Sliter med illeluktende drikkevann
Mysteriet med vondt drikkevann fortsetter. – Det lukter girolje, sier Frank Sander Nilsen. Han har lagt ny PE-slange fra brønnen sin, men vannet lukter og smaker så ille at datteren Oda ikke vil ha det med på skolen.
– Ja, det var hun som kommenterte det først. Men bare du dusjer, kjenner du at det oser over hele badet, sier Nilsen.
Girolje og kattepiss
Vondlukt og usmak på drikkevannet i nye PE-rør er fremdeles et mysterium. I vår kunne du lese hvordan flere kommuner, spesielt på Sørlandet, har slitt med problemet i perioder de siste 20 årene. Da ble lukt og smak beskrevet som en blanding av diesel og kattepiss.
Frank Sander Nilsen sammenligner det heller med girolje. Han og familien flyttet inn i gammelt hus i Gjøvdal i Åmli i 2012. Siden har de pusset opp og bygd til litt etter litt. I sommer, da de begynte å bygge garasje, la de om vannledningen fra brønnen og inn til huset.
Gammel brønn
– Brønnen er gammel, men vannet har vært godt siden vi flyttet hit. Nå, derimot, er det så en kvier seg for å vaske ansiktet, sier Anlaug Askland.
Brønnen ligger 100 meter ovenfor husene på bruket.
– Jeg skjøtet inn cirka 30 meter med ny PE-slange som jeg kjøpte hos rørleggeren her i Åmli, med messingkoblinger. Jeg hadde aldri hørt om dette problemet – det var rørleggeren som fant frem til det som Nemitek.no hadde skrevet om det tidligere, forteller Nilsen.
Vasket og kloret
De forteller om de samme erfaringene som andre som har fått vondlukt og usmak på drikkevannet: Da de rengjorde brønnen, byttet sil og kloret vannet, forsvant lukten i et par uker. Men allerede før de gjorde rent, tok de opp en kopp vann rett fra brønnen – det var rent, godt og luktet ingenting.
Når de tapper vann inne i huset, blir lukten og mye av smaken borte hvis vannet får stå en stund.
– Dette har vi gjort selv, så vi vet at det ikke er gravd ned noe søppel og at det ikke er noen oljelekkasje der slangen går. Og når lukten er vekk etter noen minutter, er det liten vits i å sende vannprøve, sier Askland.
Ikke farlig
De har slått seg til ro med at vannet ikke er farlig og at problemet forhåpentligvis forsvinner av seg selv, slik som andre har opplevd. De har også fått tips om å tappe ut vannet som kan ha stått lenge i slangen før de drikker vannet eller vasker seg med det – uten at det hjelper.
– Etter at vi kom tilbake fra ferie, sto ikke vaskemaskinen stille, og vi dusjer alle sammen. Så har vi oppvaskmaskin. Du tenker ikke på hvor mye vann du bruker, men her får ikke vannet stå lenge i rørene, sier Anlaug Askland.
– Veldig sjeldent
Denne gangen kommer PE-røret fra Norsk Wavin, men tidligere har brukerne opplevd det samme med rørene fra både Pipelife og Hallingplast. Produsentene bruker de samme råmaterialene, og Sverre Tragethon i Hallingplast har tidligere pekt på at det leveres over en million meter PE-rør i smådimensjoner i Norge hvert år. Da blir andelen som får problemer, forsvinnende liten.
– Heldigvis er dette veldig sjeldent, istemmer teknisk sjef Vidar Handal hos Norsk Wavin. Han har mange mulige forklaringer, men akkurat i disse tilfellene er det vanskelig å finne en som passer.
– Materialet skal ikke avgi noen smak. Det har vi masse tester som viser. Jeg har også opplevd at vi har gravd opp og funnet fettpatroner fra gravemaskiner inntil røret. Røret er lagd av polykarbonater, og da vil karbonmolekyler i diesel og andre oljeprodukter vandre gjennom, forteller han. – Andre steder skjer det der vannet har stått i ro lenge.
Tilfellet i Åmli kan ikke Handal gi noen god forklaring på, heller. Norsk Vann har arbeidet med et lukt- og vann-prosjekt for drikkevann – Losinor – og heller ikke funnet svar. Organisasjonen vil gjerne ha flere eksempler og vannprøver for å forske videre.