JOBB
Streik hos de store først – GK må permittere
YOUNGSTORGET: Rørentreprenørene arbeider som før selv om mange ansatte hos entreprenørene streiker. Fredag er det rørleggerne i 16 avdelinger som tas ut i streik. Da blir GK nødt til å permittere.
– Det blir nok permittering fra fredag, sier André Lid. Han er avdelingssjef for serviceavdelingen hos GK Rør. Fire av avdelingene til GK er tatt ut i streik fra og med fredag.
Permitterer hjelpearbeidere
Lid forteller at det store flertallet av rørleggerne hos GK er organisert i Fellesforbundet.
– Så må vi permittere hjelpearbeidere og andre som er avhengige av å ha med seg en rørlegger for å kunne gjøre jobben sin, forklarer Lid. Hvor mange det blir, er ikke klart ennå.
Han er spent på hvor lenge streiken kommer til å vare.
– De oppdragene vi har på service, kan vi utsette, mens entreprise kommer til å ha litt mer utfordringer på grunn av kontrakter og fremdriftsplaner, sier han.
– Tåler et slag
Streik er et klassisk eksempel på forhold utenfor partenes kontroll, det vil si at den gir rett til å forlenge fristene. Spørsmålet dreier seg mer om likviditeten når faktureringen henger sammen med kontrakt og fremdriftsplan.
– Heldigvis er GK et stort og solid selskap. Vi tåler et slag i ny og ne, men vi vil helt sikkert merke det uansett, sier André Lid.
Det er da også noen av de største rørentreprenørene som tas ut i streik først: Avdelinger i Bravida, GK, Assemblin og Caverion, i tillegg til Andenæs i Oslo og Vestrheim i Bergen.
Ingen endringer ennå
Hos Andenæs VVS forteller daglig leder Eskild Bø at rørleggerne ikke har merket noen endringer ute på byggeplassene mandag.
– Funksjonærene hos hovedentreprenørene som vi jobber for, er ikke tatt ut i streik, sier Bø.
Med tiden blir rørleggerne rammet, når streiken varer lenge nok til at de må vente på andre fag. Det kommer ikke Andenæs til å oppleve, siden bedriften selv er tatt ut i streik fra fredag.
100 prosent organiserte
– Da blir selvfølgelig alle våre prosjekter stående stille, sier Bø. 100 prosent av rørleggerne hos Andenæs er organiserte.
– Det er et krav: Hvis du skal ansettes i Andenæs VVS, skal du være en del av en fagorganisasjon. Vi mener at det er en styrke for bedriften, og det er en sikkerhet for de ansatte, sier Eskild Bø.
Han avviser at han angrer, også akkurat nå. – Det er ryddig, mener han.
Bekymret for de små
Bø er bekymret på vegne av en del mindre bedrifter i bransjen. De kommer til å kjenne en lønnsvekst på de 5,2 prosentene som NHO tilbød – en slik lønnsvekst kan gjøre det vanskelig for dem, mener han.
– Når vi lever i et land som Norge som har relativt høy inflasjon og ikke har hatt reell lønnsvekst siden 2015, er det på tide å betale arbeiderne våre. Men også vi kommer til å kjenne en slik lønnsstigning. Vi må ta det igjen i å regulere prisene og prøve å bli mer effektive. Det er en dum tid dette skjer på, nå som inflasjonen og prisene allerede er så høye, sier Eskild Bø.
Organisasjonsproffene i ordkrig
Mens Bø er forsiktig, er den klassiske ordkrigen i gang mellom de profesjonelle organisasjonstoppene.
– Vårt hovedkrav var økt kjøpekraft for alle våre medlemmer. Det var NHO ikke villig til å innfri. Topplederne har bevilget seg store lønnstillegg, men velger å avspise norske arbeidstakere med smuler, sier Peggy Hessen Følsvik og slår fast: – Vi er klare for å streike så lenge det kreves.
– Det er komplett uforståelig at NHO ikke ønsket å komme oss i møte når det går så bra som det faktisk gjør i norsk næringsliv, uttaler YS-leder Hans-Erik Skjæggerud.
NHO-sjef Ole Erik Almlid omtaler kommentarene fra Følsvik og Skjæggerud som «en feil vi må korrigere».
– Vi innvilget LOs hovedkrav om økt kjøpekraft. Likevel sa de nei. Vi strakk oss langt, sier Almlid.
Totalt er 23.000 LO-medlemmer og drøye 1.400 YS-medlemmer i streik siden mandag morgen. I tillegg tas 15.500 i LO og snaue 500 i YS ut fredag.