INVITERER: Marianne Stensgård og Skjåk kommune er på rørleggerjakt.

SANITÆR

Total rørleggertørke – det vil Marianne gjøre noe med

SKJÅK: Norges tørreste kommune mangler rørlegger. Nå etterlyser Marianne Stensgård en rørlegger som vil starte opp i Skjåk.

Publisert Sist oppdatert

Hvis du reiser oppover Ottadalen, finner du GK Rør og Blåhø VVS i Vågå. Videre oppover i dalen er VB på plass i Lom. Neste rørlegger finner du på den andre siden av fjellet, i Stryn.

Mellom Lom og Stryn ligger en hel kommune uten rørlegger. Det håper Marianne Stensgård å få gjort noe med.

– Rørlegger, det trenger en! erklærer hun.

Rørleggertørke

Stensgård er sjef for kultur og omdømme i Skjåk kommune. Nå oppfordrer hun rørleggere til å komme til Skjåk og etablere seg. Kommunen er Norges tørreste. Rørleggertørke, derimot, vil hun gjerne slippe.

En vanlig definisjon på ørken er at det er et område med mindre enn 250 millimeter nedbør i året. Skjåk er nesten ørken. Kommunen ligger i regnskyggen, og her faller det 278 millimeter nedbør i gjennomsnitt hvert år.

Til sammenligning fikk Bergen langt over det dobbelte – 641 millimeter – bare i løpet av oktober i fjor.

Tradisjoner eldre enn faget

Derfor har Skjåk tradisjoner for å lede vann, fra lenge før rørleggerfaget kom til Norge. I denne reportasjen fra 2014 viser NRK hvordan bøndene lengst opp i Ottadalen har sørget for vann til avlingene sine.

Fra fjellet og ned i bygda går flere hundre kilometer med håndlagede vannveier, eller bekker, forteller programleder Eli Kari Gjengedal. Vannveiene er over 200 år gamle.

Har pensjonert seg

Men i dag er det ingen profesjonelle som hjelper skjåkværene med å få vann i kranene. Det er tilfeldig, ifølge Marianne Stensgård.

– Det er bare fordi rørleggerne her har pensjonert seg. De var omtrent jevngamle, og nå har de gitt seg. Så er det ikke noen som har overtatt ennå, forteller hun.

Næringsliv og hytter

Skjåk har 2.152 innbyggere i 2022, og folketallet går litt nedover.

– Men det er nok å drive med for en rørlegger, sier Stensgård.

Hun frister med både næringsliv og hyttebygging. Den største industriarbeidsplassen er filterprodusenten Interfil. Glasopor produserer skumglass og bidrar til at nettopp leveranser til bygg og anlegg er en viktig del av næringslivet i kommunen. Og ikke minst produserer Tine brunost i Skjåk.

– De driver på litt ennå, disse gamle rørleggerne. Men vi trenger en rørlegger i Skjåk, sier Marianne Stensgård.

Powered by Labrador CMS