GRØNN VVS

Hvor skal bransjen videre?

Prosjektleder Anna Marwig fra Multiconsult og fagrådgiver Nora Holand Hay fra Futurebuilt forteller hvorfor du ikke må gå glipp av Grønn VVS-seminar 15. januar.

Publisert Sist oppdatert
Anna Marwig er prosjektleder for Grønn VVS.

De siste årene har Grønn VVS-prosjektet dypdykket i klimagassutslipp fra VVS i bygg for å finne løsningene på en av byggebransjens skjulte klimautfordringer. Nå går prosjektet mot slutten, og seminaret den 15. januar markerer en ny start. Bransjeledere og interessenter samles for å oppsummere arbeidet, dele erfaringer og stake ut kursen videre. 

– Her trekker vi fram mulighetene for å redusere klimagassutslipp gjennom valg av overordnede strategier, konseptvalg og materialkvaliteter, sier Anna Marwig, prosjektleder for Grønn VVS.

Grønn VVS-veilederen lanseres

En av høydepunktene under seminaret er lanseringen av Grønn VVS-veilederen. 

– Veilederen er en sammenstilling av alt arbeidet vi har gjort i prosjektet. Den vil være et godt verktøy for alle i bransjen - fra byggherrer til entreprenører - som ønsker å redusere klimagassutslippene i sine prosjekter, sier Marwig.

Må stå på tre ben samtidig

Futurebuilt har vært i referansegruppen til Grønn VVS-prosjektet helt fra starten. Målet har vært å utvikle en metodikk og et makstak for klimagassutslipp fra VVS-utstyr, i deres beregninger, altså i FutureBuilt Zero-metodikken.

Nora Holand Hay er fagrådgiver i FutureBuilt.

– Vi har jobbet på spreng for å redusere utslippene fra VVS-utstyr med 50 prosent i fremtidige forbildeprosjekter, sier Nora Holand Hay, fagrådgiver i FutureBuilt.

Hun understreker at dette krever en ny tilnærming når det skal lages gode klimatiseringsanlegg.

– Vi må stå på tre ben samtidig, vi skal fortsatt energieffektivisere og lage anlegg med godt inneklima, men vi må også lage anlegg med lavt klimagassfotavtrykk.

Ønsker innspill fra bransjen

På seminarets siste del står deltakernes innspill sentralt i en workshop som skal gjøre forskningen om til praksis. 

– Det blir veldig spennende å se hvordan bransjen kommer til å nærme seg dette. Nå må også klimagassutslipp inn i beregningene og bli tatt helt på alvor, sier Hay.

Marwig understreker at utviklingen ikke skal stoppe med Grønn VVS, men at dette kun er begynnelsen på et riktig fokus i bransjen. Workshopen er et viktig steg på denne veien, med mål om å konkretisere behov og sammen stake ut kursen videre.

Hun avslutter med en oppfordring:

– Vi håper å se så mange av dere som mulig, slik at vi sammen kan stake ut veien videre for en grønnere byggebransje. Håper vi sees der! 

Meld deg på seminaret her!

FAKTA OM GRØNN VVS

  • Prosjektets mål: Bygge kompetanse, utvikle nye tjenester og dele kunnskap. Vise veien til 50 prosent reduksjon av klimagass fra VVS-installasjoner i forbildeprosjekter 
  • Prosjektansvarlig: Multiconsult
  •  Partnere: Armaturjonsson, GK, Höegh Eiendom, KLP Eiendom, OsloMet, Pipelife, Swegon 
  • Varighet: Sep 2021 – Jan 2025 
  • Innovasjonsprosjekt i næringslivet, støttet av Norges forskningsråd (NFR) 
  • Kontakt: Anna Marwig og Anders Liaøy
Powered by Labrador CMS