
Koronakaos på byggeplass:
Tømrerne arbeidet i karantene - da ble rørleggerne utestengt
Tømrerne arbeidet på byggeplassen mens de hadde innreisekarantene, og dermed slapp ikke rørleggerne inn. – Ikke lovlig, sier Helsedirektoratet.
Åtte tømrere kom tilbake til Norge og ble sendt rett til byggeplassen på Oppdal.
– Vi har gitt beskjed til alle andre fagområder at de ikke slipper inn i leilighetsbygget. Det sier administrerende direktør Stein Terje Tretli i Marion Eiendom til lokalavisen Opp. Tretli omtaler leilighetsbygget Auneparken som «karantenearbeidsplass».
Dermed måtte rørleggerne holde seg hjemme. De hadde arbeidet der mens tømrerne var hjemme i Litauen – nå slapp de ikke inn.
Ikke happy
Daglig leder Morten Roten på Comfortbutikken Rørsenteret liker ikke løsningen, men kommer ikke til å klage til en god kunde.
– De prøvde det noen dager. Vi var ikke happy for det. Da vi måtte ut av bygget så snekkerlaget kunne jobbe der i karantenetiden, var vi ikke særlig fornøyde, sier han.
– Vi har en sluttdato, men vi skal alltids klare å ta den igjen, sier han.
– Så skal det sies en annen ting her: Vi har fryktelig mye arbeid, så det er ingen som tvinner tommeltotter. Vi har mye annet vi kan ta tak i. Men det er selvsagt mest effektivt å ha en plan på det en skal gjøre, sier Roten.
Advokatsjekket
Marion Eiendom hadde organisert karantenearbeidsplassen i samråd med advokaten sin, skriver Opp. Men her har advokaten gitt feil råd, ifølge Helsedirektoratet.
– Karantene skal gjennomføres på egnet oppholdssted, der det er mulig å unngå nærkontakt med andre, sier seniorrådgiver og jurist Marit Kildal.
Oppholdsstedet skal ha enerom med TV og internett, eget bad og enten eget kjøkken eller matservering. Det er bare personer i samme husstand som reiser sammen til Norge, som kan være i karantene på samme sted og ikke trenger enerom.
Ikke sammen
Arbeidsreisende, derimot, kan ikke bo og arbeide sammen:
– Flere arbeidsreisende på samme arbeidsplass innebærer at ingen av dem er alene på arbeidsplassen, sier Kildal og viser til covid-19-forskriften. Der står det klart: «De som er i karantene, kan ikke være på en arbeidsplass der også andre oppholder seg.»
– For eksempel vil det å arbeide i kohorter i karantenetiden, ikke være forenlig med kravet om at man ikke skal oppholde seg på en arbeidsplass der også andre oppholder seg, fastslår hun.
Kildal peker på at forskriften er endret siden sesongarbeiderne i jordbruket fikk bo og arbeide sammen i fjor sommer. Innskjerpelsen skyldes at det er blitt mer smitte og at formålet med bestemmelsen er å begrense importsmitte.
– Vær nøye!
– I det siste har Norge vært i en situasjon med et hurtig økende antall personer som tester positivt for covid-19, og med mutert virus. Med økende smitte er det viktig å begrense mobiliteten og å være nøye med å overholde karantenereglene, sier Marit Kildal i Helsedirektoratet.
Les også:
-
Glad for enda strengere tiltak
ØKERN: Byggeplassene i Oslo får strengere koronatiltak. – Det er bra at det blir strengere regler og testing, sier Assemblin-sjef Torkil Skancke Hansen.
-
Jubler for nye innreiseregler
Fra mandag av kan dagpendlere langs grensen komme tilbake på jobb i Norge. I Askim jubler Helge Lars Berger i Askim & Mysen Rør.
-
God ordretilgang sikret ekstremår
BERGEN: Chr. M. Vestrheim økte i fjor omsetningen med 100 millioner kroner, og kan dermed se tilbake på et 2020 som både ble tidenes mest spesielle, men samtidig beste år.
-
Redder rørleggerne fra nye bergensregler
Rørleggerne i Bergen klarer likevel å gjøre jobben sin med nye smittevernregler. Nå er det klart at rørleggeren kan gjøre seg ferdig på én byggeplass og begynne på neste jobb dagen etter.
-
Byggeplasser slapp å stenge – frykter full stopp likevel
Byggenæringen i Bergen slapp unna full nedstengning. Men et nytt krav om at ingen kan være på mer enn én byggeplass, får bransjen til å frykte full stopp likevel.
-
Ber folk fra nabokommuner om å holde seg unna
Comfort Fredrikstad har hittil klart å hindre smitte av både ansatte og kunder. Slik skal det fortsatt være. Derfor ber daglig leder i rørleggerbutikken Truls Nilsen, folk fra nedstengte nabokommuner om å holde seg hjemme.