Prosjektet involverte flere partnere, inkludert byggherre Höegh Eiendom, VVS-entreprenøren GK, Multiconsult, og Swegon som bidro med vurderinger for aggregater. Gjennom en ombrukskartlegging vurderte teamet hva som kunne bevares fra eksisterende installasjoner og hva som kunne hentes fra overskuddsmaterialer fra andre prosjekter.

Hvorfor fokus på ombruk av VVS-installasjoner?

Anna forklarer at ombruk av VVS-installasjoner støtter Norges nasjonale strategi for en mer bærekraftig og sirkulær økonomi ved å redusere bruken av nye ressurser. Hun fremhever flere viktige faktorer ved ombruk: For det første er mange VVS-komponenter passive og standardiserte, noe som gjør dem lettere å tilpasse ulike prosjekter uten store tilpasninger. For det andre har disse komponentene ofte en teknisk levetid som overstiger deres funksjonelle levetid, noe som betyr at de fortsatt kan være nyttige selv om de ikke lenger er i bruk i det eksisterende bygget.

Realistiske forutsetninger

Men hva om gjenbruksproduktene har liten levetid? Dette reflekterer Anna rundt.

– Hvis du har dårlige produkter med lite restlevetid igjen, typisk kun 60 prosent, så vil kanskje vinningen gå opp i spinningen. Man vil ikke oppnå så mye gevinst der.

Likevel, poengterer Anna, at om man velger ombruksprodukter med høyere kvalitet, kan klimagassutslippene reduseres betydelig. Hvis man skifter det ut med et ombruksprodukt i stedet for å ta helt nye, blir utslippene mye mindre.

Se webinaret

Vil du se de konkrete resultatene og analysene fra dybdestudiet av utslipp og potensiale ved økt ombruk i bygg? I webinaret presenterer Anders klimagassberegningene, mens Anna deler innsikt i ombrukspotensiale. Mot slutten åpnes det for spørsmål fra seerne, som Anders og Anna svarer på. Se webinaret her

Veien videre for Grønn VVS

Anna avslutter webinaret med en klar oppfordring til bransjen:

– VVS-bransjen bør og kan virkelig bidra inn i dette skiftet til sirkulær økonomi.

Hun inviterer alle til å delta på Grønn VVS-seminar, som markerer oppsummeringen av flere års intensiv forskning og samarbeid i prosjektet. Seminaret, som finner sted den 15. januar, vil presentere en veileder som kan være vesentlig for bransjens fremtidige utvikling.

Powered by Labrador CMS