STYRING: Anders Tingsvik og Jeven oppfordrer flere restaurantkjøkken til å ta kontroll over ventilasjonen og energibruken.

VENTILASJON

Storkjøkken sløser med varmen

LILLESTRØM: Det er store penger å spare på kjøkkenventilasjonen. – Behovet varierer veldig i løpet av en dag, sier Anders Tingsvik.

Når du leser om å spare på ventilasjonen på restaurantkjøkken, er det som regel fordi noen har spart seg til brannoffer. Stefan Myhre Pettersen, som er salgssjef for ventilasjon i Lindab, snakker gjerne om fettfilteret Turboswing i den forbindelse.

Men salgssjef Anders Tingsvik i Jeven har gode nyheter både om å unngå brann og å spare energi:

– Turboswing passer veldig godt til et VAV-system der du behovsstyrer flyten i kjøkkenet, sier han.

Varierer mye

Behovet for ventilasjon på et profesjonelt kjøkken varierer stort i løpet av en dag. Kokkene begynner kanskje med råvarene, så setter de i gang en kokegryte. Ovnene kommer på, stekebordet, men sjelden alt samtidig.

– Gjennom å måle temperaturen kan vi finne ut hvordan behovet for ventilasjon er, forklarer Anders Tingsvik.

3.000 liter luft

– Her er det veldig mye energi å spare. I et kontorrom kan vi kanskje spare energien til 20–30 liter luft i sekundet. Et normalt kjøkken trenger omtrent 3.000 liter.

Tingsvik understreker at det alltid er behov for å styre ventilasjonen på kjøkkenet. Også om kjøkkenet er lite.

– En liten restaurant med liten lommebok trenger også å tjene penger. Når ventilasjonen styrer seg selv, trenger du ikke å tenke på når du starter viften. Store kjøkken har mer energi å spare, men også små kjøkken kan spare mye, sier han.

Programmerer

I år har Jeven lansert en ny, forprogrammerbar løsning for kjøkkenventilasjonen. 

– Så kan du regulere nivåene så du styrer mot ulike temperaturer. Alt i systemet er forprogrammert ved leveranse. Det finnes også en mulighet for å koble opp mot et styringssystem og knytte kjøkkenet sammen med resten av bygget, forteller Anders Tingsvik.

MYE VARME: Mange store apparater tilfører kjøkkenet mye varme, fastslår Stefan Myhre Pettersen i Lindab.

EPD kommer i løpet av en måned, og ifølge Tingsvik viser den veldig gode data. 

– I og med at vi produserer i Sverige, ganske nært kundene våre, og bruker skandinavisk metall, blir tallene gode, sier han.

Lindab har allerede levert flere nye systemer i Norge med Jeven VAV, forteller Stefan Myhre Pettersen.

Stranda vokste ut av lokalene

Stranda Ventilasjon har vokst ut av lokalene sine og flytter snart inn i nye med større plass. 

– Vi ser frem til å kunne flytte inn i lokaler med mer strømlinjeformet produksjon, sier daglig leder Jarle Strømmegjerde.

Fra lokalene på Sunnmøre dekker bedriften hele Norge med produktene sine. Strømmegjerde forteller om stor interesse for rister som holder vannet ute:

VANNSIKKERT: Jarle Strømmegjerde holder vannet ute med ristene sine.

– Vi kan vise til 100 prosent vannutskilling i tester hos Sintef. Kundene våre er voldsomt opptatt av snø og vann, sier han.

Rister som stopper alt vannet, blir bare enda viktigere i en fremtid med tøffere vær. 

– Vi har tre rister som er godkjent for 100 prosent vannutskilling, forteller Jarle Strømmegjerde.

Powered by Labrador CMS