TESTING: Modulbadene utsettes for tøff testing, ifølge Sintef.

Sintef: Jevnere og bedre kvalitet på prefabrikkerte bad

Rørleggerne føler seg truet av prefabrikkerte bad. Men modulene er bedre testet og holder jevnere kvalitet enn badene som rørleggeren bygger selv på byggeplassen, konstaterer Sintef.

Published

– De modulene som får teknisk godkjenning av oss, er sjekket veldig tøft i laboratoriet. Det er ingen plassbygde bad som testes så godt. Jeg er ikke i tvil om at de modulene som er produsert sånn som vurdert i Sintef Teknisk Godkjenning, holder kjempehøy kvalitet, sier Lars-Erik Fiskum – forskningsleder på Sintef Community og sjef for Vannskadekontoret.

– Kan håndverket

– Jevnt over holder prefabrikkerte baderomsmoduler bedre kvalitet enn du klarer med plassbygde bad. De som bruker de samme materialene og de samme teknikkene dag ut og dag inn, de lærer seg håndverket, konstaterer han.

Det vakte debatt da modulbadprodusenten Teknobad gikk ut på nemitek.no og slo frempå om at rørleggerne heller bør bli med på laget enn å frykte prefabrikkerte bad.
– Det er ganske forståelig at rørleggere opplever dette som en trussel mot det etablerte og det tradisjonelle rørleggeryrket, mener Pål Harstad.

Som forskningsingeniør hos Sintef Community er det han som utarbeider de tekniske godkjenningene av modulbadene.

Mange tusen i året

Likevel har han tro på prefabrikkerte løsninger:
– Her blir det levert mange tusen prefabrikkerte moduler til Norge hvert år. At det innimellom kommer moduler som har feil eller mangler, må vi være forberedt på. Det skjer på plassbygde bad, også, sier han.

Harstad har ikke inntrykk av at feil på modulbad er noe stort problem når han ser det i lyset av hvor mange som blir levert. Bare unntaksvis får Sintef vite om feil.
– Det blir selvsagt stor oppmerksomhet om store serieproduksjoner med feil, slik som for eksempel Kværnerbyen, fastslår han.

Prosjektering svikter

Ellers forteller han om god egenkontroll av produktene og at Sintef er på fabrikkinspeksjoner hvert år. Lars-Erik Fiskum konstaterer at det kan skje ting under transporten eller monteringen på byggeplassen som gjør at det blir feil. Men det som først og fremst svikter, er prosjekteringen, forklarer han.

Modulen skal ikke lagres ute, den skal snus riktig og den skal passe til sjaktene.

ROSER: – De som bruker modulbad, får et veldig godt produkt, sier Lars-Erik Fiskum

– De som bruker modulbad, får et veldig godt produkt. Det er små bad, men det gir en veldig vannsikker konstruksjon. Men fortsatt er det enormt mange utfordringer rundt dem. Det er ikke bare å bestille en modul og sette den inn i bygget – det må en tankeprosess og en modning til, sier han.

Pål Harstad beskriver hvordan informasjonsflyten ikke er god nok mellom arkitekt, prosjekterende og de som produserer modulen. Det går på sjaktløsninger og på hvordan du skaffer tilkomst til rørføringene.

Han forteller om byggherrer som absolutt ikke vil ha noen luke i gangen og hotell der det er blitt brudd på forskriftene fordi det ikke skulle være noen «stygge inspeksjonsluker» i fellesarealene.

Endringer uten godkjennelse

Harstad og Fiskum understreker at de slett ikke har noen rolle som ambassadører for prefabrikkerte bad. Det de vil ha frem, er at moduler med teknisk godkjenning er underlagt en streng kontroll sammenlignet med plassbygde bad.

Likevel blir det endringer noen ganger, og da er plutselig ikke badet godkjent lenger:

– Av og til har byggherren litt spesielle ønsker til leverandøren. Da har vi sett at lysten til å selge og oppfylle kundens ønsker, blir litt for stor. De beveger seg kanskje utenfor den utførelsen og den kvaliteten som Sintef hadde satt. Vi prøver å fortelle veldig tydelig at da må produsenten ta kontakt med oss, og da må du informere byggherren om at de avviker fra den godkjente løsningen, sier Fiskum.

Nå er modulprodusentene blitt flinkere til å ringe og spørre hvis de skal levere bad som er forskjellige fra dem som er godkjent.

– Tvinger seg frem

Harstad regner med at også murere og flisleggere vil være negative til konkurransen fra modulbad.
– De tar jo bort veldig mange arbeidsplasser på byggene i Norge, sier han.

Likevel: – Vi digitaliserer, og prefabrikasjon kommer i større og større grad. Ferdige moduler tvinger seg frem for å få ned kostnadene. Man kan kjempe så mye man vil mot det, men det er en tapt kamp. Da er det viktig å sørge for at rammene rundt, blir ivaretatt. Der tror jeg at rørleggeren har en misjon, og det blir aldri slutt på plassbygde baderom, sier Lars-Erik Fiskum.

Mer om prefabrikering:

Powered by Labrador CMS