BYGGDRIFT
Her sparer byggdrifterne flere millioner
RINGEBU: Kommunen sparer flere millioner kroner, nå når de har redusert forbruket av strøm i et energieffektiviseringsprosjekt. Byggdrifterne er svært sentrale i prosjektet.
– Det er veldig interessant for oss å være med på kommunens EPC-prosjekt (energy performance contracting, journ.anm). Vi blir stadig flinkere til å spare energi, desto mer vi jobber med dette, sier Jan-Erik Brenden. Han er leder for byggdrifterne og vaktmestrene i Ringebu kommune.
Prosjektet startet i 2019 og ble avsluttet sommeren 2023. I dette prosjektet har kommunen investert 40 millioner kroner.
Kommunen byttet blant annet ventilasjonsanlegg i mange bygg, de skiftet fra oljefyring til el-anlegg med varmepumper, etterisolerte bygninger, installerte led-belysning og monterte bevegelses-sensorer for lysene i rommene.
Arbeidet er utført i Ringebu rådhus, skolene, Linåkertunet Bo og Rehabilitering og en rekke andre kommunale bygg.
Millioner
Byggdrifterne styrer så å si alt forbruk av energi digitalt på datamaskinene i et stort kontrollrom ved hjelp av SD-anlegget.
Mange erfarne vaktmestere tok etterutdanning og fagbrev som byggdrifter underveis i dette prosjektet.
– I 2022 sparte vi om lag to millioner kroner, sier Brenden.
Mindre energiforbruk utgjør halvparten. Den andre halvdelen er lavere driftsutgifter. Første halvår i 2023 følger den samme utviklingen. I noen bygg sparer de mer enn prosjektert på forhånd, i andre bygg er det mindre sparing enn på forhånd beregnet.
Alle bygg sparer mye, sammenlignet med årene før prosjektet startet.
Lavere temperaturer
– Litt lavere temperatur i klasserommene på skolen og mye lavere temperatur i korridorene.
– Skolenes ventilasjonsanlegg stoppes når skolene ikke brukes, og settes på igjen en time før skolestart om morgenen.
– Varmluften fra svømmehallen gjenvinnes.
Byggdrifter Kjell Håvard Bjørkhaug forklarer med dette, noe av årsaken til at de lykkes godt med energisparing på barneskolen og ungdomsskolen.
– Vi fininnstiller alle anleggene i byggene til kommunen med SD-anlegget, sier Bjørkhaug der han sitter ved datamaskinene.
Selv om det formelle prosjektet er over, skal kommunen spare enda mer energi i fremtiden. Ringebu kommune er i gang med å investere i solcelleanlegg, mer led-lys og mye annet.
– Hvis alt går etter planen, skal de 40 millioner kronene vi investerte i enøk-prosjektet, være tjent inn igjen i løpet av 13 år, sier Jan Erik Brenden.