Rørprodusent om illeluktende drikkevann:
Feil å skylde på PE-rørene
– De fleste kommunene bruker PE-rør til drikkevannet, og vi får svært få tilbakemeldinger på problemer med lukt og smak, sier Sverre Tragethon i Hallingplast. Han håper Norsk Vann finner ut hva som har skjedd der det er blitt problemer.
Tragethon reagerer på oppslaget om drikkevann som smaker vondt og lukter en blanding av diesel og kattepiss. 8. mai fortalte Nemitek.no om problemer i fire forskjellige kommuner på Sørlandet, fordelt gjennom en periode på 25 år.
En million meter
– Dette skaper et inntrykk av at det er et kjempeproblem. Men PE brukes som stikkledning i de aller fleste kommuner i dag, og i økende grad som hovedledning, sier Tragethon.
– Av smådimensjoner fra 20 til 75 millimeter leveres det godt over en million meter i året i det norske VA-markedet. Sirdal og de andre kommunene har et reelt problem som må løses. Men hadde problemet vært så stort, så hadde ikke PE kunnet vært så ledende som drikkevannsrør som det faktisk er blitt, understreker Sverre Tragethon.
Han er salgs- og markedssjef i Hallingplast, som leverer PE-rør ikke minst til drikkevann. Tragethon understreker at det han snakker om, angår hele bransjen.
Streng testing
– Det er strenge regler for de råvarene som er godkjente til drikkevann, og de testes hele tiden for både lukt, smak og migrering – det vil si om det kommer kjemikalier ut av rørveggen, sier han.
– De råvarene vi får lov til å bruke i drikkevannsrørene, er forhåndsgodkjent av myndighetene i flere ulike land. På fabrikken vår tilsetter vi ingenting – vi bare smelter materialet og former det til rør, sier han.
Håper på svar
Tragethon skulle også gjerne funnet ut hva som har skjedd i de kommunene som har fått problemer med smak og lukt.
– På grunn av at det er så lokalt, kan vannkvalitet og koblinger spille inn. Vi hadde håpet at arbeidet til Norsk Vann kunne føre frem til noe, sier han.
Norsk Vann har organisert et prosjekt – Losinor – som blant annet prøver å finne svaret på hvorfor noen har opplevd smak og lukt fra vannet. Organisasjonen vil gjerne høre om nye tilfeller for å kunne komme videre mot en løsning.
– Det er synd det ikke har vært mulig å få noen avklaring. Norsk Vann er riktig adressat for å ta det opp, og det er veldig bra at kommuner snakker sammen om dette slik at man kan finne ut hvorfor dette oppstår på visse plasser, sier Sverre Tragethon.