SELVGJORT: Halvannet år etter at Interfil gikk over til å produsere også pleatfiltrene selv, er kvaliteten mye bedre enn på dem de kjøpte tidligere, ifølge Marius Andreassen.

VENTILASJON

Mener at norske filtre er best

SKJÅK: Halvannet år etter produksjonsstart mener Interfil at egne filtre er bedre enn dem som ble kjøpt inn fra utlandet. Dessuten er de limt med blått.

Published

– Det er mer av en gimmick, smiler Marius Andreassen. Han er økonomiansvarlig hos filterprodusenten i Ottadalen.

Blått er Interfil-farge; derfor er det blandet inn blåfarge i limet som brukes til å lage filtrene.

Vi har eget laboratorium, har testet grundig og mener at vi har mye bedre kvalitet enn de filtrene som vi kjøpte inn.

Marius Andreassen

Folder

Det er 20 år siden pleatfilteret – foldefilteret – første gangen ble et tema hos Interfil, forteller firmaets egen historiebok med det talende navnet «Rein luft frå Skjåk». Boken beskriver hvordan glassfiberduken i filteret er svært tett og tynn og har liten evne til å lagre støv, derfor trengs det mange folder for å få til en stor overflate.

FOLDER: Filtrene foldes i Skjåk, 20 år etter at egenproduksjon var et tema første gang.

Interfil hadde kjøpt pleatfiltrene fra utenlandske produsenter i mange år. I 2002 dro ledelsen rundt for å ser på maskiner og filtre og konkluderte med at det norske markedet var for lite til å starte egen produksjon.

Strengere krav

Men så ble kravene til ventilasjon i private boliger skjerpet og flere ble opptatt av å spare energi. Interfil fant ikke leverandører som hadde god nok kvalitet, så dermed ble det anskaffelse av pleatmaskin og montasjelinje i Skjåk. De første filtrene ble solgt sommeren 2021.

– Det var mye nytt og mye forskning og utvikling, forteller Andreassen. – Produktet finnes fra før. Men vi har eget laboratorium, har testet grundig og mener at vi har mye bedre kvalitet enn de filtrene som vi kjøpte inn. Balansen mellom filtreringsegenskaper, trykkfall og energikrav er god. Det er artig at vi har en slik mulighet til å forske frem det beste selv, sier han.

Testlab

– Testlaben er egentlig hjertet i bygningen, mener Terje de Presno der han sitter og tester posefiltre. Der gjelder det å ha den riktige V-formen. Blir formen feil, så blir det turbulens inne i filteret. V-formen sikrer at filteret bruker hele arealet på duken og ikke bare filtrerer helt ute i den spisse enden.

TESTER: Testlabben er hjertet hos Interfil, mener Terje de Presno (til høyre) og Marius Andreassen.

– Det er en balanse mellom å filtrere mest mulig og samtidig slippe igjennom mest luft så det ikke går så mye energi. Det går an å lage filtre som er dyre i drift og dårlige. Spissen på bretten, åpningen, råvarene og materialet i seg selv kan være dårlige, ramser Marius Andreassen opp.

Terje de Presno skulle gjerne sett at det gikk an å kjøre lengre vogntog til Skjåk slik at det ble plass til mer i bilene. Interfil har lager og ekspedisjon i Oslo i tillegg til fabrikken i Skjåk.

– Vi har lovd kundene at hvis de bestiller innen klokken 10, så går standardfilter ut av fabrikken samme dag, mens spesialfilter blir sendt ut senest etter tre virkedager, forteller Andreassen.

Store omstillinger

I produksjonen forteller han om store endringer. Hver eneste dag er det en blanding av standardstørrelser og skreddersøm. Produksjonen stilles om hele tiden. Standardvarene produseres i store serier for lager, mens spesialstørrelsene byttes hele tiden.

RULLER: Duken i filtrene kommer på store ruller som sys sammen på mål.

– Vi lager 30.000 ulike varianter. Det er mye rart som har vært gjort i ventilasjonsskap opp gjennom tidene, konstaterer Andreassen og snakker for eksempel om løsninger som er tilpasset en takvinkel.

– Hovedomsetningen er standardfilter, men vi ser stadig vekk at vi treffer nye størrelser. Både bredde, lengde og tykkelser.

Utvidet

Den nye produksjonsavdelingen utvikler seg hele tiden, og Interfil har utvidet lokalene kraftig.

– Det foreløpige målet er å prøve å produsere opp mot 6.000 filtre i måneden, sier Marius Andreassen.

– Vi vokser stadig ut av egne lokaler og har bygd ny ekspedisjon og lager, forteller han.

Totalt har Interfil 14.000 kvadratmeter gulvareal nå.

– Vi har god plass til egne varer, men sliter litt fortsatt med lagerkapasitet på råvare, sier Marius Andreassen.

UTVIDET: Interfil har tatt over lokalene til de tidligere naboene Skjåk Møbler i Bismo Industripark.
Powered by Labrador CMS