BYGGDRIFT
Hørte feilen og sparte mange tusen
FREDRIKSTAD: Da lageret på varmegjenvinneren gikk, kunne de høre det. Bare den ene ulyden sparte Sørlie Næringseiendom for 15–20.000 kroner.
Vanligvis ville de ikke funnet det ut før de fikk varmeregningen. Men i bygården i Fredrikstad oppdaget de feilen fordi de fulgte med på lydene på teknisk rom.
– Det skjedde i vår, da temperaturen var slik at varmegjenvinneren slo seg av og på. Vi fikk varsling om at det var en ulyd, og da vi kom hit, var det ikke tvil om at hele lageret begynte å bli ordentlig gåent, forteller Bernt Sondre Sørlie.
Unormal lyd
Han arbeider med utvikling, forvaltning, drift og utleie i eiendomsselskapet som eier og forvalter næringslokaler i Sarpsborg og Fredrikstad. Nå har Sørlie Næringseiendom tatt i bruk lytteløsningen til Soundsensing.
Du leste først om den på nemitek.no i 2021. Den bruker sensorer og kunstig intelligens for å høre på lydene i teknisk rom. Når noe er på vei til å bli utslitt eller å ryke, så er ofte nye lyder det første du merker det på.
– Her gikk alarmen på grunn av unormale vibrasjonsdata, sier forretningsutvikler Henrik Grini i Soundsensing.
Måtte ventet på faktura
Bernt Sondre Sørlie forteller at bygården er tilkoblet fjernvarme. Det ville blitt mer enn nok varme til kontorer og forretningslokaler selv om varmegjenvinneren hadde røket. Den ville bare blitt mye dyrere.
– Vi følger med på fakturaen, og hovedsakelig ser vi den opp mot trenden i fjor. Så er det avhengig av hvilken måned det skjer, for varmegjenvinneren går ikke så mye på denne tiden av året, sier han.
Med det merforbruket som en manglende varmegjenvinner ville ført til, hadde den ekstra tiden kostet Sørlie Næringseiendom i hvert fall 15–20.000 kroner i ekstrautgifter til oppvarmingen. Det var heller ikke noe annet som tydet på at noe var galt:
– Vi hadde service på varmegjenvinneren tre–fire uker før det skjedde. Da fungerte alt som det skal, sier Sørlie.
Færre servicebesøk
Det er likevel ikke muligheten til å spare strøm eller fjernvarme som er argumentet når Henrik Grini skal forklare hvorfor det lønner seg å montere en lyttestasjon på teknisk rom:
– Det vi anbefaler kundene våre å gjøre, er å kutte ned på faste besøk fra serviceleverandørene sine. Det er mange eksempler på at de kommer innom, og så er det noe galt en måned senere. Kunden kan gå fra to besøk i året til ett fast, i tillegg til monitorering 24/7. Hvis du klarer å redusere ett servicebesøk i året, så er løsningen selvfinansierende, sier han.
Ser proffere ut
Daglig leder Ole Johan A. Bjerke i Soundsensing forteller om et annet eksempel:
– Vi ble ringt av en fornøyd vaktmester. Alarmen gikk om kvelden. Han sto opp tidlig om morgenen, sendte beskjed til leietager om at møterommet ikke ville fungere frem til klokken ti, og leietager kunne sende beskjed til dem som hadde bestilt møterom. Vaktmesteren sa at «jeg har nå verdens mest fornøyde leietager fordi jeg fremstår som så proff».
Bjerke var redd for at drifterne skulle føle seg tilsidesatt fordi automatikken tar de ulydene som en dreven drifter også kunne vært i stand til å høre.
– Men vaktmesteren er vår beste venn. De kan ringe og si at «dette skal jeg fikse» før leietageren vet at noe er galt, sier han.
Bernt Sondre Sørlie er enig:
– Det er mye bedre at vi er på forskudd, vet om problemet, starter dagen med det og beklager. Det er hyggeligere å jobbe proaktivt, sier han.
– Det er forskjell på å ringe leietager og si at «det blir varmt i dag» i stedet for å få en telefon om at «det var forferdelig varmt i dag», sier Henrik Grini.