SANITÆR
Bruker bare en fjerdedel av vannet og en tredjedel av energien
Allerede i år begynner opplæringen av rørleggerne. Våren 2024 kommer dusjen som renser vannet som er brukt, varmer det opp igjen og bruker det på nytt.
Når folk ikke vil endre vaner for å spare vann, energi og miljø, så må rørleggeren hjelpe dem.
– Vi kan ikke bare be kunden dusje kaldere og kortere. Vi må levere teknologien som får det til å hende, sier Jonas Brennwald.
65 prosent billigere
Grohe-direktøren lanserer dusjen som bruker vannet flere ganger. Everstream, heter det nye systemet.
– Den nye, resirkulerende dusjteknologien vår renser vannet, varmer det opp og bruker det om igjen. Det er laget for å skape den samme dusjopplevelsen, men med så lite friskt vann og så lite energi som mulig, sier han.
Ifølge Grohe klarer den nye dusjen seg med en fjerdedel av vannet og en tredjedel av energien som går med til å varme det opp, sammenlignet med en vanlig dusj. Brennwald sier at den vil redusere CO₂-utslippene med opptil 70 prosent.
– Avhengig av dusjvanene kan en husstand med fire personer spare 65 prosent av kostnadene, sier Grohe-direktøren.
Kommer neste år
Everstream kommer på markedet fra våren 2024.
– Vi begynner et opplæringsprogram for rørleggerne senere i år, sier Brennwald.
– Det er teknologien som må til for å endre måten vi bruker vann på uten å gå på kompromiss med komforten. På den måten kan alle bidra, også de som ikke vil endre oppførsel og de som ikke vil gi slipp på den lange, varme dusjen, heller ikke av hensyn til miljøet, sier han.
Og ikke minst:
– Det er installatørene som viser kundene hvordan ansvarlig bruk av vann er nødvendig og oppnåelig. Når vi samarbeider, kan vi skape stor positiv effekt.
Kaldt vann først
Gjenbruksdusjen var bare et av flere vann- og energisparende produkter som leverandøren trakk frem på vårens digitale toppmøte.
– Energiprisene bekymrer forbrukerne. Nå er teknologien som sparer energi og utslipp viktigere enn noen gang, sier designsjef Duarte Salvador.
Han peker på den enkle løsningen som innebærer at vannet er kaldt når ettgrepsbatteriet står i det som ser ut som midtposisjon, altså peker rett mot brukeren.
– Teknologien hindrer unødvendig bruk av varmt vann ved at det leverer bare kaldt fra begynnelsen av når det står i midtposisjon. Det kan halvere energibruken, hevder Salvador.
Han trekker også frem de infrarøde kranene som sparer vann ved at de slutter å renne når brukeren tar hendene unna, og dusjene med smartkontroll som settes på pause med en håndbevegelse slik at de ikke står og renner når brukeren for eksempel vasker håret eller såper seg inn. Andre løsninger sørger for at dusjen eller kranen leverer mindre vann, fortrinnsvis uten at brukeren merker forskjellen.
Rørleggermakt
– De små pausene med en infrarød kran kan spare opptil 70 prosent av vannforbruket, sier Duarte Salvador.
Jonas Brennwald omtaler rørleggeren som nøkkelinfluenser på baderomsplanlegging.
– Forbrukerne stoler på anbefalingene deres. Bruk denne makten! oppfordrer han.